ΒΙΝΤΕΟ κ’ ΦΩΤΟ | 8η Δεκεμβρίου… Αποφράδα ημέρα για τα Χανιά!

ΒΙΝΤΕΟ κ’ ΦΩΤΟ | 8η Δεκεμβρίου… Αποφράδα ημέρα για τα Χανιά!
Βασικά σημεία άρθρου by Parakritika AI
  • Η 8η Δεκεμβρίου 1966 σημάδεψε τα Χανιά με τη βύθιση του «Ηράκλειον» κοντά στη Φαλκονέρα, μία ναυτική τραγωδία.
  • Τρία χρόνια μετά, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, αεροπορικό δυστύχημα της Ολυμπιακής στην Κερατέα είχε αφετηρία τα Χανιά.
  • Αυτά τα δυστυχήματα, με 314 συνολικά θύματα, καθιστούν την 8η Δεκεμβρίου «αποφράδα ημέρα» για τα Χανιά.

Ημέρα μνήμης σήμερα για τα Χανιά καθώς σαν σήμερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966 είχε σημειωθεί μίααπό τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στις ελληνικές θάλασσες.

Ήταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου 1966, κοντά στην Φαλκονέρα όταν το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Ηράκλειον», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά – Πειραιάς, βυθίστηκε, λόγω μετατόπισης φορτίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο περισσότεροι από 220 άνθρωποι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ώρα των μαζικών κινητοποιήσεων των αγροτών στην Κρήτη! Αποκλείουν τα δύο από τα τρία αεροδρόμια του νησιού

ΒΙΝΤΕΟ κ’ ΦΩΤΟ | Συγκινητική υποδοχή από τους συγχωριανούς του! Στα Χανιά ο νέος Μητροπολίτης Βόρειας Μαδαγασκάρης, Νήφων Δασκαλάκης

Τρία χρόνια αργότερα, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, σημειώθηκε και αεροπορικό δυστύχημα όταν ένα αεροπλάνο της Ολυμπιακής, προερχόμενο από τα Χανιά, κατέπεσε στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες.

Η τραγωδία αυτή, μαζί με το ναυάγιο του «Ηρακλείον» τρία χρόνια νωρίτερα, οδήγησαν στην ανακήρυξη της 8ης Δεκεμβρίου ως «αποφράδας ημέρας» για τα Χανιά, καθώς αμφότερα τα δυστυχήματα είχαν ως αφετηρία την πόλη και κόστισαν συνολικά τη ζωή σε 314 ανθρώπους.

Η μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου, αλλά και εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στην Κερατέα, τιμήθηκε στο μνημείο στην Ακτή Κανάρη, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια.