Πολιτική Κόσμος ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστραλία Ωρα να μιλήσει η Δικαιοσύνη

Ρεπορτάζ: Πύρινος Λόγιος
Σύνταξη: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Σε προηγούμενο άρθρο που αναδημοσιεύσαμε από το «Russia Today«, είδαμε ότι η Πολιτειακή Πρωθυπουργός της Πολιτείας της Νέας Νοτίου Ουαλίας, η αρμενικής καταγωγής Gladys Berejiklian παραιτείται από την πρωθυπουργία εν όψει ενός οικονομικού σκανδάλου. Κι αυτό είναι μόνο το ένα κομμάτι.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει.

Οπως έχουμε κατά το παρελθόν αναφέρει, το πολιτικό σύστημα της Αυστραλίας είναι παρόμοιο με αυτό των ΗΠΑ. Υπάρχουν 5 Πολιτείες, οι οποίες διοικούνται από τους Πολιτειακούς Πρωθυπουργούς και ταυτόχρονα υπάρχει και ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός, ο οποίος (όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ), έχει την ευθύνη ολόκληρης της Αυστραλίας.

Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός είναι ο Scott Morrison. Πολιτειακή Πρωθυπουργός της Πολιτείας της Νέας Νοτίου Ορλεάνης (με πρωτεύουσα το Σύδνεϋ), είναι η Gladys Berejiklian που αναφέραμε προηγουμένως. Πολιτειακός Πρωθυπουργός της Πολιτείας της Βικτόρια (με πρωτεύουσα τη Μελβούρνη), είναι ο ελληνικής καταγωγής Daniel Andrews. Αυτά τα τρία πρόσωπα θα μας απασχολήσουν (και) σήμερα, γι’ αυτό θεώρησα πρέπον, προκειμένου να μπορεί ο αναγνώστης να καταλάβει για ποιους μιλάμε, να επαναλάβω το διοικητικό πολιτειακό σύστημα της Αυστραλίας.

Στο ρεπορτάζ τώρα…

Οι δύο Πολιτειακοί Πρωθυπουργοί, Berejiklian και Andrews, είναι εκείνοι οι οποίοι εφαρμόζουν αυστηρά τα «πρωτόκολλα υγείας» στις Πολιτείες τους, με αυστηρά lockdown και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Κάτι, που όπως ήταν αναμενόμενο, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς κόσμου.

Μέχρι προχθές, δε γινόταν κάτι το ηχηρό ώστε να ταράξει ιδιαίτερα τους δύο Πρωθυπουργούς. Αυτό όμως που έγινε, έμελλε να αλλάξει εντελώς τη ροή των πραγμάτων.

Στις 30 Σεπτεμβρίου,

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε από την Ανώτατη Επιτροπή του κυβερνητικού οργανισμού FairWork Commission σε συνεργασία με τον επίσης κυβερνητικό οργανισμό WorkSafe η τελική απόφαση για όλους τους εργαζόμενους:

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΟΜΕΑ!!!!

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΣΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΦΟΡΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ Α Μ Ε Σ Α ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΠΟΙΝΙΚΑ!!!!

Αυτό, ήταν αποτέλεσμα της μήνυσης που κατέθεσε η υγειονομική υπάλληλος Jennifer Kimber εναντίον των κυβερνήσεων Andrews και Berejicklian και που εκπροσωπήθηκε από το μεγάλο δικηγορικό γραφείο Smith & Meyers στον κυβερνητικό οργανισμό FairWork Commission. Η απόφαση αυτή που εξεδόθη από την επιτροπή, αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ!

Για να φτάσουμε όμως εκεί, προηγήθηκε ένα ιδιαίτερο παρασκήνιο και αρκετές… καταγγελίες.

Πριν από μερικούς μήνες η Πολιτεία της Βικτόρια δεν είχε «κρούσματα» ούτε για δείγμα. Κι αυτό φυσικά, δεν ευνοούσε τον Andrews ο οποίος ήθελε να εφαρμόσει τα αυστηρά μέτρα.

Στο αεροδρόμιο, τον έλεγχο εισερχομένων για κρούσματα, είχε αναλάβει μία εταιρεία Security κινεζικών συμφερόντων. Για κάποιο λόγο, δεν ελέγχθηκαν πολλοί για κρούσματα. Ετσι, ανάμεσα στους ασθενούντες βρέθηκαν και φύλακες της εταιρείας, οι οποίοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα. Ως αποτέλεσμα αυτού, εμφανίστηκαν πολλά κρούσματα στα ξαφνικά. Η υπόθεση όμως πήρε μία εντελώς διαφορετική τροπή, όταν σε Οίκο Ευγηρίας βρέθηκαν όλοι να νοσούν.

Ο αριθμός των ασθενών ξεπέρασε τους 840 σε χρόνο ρεκόρ! Κι ανάμεσά τους, υπήρχαν και νεκροί. Το αποτέλεσμα ήταν οι καταγγελίες να φτάσουν στο SafeWork και να αποκαλύψουν το τι είχε συμβεί. Αμέσως μπήκε στο μικροσκόπιο ο ρόλος της τότε Υπουργού Υγείας της Βικτόρια, επίσης ελληνικής καταγωγής, Τζένη Μικάκος, η οποία αναμένεται να κληθεί σύντομα ενώπιον της Δικαιοσύνης, να απολογηθεί.

Η Μικάκος, είχε προειδοποιήσει έμμεσα τον Andrews, πως αν «έπεφτε», θα έπαιρνε μαζί της κι εκείνον (δεδομένου ότι τις εντολές τις έδωσε εκείνος), λέγοντας «θα μιλήσω όταν πρέπει και την κατάλληλη ώρα«.

Εμφανιζόμενοι σε σχετική επιτροπή διερεύνησης πριν λίγους μήνες, όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν σε ένα πράγμα: ότι δε μπορούσαν να θυμηθούν τίποτα… Προφανώς, ενώπιον της Δικαιοσύνης, η Μικάκος πρόκειται να θυμηθεί ακόμα και τη μέρα που γεννήθηκε. Κι αυτό σημαίνει ότι ο Andrews πλέον βρίσκεται σε πολύ δυσχερή θέση.

Αυτή ήταν μια δυνατή νίκη του αυστραλιανού λαού. Μια νίκη που όμως εκνεύρισε την Berejiklian και τον Andrews, οι οποίοι -θέλοντας να υπηρετήσουν σωστά τη ΝΤΠ- αποφάσισαν να πράξουν το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή… σχεδόν…

Πριν δούμε τις αντιδράσεις τους όμως, να δούμε ποιο είναι το οικονομικό σκάνδαλο που πλήττει την Berejiklian.

Πριν από αρκετό καιρό, η κινεζική εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαχείριση ανακυκλώσιμων απορριμάτων της Νέας Νοτίου Ουαλίας, παρουσίασε μία δυσχέρεια στην περισυλλογή τους. Τότε, ο άνθρωπος με τον οποίο σχετίζεται συναισθηματικά η Berejiklian και ο οποίος είναι και μερικά χρόνια νεώτερος από εκείνη, θέλησε να ανοίξει μία εταιρεία διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμάτων. Το πρόβλημα ήταν ότι δε διέθετε το απαραίτητο κεφάλαιο και ότι οι τράπεζες αρνούνταν να τον δανειοδοτήσουν.

Για να βοηθήσει το σύντροφό της η Berejiklian, του έδωσε χρήματα από τον κρατικό κορβανά. Το σκεπτικό ήταν να ανοίξει εκείνος την εταιρεία, να ξεκινήσει και αφού θα μπορούσε πλέον να πάρει δάνειο από τις τράπεζες, να το επιστρέψει.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως τα υπολόγιζαν. Πριν μία περίπου εβδομάδα, χρήστης του Facebook, αποκάλυψε την υπόθεση. Η ανάρτησή της έπεσε σε χρόνο ρεκόρ. Ο χρόνος αυτός όμως, δεν ήταν αρκετός για να αποσιωπήσει το γεγονός και έτσι, ανέλαβε η Δικαιοσύνη.

Και πριν προλάβει το σκάνδαλο να εξαπλωθεί, η Berejiklian παραιτήθηκε. Η παραίτησή της ήρθε μια ανάσα πριν υποβάλλει τη Νέα Νότιο Ορλεάνη σε αυστηρό lockdown, κάτι που όμως πρόλαβε και επέβαλλε ο Andrews από τη δική του πλευρά. Και αυτή η επιβολή, είχε κάτι το πολύ παρανοϊκό: υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πάντες και τα πάντα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου! Ακόμη κι αν κάποιος εργάζεται σπίτι του.

Οπως είναι φυσικό, αυτή η νέα παράνοια του ελληνικής καταγωγής Πολιτειακού Πρωθυπουργού της Βικτόρια, όχι μόνο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κατοίκους της Πολιτείας, αλλά και δεν πρόκειται να βρει αντίκρυσμα.

Ευθύνες όμως φέρει και ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός Scott Morrison, ο οποίος τόσον καιρό σιωπά, αφήνοντας τους δύο να δρουν ανενόχλητοι, καταστρατηγώντας το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της χώρας.

Ποιος ξέρει; Ισως η τσιμπίδα της Δικαιοσύνης να φτάσει και στο δικό του σβέρκο σύντομα.

Υπάρχουν εδώ, δύο σημεία που αξίζει να τονιστούν:

  1. Η δική της Μικάκος έχει οριστεί για το τέλος Οκτωβρίου. Συνεπώς, μένουν ελάχιστες ημέρες ώσπου ο Andrews να βρεθεί στη φυλακή και
  2. Η Δικαιοσύνη στην Αυστραλία δεν κινήθηκε επί της ουσίας τόσον καιρό. Το έκανε όμως όταν ανακοινώθηκε πλήρης εμβολιασμούς σε όλους, που σημαίνει ότι «πήρε η μπάλλα» κι αυτούς. Και μόλις το θέμα άγγιξε τις τάξεις τους, τότε κινήθηκαν. Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται ποτέ να πιέσει τους νομικούς λειτουργούς…

Οι εξελίξεις στη «Νέα Ηπειρο», επηρρεάζουν την AUKUS (Australia – United Kingdom – United States) όμως. Κι αυτό γιατί και οι τρεις συνδέονται. Ο,τι γίνεται σε μία χώρα, σχεδόν αμέσως μετά συμβαίνει και στις άλλες. Ετσι, ήδη αρχίζουν να τρέμουν οι ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να γίνουν κι εκεί σαρωτικές αλλαγές. Πόσο μάλλον το να δει ο Biden τον Trump να αναλαμβάνει την εξουσία στις ΗΠΑ.

Ο χάρτινος πύργος της ΝΤΠ στην Αυστραλία, έχει αρχίσει να γκρεμίζεται. Λέτε να παρασύρει μαζί του ολόκληρο το αφήγημα που βασανίζει την ανθρωπότητα;


kanenazori.com