Ατύχημα στη Βούλα: Διπλοβάρδια δείχνουν τα βαρδιολόγια για την οδηγό του λεωφορείου

Περίπου τριάντα ώρες εργασίας μέσα σε μόλις δύο ημέρες φέρεται να ήταν προγραμματισμένη να εκτελέσει η οδηγός του λεωφορείου που προσέκρουσε πάνω σε δεύτερο λεωφορείο το πρωί της Παρασκευής στη Βούλα με αποτέλεσμα τον δικό της τραυματισμό, αλλά και δεκάδων επιβατών.

Οπως αποκαλύπτουν βαρδιολόγια, τα οποία έχει στη διάθεσή του το ethnos.gr, τα ωράρια των οδηγών της Κοινοπραξίας Συγκοινωνιών Αττικής, στην οποία έχουν παραχωρηθεί 63 γραμμές της ΟΣΥ στα ανατολικά και δυτικά προάστια δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ακραίας κόπωσης των οδηγών στα όρια της εξάντλησης με εργασία ακόμα και σε διπλοβάρδιες, η οποία θέτει σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ασφάλεια όσο των επιβατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 04.07.2025 18:17Δικογραφία κατά ενός ατόμου για εμπρησμό από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση για τη φωτιά στη Χίο

Την ίδια στιγμή σε γκρίζα ζώνη φαίνεται ότι βρίσκεται ο έλεγχος της λειτουργίας της Κοινοπραξίας σε επίπεδο εργασιακό. Ο ΟΑΣΑ μπορεί να απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό οχημάτων και εκτέλεση προκαθορισμένου αριθμού δρομολογίων, τα οποία και ελέγχει, αλλά δεν είναι σε θέση να εποπτεύσει τα εργασιακά ζητήματα και πιθανές παραβιάσεις καθώς αυτό αποτελεί ευθύνη των ιδιωτών αναδόχων καθώς πρόκειται για δικό τους προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής, η οποία αντικατέστησε τα ΚΤΕΛ που ανέλαβαν τμήμα της συγκοινωνίας από τα χρόνια της πανδημίας, έχουν παραχωρηθεί 63 λεωφορειακές γραμμές για οκτώ χρόνια στην Ανατολική και τη Δυτική Αττική έναντι  434,79 εκατ. ευρώ έως το 2032.

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη οδηγό, η οποία ενεπλάκη στο τροχαίο ατύχημα στη Βούλα, βάσει των βαρδιολογίων, ήταν προγραμματισμένο να εργαστεί σήμερα Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ! Εργαζόμενοι στις οδικές μεταφορές μάλιστα καταγγέλλουν ότι και την Πέμπτη βρισκόταν στο τιμόνι επί 15 ώρες αν και ονομαστικά εμφανιζόταν να εργάζεται οκτώ.

Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, στα βαρδιολόγια που αποστέλλονται στους οδηγούς συχνά το δεύτερο 8ωρο του ίδιου εργαζομένου αναφέρεται μεν ως επανδρωμένη βάρδια, αλλά χωρίς να αναγράφεται το όνομα του οδηγού που την εκτελεί. Ετσι, στο βαρδιολόγιο της Πέμπτης 3 Ιουλίου, η συγκεκριμένη οδηγός φαίνεται να πιάνει δουλειά στις 6 το πρωί στο Θριάσιο και να εργάζεται με το λεωφορείο 3815 που εκτελεί τη γραμμή 876. Κατά τα γραφόμενα σχολάει στις 14.25 στην Ελευσίνα. Το ίδιο όχημα συνεχίζει τα δρομολόγια στην ίδια γραμμή μέχρι τις 21.45, χωρίς ωστόσο στο πρόγραμμα να αναφέρεται άλλο όνομα οδηγού, καθώς υπάρχει κενόΠρόγραμμα υπηρεσιών της οδηγούΠρόγραμμα υπηρεσιών ολόκληρο.

Πιο σαφή είναι τα πράγματα στο βαρδιολόγιο της Παρασκευής, στο οποίο η συγκεκριμένη οδηγός εμφανίζεται προγραμματισμένη να πιάσει τιμόνι στις 8.00 στο Θριάσιο στη γραμμή 122 Θ και να εργαστεί έως τις 23.10, χρόνος που υπερβαίνει κατά πολύ το κανονικό ωράριο. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα ωράρια εμφανίζονται και δίπλα στα ονόματα άλλων οδηγών, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση.Πρόγραμμα υπηρεσιών ολόκληροΠρόγραμμα υπηρεσιών της οδηγού

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μάρκελλος από τα ΚΤΕΛ Κορίνθου, τα οποία μετέχουν στην κοινοπραξία κατηγορηματικά αρνείται την υπερεργασία των εργαζομένων: «Δεν υπάρχουν διπλοβάρδιες. Είναι όλα δηλωμένα στην Εργάνη» επεσήμανε στο «ethnos.gr» προσθέτοντας ότι τα οχήματα είναι καινούρια και εκτελούνται εξονυχιστικά και όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Οι συνθήκες εργασίας των απασχολουμένων στα ΚΤΕΛ είναι γνωστές και μεταξύ των εργαζομένων σην ΟΣΥ. Σε ανακοίνωσή του Σωματείο Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ διευκρινίζεται ότι τα λεωφορεία που συγκρούστηκαν και οι λεωφορειακές γραμμές στη συγκεκριμένη περιοχή συγκαταλέγονται σε αυτές που «έχουν παραχωρηθεί και εκτελούνται από ιδιώτες (ΚΤΕΛ), από οδηγούς κακοπληρωμένους ή και απλήρωτους κάποιες φορές, με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, κάτω από αντίξοες εργασιακές συνθήκες πάνω στο τιμόνι».

Το Σωματείο συμπληρώνει μάλιστα με νόημα πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο τεχνικός έλεγχος και η συντήρηση αυτών των οχημάτων θα γίνονται τακτικά κι όπως ορίζεται από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις εκχώρησης του συγκοινωνιακού έργου της κοινοπραξίας μεταξύ ΚΤΕΛ και ΟΑΣΑ».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι έως και αυτή τη στιγμή είναι αδιευκρίνιστες οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος με την οδηγό να φέρεται να έχει δηλώσει πως αισθάνθηκε αδιαθεσία. Από τα στοιχεία της τηλεματικής δεν προκύπτει πάντως παραβίαση της ταχύτητας, ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα στη ροή του δρομολογίου στο διάστημα πριν το ατύχημα, ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί εάν ισχύει η πρώτη ένδειξη πως το λεωφορείο προσέκρουσε στο προπορευόμενο χωρίς να υπάρχουν στοιχεία επιβράδυνσης.

Ομοσπονδία Μεταφορών: Τα ΚΤΕΛ αυθαιρετούν, παρανομούν και το υπουργείο αρνείται να μας δει 

Για το ζήτημα των ΚΤΕΛ, απανωτές καταγγελίες έχει κάνει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ). Οπως εξηγεί ο πρόεδρός της, Θέμπης Αμπλάς, όμως, αν και έχουν επανειλημμένως καταγγείλει παραβιάσεις, οδηγώντας αρκετές υποθέσεις και στα δικαστήρια, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συναντήσει ούτε τη σημερινή ούτε τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Εχουμε να πατήσουμε στο υπουργείο από το 2019. Ζητάμε συνάντηση και μας αγνοούν».

Η περίπτωση των μηχανοδηγών οι οποίοι επί χρόνια προειδοποιούσαν για τα προβλήματα του σιδηρόδρόμου, χωρίς ποτέ να γίνουν δεκτοί από την ηγεσία του υπουργείου φαίνεται πως δεν έγινε μάθημα παρά την τραγωδία των Τεμπών. Εως και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεν έχει συναντηθεί με την ΟΣΜΕ παρόλο που η Ομοσπονδία έχει αποστείλει σχετικό αίτημα από τις 11 Απριλίου μέσω επιστολής με σαφή τίτλο «η δημόσια συγκοινωνία σε κίνδυνο».

«Επί χρόνια, επιχειρούμε να έρθουμε σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, προκειμένου να συζητήσουμε και από κοινού να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα τα οποία άπτονται των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και σε ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την ασφαλή μεταφορά του επιβατικού κοινού. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η αιτούμενη αυτή συνάντηση με τη Διοίκηση του Υπουργείου Μεταφορών δεν έχει επιτευχθεί», ανέφερε η ΟΣΜΕ που εκπροσωπεί περισσότερα από εκατό πρωτοβάθμια σωματεία στην επιστολή της.

«Έχουμε προειδοποιήσει και δεν έχουμε καμία αμφιβολία για όσα δυσάρεστα θα ακολουθήσουν», υπογραμμίζει ο ίδιος στο «ethnos.gr» προσθέτοντας πως «τα συναρμόδια υπουργεία δεν λαμβάνουν καμία πρωτοβουλία πάταξης της παραβατικότητας και της ασυδοσίας αυτών των επιχειρήσεων η οποία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε τροχαία ατυχήματα όπως το σημερινό ή χειρότερα και σε δυστυχήματα».

Από τον περασμένο Απρίλιο στην επιστολή της προς το υπουργείο η ΟΣΜΕ εξηγούσε ότι τα ΚΤΕΛ «με την αποκλειστική εκμετάλλευση του έργου, τον ανύπαρκτο ανταγωνισμό και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων διαχρονικά, παρεμβαίνουν ασύστολα και με θράσος κυρίως στις πρωτοβουλίες των Υπουργείων Μεταφορών και Εργασίας, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, του επιβατικού κοινού και σε βάρος των κανόνων ασφάλειας στη συγκοινωνία. Αυθαιρετούν, ασυδοτούν, παρανομούν και είναι εκτός του ελέγχου των μηχανισμών της Πολιτείας».

Οπως τονίζει ο κ. Αμπλάς: «έχουμε μακρά εμπειρία και γνώση της παραβατικότητας αυτών των ιδιωτικών επιχειρήσεων η οποία αυτούσια και με μεγαλύτερη ένταση έχει μεταφερθεί και στη δημόσια συγκοινωνία πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας». 

Ο ίδιος κάνει λόγο για «παραβίαση των χρονικών ορίων εργασίας, ατελείωτες παράνομες υπερωρίες, εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης, παραβίαση της 11ωρης ανάπαυσης εντός του 24ώρου, ανάθεση πρόσθετων καθηκόντων στους οδηγούς, τα οποία ουδεμία συνάφεια έχουν με τα καθήκοντα του οδηγού και διπλοβάρδιες (16ωρα). Ολα αυτά είναι στην ημερήσια διάταξη αυτών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται προς την Ομοσπονδία μας και δικαστικά έχουν αποδεχθε». 

Το προεδρείο της ΟΣΜΕ ζητούσε συνάντηση υπογραμμίζοντας πως «η Δημόσια Συγκοινωνία είναι σε διακινδύνευση», χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα το αίτημα να έχει γίνει δεκτό.

«Βροχή» οι καταγγελίες και για τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

Κλειστές πόρτες στο υπουργείο έβρισκαν έως και πριν λίγες ημέρες και οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης παρά τη σωρεία καταγγελιών για λεωφορεία που αναφλέγονται, ανύπαρκτα βιβλία βλαβών στα οχήματα κατά παράβαση της σχετικής υποχρέωσης, σοβαρές τεχνικές βλάβες στα οχήματα και ωράρια – λάστιχο.

Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να ευαισθητοποιηθούν οι διοικήσεις του ΟΣΕΘ, του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ;» είχαν αναρωτηθεί σε μία από τις πρόσφατες καταγγελίες τους οι εργαζόμενοι των ΚΤΕΛ, οι οποίοι εκτελούν δημόσια συγκοινωνία και στη Θεσσαλονίκη. Τελικώς πριν λίγες ημέρες υπήρξε συνάντηση με την παρουσία και εκπροσώπου του υπουργείου, κατά την οποία συμφωνήθηκε να προχωρήσει κατά προτεραιότητα η σύνδεση με την Εργάνη προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα του ωραρίου, αλλά και η τοποθέτηση βιβλίου βλαβών στα λεωφορεία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του εργαζομένων στην Επιχείρηση ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Παύλος Κοζκόζης.

Να σημειωθεί ότι σε διάστημα τριων ετών καταγράφηκαν δέκα περιστατικά φωτιάς σε λεωφορεία και συγκεκριμένα:

  • 16/04/2022 Φωτιά σε εν κινήσει αστικό λεωφορείο (ΚΤΕΛ)
  • 07/06/2022 Φωτιά σε λεωφορείο της γραμμής 81 (ΚΤΕΛ)
  • 26/02/2023 Φωτιά σε λεωφορείο στον Εύοσμο γραμμή 42 (ΚΤΕΛ Κιλκίς)
  • 06/03/2023 Φωτιά σε λεωφορείο της γραμμής 81 (ΚΤΕΛ)
  • 14/04/2023 Φωτιά σε λεωφορείο σε τερματικό σταθμό (ΚΤΕΛ)
  • 21/06/2023 Φωτιά σε λεωφορείο της γραμμής 51 (ΚΤΕΛ)
  • 14/07/2024 Φωτιά σε λεωφορείο της γραμμής 56 (ΚΤΕΛ)
  • 22/08/2024 Φωτιά σε λεωφορείο της γραμμής 81 (ΚΤΕΛ)
  • 20/11/2024 Φωτιά σε λεωφορείο της γραμμής Ξηροχώρι (ΚΤΕΛ)
  • 16/02/2025 Φωτιά σε λεωφορείο της γραμμής 81 (ΚΤΕΛ)
Διαβάστε ακόμη

Σε ύφεση η φωτιά στο Κορωπί: Κάηκαν σπίτια - Εικόνες καταστροφής στην περιοχή

a1ee32d1-9bfa-4d95-b3cc-fb5139b72715.jpg

Πώς προκλήθηκε το τροχαίο με τα δύο λεωφορεία και τους 47 τραυματίες - «Στη στάση ήμουν και έπεσε πάνω μου»

eafa46cf-1564-4ac3-ac61-fa98176b72f7.jpg

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων

7820b5c0-ffc7-40bc-945d-c19bdb6a141f.jpg

Φινάλε με ανακοινώσεις και δάκρυα για Λιάγκα, Σκορδά, Καινούργιου, Τσιμτσιλή και Χατζίδου

8d5eb5f1-b4d3-472d-aa78-5375a4d7c7cf.jpg