ΒΙΝΤΕΟ κ’ ΦΩΤΟ | Καταστρέφεται η ελληνική ύπαιθρος από το Προεδρικό Διάταγμα! Επισημάνσεις σε εσπερίδα στο Δήμο Αποκορώνου

ΒΙΝΤΕΟ κ’ ΦΩΤΟ | Καταστρέφεται η ελληνική ύπαιθρος από το Προεδρικό Διάταγμα! Επισημάνσεις σε εσπερίδα στο Δήμο Αποκορώνου

“Με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα θα χαθούν περιουσίες, όχι μόνο στον Αποκόρωνα, αλλά σε όλη τη χώρα”, ήταν το γενικό συμπέρασμα της ενημερωτικής εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο στις Βρύσες για το Π.Δ. που αφορά το θέμα τη δόμησης σε μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

“Δυστυχώς, καλείται και πάλι η κοινωνία του Αποκόρωνα να βγει μπροστά για ένα ακόμη καυτό ζήτημα. Η συνάντηση μας είναι κραυγή αγωνίας σε μία απόφαση που απειλεί τον τόπο μας, την ίδια την ύπαρξή μας, τις ζωές μας. Μέσα σε μία νύχτα, οικόπεδα έγιναν χωράφια και αντιμετωπίζονται ως γη χωρίς αξία. Είναι ταφόπλακα για την ανάπτυξη στα χωριά μας. Ολοι οι οικισμοί στον Αποκόρωνα είναι κάτω των 2.000 κατοίκων. Δεν θα σιωπήσουμε όμως σαν δημοτική Αρχή και το έχουμε δείξει πολλές φορές με ενέργειές μας σε διάφορα ζητήματα. Μπορούμε μαζί να διεκδικήσουμε και να διαμορφώσουμε καταστάσεις, με το να αποσυρθεί και να καταργηθεί αυτό το διάταγμα. Ο Αποκόρωνας θα μείνει ζωντανός γιατί το θέλει ο κόσμος και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να πάρουν πίσω αυτή την απόφαση”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Από πλευράς του, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παύλος Πολάκης, σημείωσε ότι αυτή την περίοδο η Κρήτη είναι σε ένα σταυροδρόμι, καθώς κλείνει ο κύκλος της ανάπτυξης μετά τη μεταπολίτευση, με τον πρωτογενή και τριτογενή κυρίως τομέα, μία ανάπτυξη που χώρεσε πολλούς.

“Εδώ όμως και έξι χρόνια υπάρχει μία στροφή. Η πολιτική επιλογή δεν μας συμπεριλαμβάνει όλους στο νησί. Δεν χωράνε πολλοί αγροκτηνοτρόφοι ή μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αλλά οι μεγάλοι των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών. Αυτοί και κάποιοι μεγάλοι ξενοδόχοι που θέλουν να πάρουν τη γη ανθρώπων σε διάφορες περιοχές… μπιρ παρά. Θα βρεθεί λοιπόν μία μεγάλη εταιρία, θα μαζέψει την υποτιμημένη περιουσία, θα συγκεντρώσει οικόπεδα και θα χτίσει. Είναι η τρίτη κίνηση από το 2019… Πρώτα η εκτός σχεδίου δόμηση, μετά με τα οικόπεδα και τις προσόψεις σε δρόμο και τώρα αυτό. Και συμφωνώ με τον Δήμαρχο ότι αυτό το διάταγμα πρέπει να αποσυρθεί”, πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

“Είναι πολιτική επιλογή δυστυχώς. Το έχει γράψει το αρμόδιο Υπουργείο. Από τον Δεκέμβριο είχε σταλεί για έλεγχο στο ΣτΕ, που απέρριψε ένα πολύ κομβικό κομμάτι για ζωνοποίηση οικισμών. Το ΣτΕ εξετάζει και δεν βγάζει δεσποτικά σαν φιρμάνι κάποιους νόμους. Καταλήγουν λοιπόν ότι η ζώνη Γ δεν τους κάνει… Στο Αρώνι, στην Πλάκα… το 80% των οικισμών μένουν εκτός. Και καλώς το είπε ο κ. Πολάκης… Κυνηγούν ανελέητα την δόμηση από το 2019 με παντείους τρόπους. Κερασάκι στην τούρτα είναι το θέμα των οικισμών… Δεν έπρεπε οριζόντια να πετσοκόψουν σε όλη την χώρα τους οικισμούς. Είναι απαράδεκτο και οπισθοδρομικό και γυρίζουμε στην κατάσταση που ήταν τα χωριά μας το 1983. Αποτέλεσμα; Η επόμενη γενιά θα στραφεί προς την πόλη και κανείς δεν θα μπορεί να επιβιώσει στο χωριό. Μιλάμε για μία μελλοντική ερημοποίηση της υπαίθρου σε όλη τη χώρα. Δεν γίνεται μέσα σε μία ημέρα να ακυρώνεται ότι ισχύει εδώ και 40 χρόνια”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Βασίλης Κοντεζάκης.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κοντεζάκης, το ΣτΕ έρχεται να αναιρέσει τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς είχε πάρει άλλη απόφαση το 1985. Εδωσε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Σφακίων, που ουσιαστικά “χάνεται” στο σύνολό του.

Αναφορικά με τις ζώνες, η ζώνη Α αφορά τα παλιά χισμένα σπίτια, η ζώνη Β είναι το συνδετικό τμήμα μέχρι το 1983 στα όρια του πυρήνα, ενώ η ζώνη Β1 αφήνει περιθώρια λίγο πιο έξω. Τα πάντα όμως αφορούν, όπως είπε ο κ. Κοντεζάκης, ότι χτίστηκε μέχρι το 1983! Οσο για τη ζώνη Γ αυτή απορρίφθηκε από το ΣτΕ γιατί θεωρήθηκε επέκταση των ριοθετημένων οικισμών του 1983.

“Για τα Χανιά είναι άκυρο αυτό, αφού το 1983 δεν είχαμε καν οριοθετημένους οικισμούς. Επιασαν και το εφαρμόζουν οριζόντια σε όλη την χώρα, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση”, πρόσθεσε ο κ. Κοντεζάκης, τονίζοντας οτι έχουν πληρωθεί φόροι και άλλα χρήματα επί σειρά ετών για όλα αυτά τα ακίνητα που θα μείνουν εκτός.

“Θα μείνουν νόμιμα τα σπίτια που έχουν χτιστεί, αλλά δεν θα έχετε άλλη δόμηση. Οτι μοιράσατε πιθανώς στα παιδιά σας… πλέον δεν θα υφίσταται. Δεν ξέρω πως θα τα λύσει τα κράτος τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν αν δεν πάρει πίσω το διάταγμα”, επεσήμανε ο κ. Κοντεζάκης, καταλήγοντας ότι “η χώρα θα παγώσει για χρόνια”.

Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα που παρουσίασε ο κ. Κοντεζάκης είναι ο οικισμός της Πλάκας, όπου “χάνεται” άνω του 60%.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΔΚ… ΕΔΩ

“Η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ασχολήθηκε ήδη με το θέμα και ήδη ανατέθηκε σε ειδική ομάδα να συντάξει ένα πόρισμα, ώστε να κινηθούμε με βάση αυτό. Σε τοπικό επίπεδο έχουμε μία μορφή αιχμαλωσίας της γης, τόσο με το διάταγμα, όσο και με τους δασικούς χάρτες. Φτάσαμε στις 26.000 αντιρρήσεις για τους χάρτες, με μόνο δύο επιτροπές να τις εξετάζουν, με πιθανό χρόνο εκδίκασης τουλάχιστον τα 10 χρόνια… Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό”, τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης, τονίζοντας ότι παραβιάζεται η πρόνοια και η μέριμνα για τον πολίτη από πλευράς του Κράτους.

Πρόσθεσε δε πως αν δεν υπάρξει νομοθετική δικαίωση θα έρθει δικαστική στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί πρόκειται για μία απόφαση αντισυνταγματική.

Τον λόγο πήραν οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων οι οποίοι ζήτησαν από τον κ. Πολάκη να μεταφέρει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορωθεί, στη Βουλή.

Από πλευράς του, ο περιφερειακός σύμβουλος, Ευστράτιος Φλεμετάκης, σημείωσε πως το θέμα σίγουρα θα έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

“Είναι ενθαρρυντική η παρουσία του κόσμου και η αντίδραση. Εχουμε καταθέσει ερώτηση και θα συζητήσουμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρόκειται για αίσχος”, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Αλέκος Μαρινάκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ… ΕΔΩ