Συνάντηση με θέμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποία θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις και η στήριξη των εποχικών εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.).

Μετά τη συνάντηση ο κ. Βαρδάκης υπογράμμισε:

«Η Κυβέρνηση όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τη διγλωσσία των αποφάσεών της στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί για αναδρομική καταχώρηση προσλήψεων, αλλά αντίθετα επιτείνει την αγωνία των εργαζομένων και ευνοεί την εκ περιτροπής εργασία την οποία μάλιστα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζητούν να καταργηθεί. Δεν θωρακίζει την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της Κλαδικής Σύμβασης στον επισιτισμό, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τους μισθούς, καθώς η μισθολογική κάλυψη από την πλευρά του κράτους γίνεται κατά 20% μικρότερες αποδοχές. Σχετικά με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά λεωφορεία, η επαναπρόσληψη θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ από 20/5 και 1/5 αντίστοιχα, όπως προέβλεπε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους.

Επιπλέον, η Κ.Υ.Α. αφήνει εκτεθειμένους συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνταν σε τουριστικές επιχειρήσεις που ενδεχομένως δε λογίζονται ως εποχικές. Αν και είναι άνεργοι αυτή τη περίοδο, έχουν μείνει εκτός κάθε μέτρου προστασίας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει στις επιχειρήσεις των μεταφορών, του τουρισμού και της εστίασης, που είναι οι πλέον πληττόμενες, το κράτος να καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών και το 40% του μισθού και ο εργοδότης να πληρώνει το 60% του μισθού.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική και οικονομική κάλυψη όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στον επισιτισμό – τουρισμό, αλλά και η άμεση επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.»