Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ιεράπετρας στα πλαίσια του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» «ΜΝΑΕ» υλοποίησε την κατασκευή του έργου με θέμα: «Αυτόνομος Μετεωρολογικός Σταθμός Με Δικτυακή Επικοινωνία Raspberry Pi και PLC S7-1200».

Το πρόγραμμα «ΜΝΑΕ» συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει μια δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν στην ψυχοκοινωνική και γνωστική υποστήριξη των μαθητών. Με το πρόγραμμα αυτό ενισχύονται δράσεις εξωστρέφειας του σχολείου, οι οποίες παράλληλα προσφέρουν στους μαθητές ευκαιρίες για να βιώσουν επιτυχίες και να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους.

Το σχολείο μας τα τελευταία χρόνια καινοτομεί στο χώρο της «Έξυπνης» Τεχνολογίας με καινοτόμες ιδέες στην ψηφιακή και τεχνολογική εξέλιξη, θέτοντας τον πήχη εξέλιξης της τεχνογνωσίας των μαθητών ακόμα υψηλότερα.

Οι μαθητές από την αρχή της σχολικής χρονιάς είχαν εκφράσει την επιθυμία δημιουργίας ενός μετεωρολογικού σταθμού και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και των αυτοματοποιημένων βιομηχανικών συστημάτων.

Στα πλαίσια αυτής της επιθυμίας, συνεργάστηκε ο Τομέας Ηλεκτρολογίας, με τις γνώσεις στο κομμάτι των αυτοματισμών και της Ηλεκτρολογίας, με τον Τομέα Πληροφορικής, με τις γνώσεις των Δικτύων και την εγκατάσταση Εξυπηρετητών – Πελατών (Server – Client) για την υλοποίηση του έργου μας.

Στο έργο συμμετέχουν περίπου 24 μαθητές που επιλέχτηκαν από την Α τάξη, και οι μαθητές της Β και Γ Τάξης των τομέων Ηλεκτρολογίας και Πληροφορικής.

Ο μετεωρολογικός σταθμός συνοπτικά περιλαμβάνει:

Η σελίδα στον Web Server που στέλνονται όλα τα δεδομένα από το σταθμό είναι η εξής:

Μετεωρολογικός Σταθμός Εσπερινού ΕΠΑΛ Ιεράπετρας