ΒΙΝΤΕΟ | Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική για τους “Ιούδες” λόγω μποφόρ!

ΒΙΝΤΕΟ | Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. και η Πυροσβεστική για τους “Ιούδες” λόγω μποφόρ!

Τρέχουν και δεν φτάνουν από το πρωί οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος το έθιμο του καψίματος του Ιούδα να οδηγήσει σε… άλλες καταστάσεις, λόγω των πολλών μποφόρ, με τους ανέμους να προβλέπεται να ενισχυθούν μέχρι το βράδυ, φτάνοντας έως και τα 7 μποφόρ.

Μιλώντας στο PARAKRITIKA.GR, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας, σημείωσε ότι οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, ισχυροί και την ώρα της Ανάστασης, ενώ υπάρχει μία πιθανότητα αλλαγής διεύθυνσης, κάτι που σημαίνει πως δεν θα πρέπει να ανάψουν οι γνωστές μεγάλες φωτιές, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ξεφύγουν.

Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, αστυνομία και πυροσβεστική ελέγχουν χώρους που παραδοσιακά καίγεται ο Ιούδας, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά την ώρα της Ανάστασης, επειδή στις φουνάρες συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος από ξερόχορτα και δίνουν πολύ ψηλά τη φλόγα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος φωτιάς, ακόμα και όταν φυσάει και λίγος αέρας, πολύ δε περισσότερο απόψε.

Υπενθυμίζεται πως ήδη βρισκόμαστε μέσα στην αντιπυρική περίοδο και τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά, ξεκινώντας από τα 500 και φτάνοντας τα 5.000 ευρώ.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ

Κάθε χρόνοκατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων,βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας,παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία σας υπενθυμίζει ότι:

  • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
  • Η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
  • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
  • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
  • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Με βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι “τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδι”.