Κόσμος ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ» ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ «ναυτιλιακά είδη»



► Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

► Μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του 2019, οι πωλήσεις άγγιξαν το 250.400.000 ευρώ

Η Γερμανία έχει εγκρίνει την πώληση όπλων αξίας 25,9 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2019, που ξεκίνησε η στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανα­τολική Συρία.

Τα παραπάνω προέκυψαν μετά από επερώτηση του κόμμα­τος Αριστερά, σε συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλί­ου. Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει καταδικάσει την επέμβαση στη Συρία υποστηρίζοντας ότι παραβιά­ζει το Διεθνές Δίκαιο, εξακολουθεί να εξάγει οπλικά συστήματα στην Τουρκία.

Η γερμανική κυβέρνηση, που επέ­βαλε περιορισμούς στην εξαγωγή όπλων προς την Τουρκία μετά την επέμβαση στη Συρία, επιμένει ότι οι πωλήσεις δεν αφορούν σε όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά σε «ναυτικό εξοπλισμό». Κατά πάσα πιθανότητα ο εξοπλισμός αυτός αφορά στα έξι υποβρύχια τύπου 214 που κατασκευάστηκαν σε συνεργα­σία με τη γερμανική Thyssenkrupp Marine Systems, θέτοντας θέμα ασφάλειας για την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστερός, Σεβίμ Νταγκντελέν, καταγγέλλει ότι «η γερμανική κυβέρνηση παραπλανεί τον κόσμο όταν υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει την εξαγωγή όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Συρία», ενώ ζητά την πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής όπλων προς τη γείτονα χώρα. Το 2019, και παρά τον περιορισμό, σημειώθηκαν οι υψηλότερες εξαγωγές όπλων των τελευταίων 14 χρόνων από τη Γερμανία προς την Τουρκία. Μόνο στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, οι πωλήσεις άγγιξαν τα 250,4 εκα­τομμύρια ευρώ.



ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ON TIME, Enoplos