Κύκλωμα που νόθευε καύσιμα στην Αττική εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία με τους αστυνομικούς να βάζουν χειροπέδες σε τέσσερα άτομα και να σφραγίζουν ένα** πρατήριο**. Ένα ακόμη άτομο έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται, ενώ ο τρόπος που «πείραζαν» το σύστημα εκροών και εισροών γινόταν με τηλεχειριστήρια. Έλεγχοι έγιναν και σε δεύτερο πρατήριο που εμπλέκεται το οποίο, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ήταν «καθαρό» ως προς την ανάλυση των καυσίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 18.11.2022 15:43Κολωνός: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τριών συλληφθέντων για τον βιασμό της 12χρονηςΕλλάδα | 18.11.2022 14:47Μεγάλη φωτιά στην Εύβοια: Κοντά σε γνωστό ξενοδοχείο της Ερέτριας οι φλόγες

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης χημικών προϊόντων για τη νόθευση καυσίμων σε πρατήρια της Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 4 μέλη του κυκλώματος και στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο, ενώ εντοπίστηκαν 2 πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική, που διατηρούσαν ειδικό μηχανισμό παραβίασης του συστήματος εισροών εκροών, ένα εκ των οποίων σφραγίσθηκε.

Προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με βυτιοφόρο όχημα που μετέφερε χημικούς διαλύτες και προμήθευε πρατήρια στην Αττική.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, σε πρατήριο καυσίμων κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης, διαπιστώθηκε ότι το βυτιοφόρο ήταν έμφορτο με 20.000 λίτρα νοθευμένου καυσίμου για τα οποία δεν έφερε παραστατικά, στερείτο άδειας κυκλοφορίας και έφερε πλαστό αριθμό πλαισίου, ενώ είχε προηγηθεί και διαδικασία εκφόρτωσης σε έτερο πρατήριο.

Ακολούθησαν έρευνες στα πρατήρια καυσίμων υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) και με την συνδρομή κλιμακίων του Δ΄ Τελωνείου Πειραιά, της Διεύθυνσης Ελέγχου και αποθήκευσης καυσίμου του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΔΕΔΑΚ) και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής (ΕΛ.ΥΤ.), με τις ακόλουθες διαπιστώσεις:

Στο πρώτο πρατήριο:

Στο δεύτερο πρατήριο: βρεθήκαν 4 τηλεχειριστήρια τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση στο σύστημα εισροών-εκροών του πρατηρίου, ενώ ελήφθησαν δείγματα καυσίμων τα οποία βρέθηκαν μη κανονικά.

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία μέλους του κυκλώματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την κατασχεθείσα ποσότητα των λαθραίων καυσίμων του βυτιοφόρου οχήματος ξεπερνούν το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ.

Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Οι ανωτέρω συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ