ΒΙΝΤΕΟ | “Κορόιδευαν τον κόσμο ότι θα περάσει υπόγειο καλώδιο… Εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα απολύτως”

ΒΙΝΤΕΟ | “Κορόιδευαν τον κόσμο ότι θα περάσει υπόγειο καλώδιο… Εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα απολύτως”

Κάλεσμα συμμετοχής στη διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα της Κυριακής στο ίδρυμα “Αγία Σοφία” για το ζήτημα της τοποθέτησης πυλώνων υπερυψηλής τάσης για την ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων – Δαμάστας, απηύθυναν ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο κ.κ. Κουκλινός, Γύπαρης και Μελισσάκης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του PARAKRITIKA.GR αναφορικά με τη δημόσια δήλωση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Αλικάμπου, Γιάννη Σταθάκη, ότι εδώ και δύο χρόνια συνεργεία του ΑΔΜΗΕ είχαν τοποθετήσει σημάδια στο χωριό απ’ όπου θα περνούσαν τα καλώδια πάνω στους πυλώνες, ο κ. Κουκιανάκης ξεκαθάρισε ότι δεν γνώριζε απολύτως τίποτα. “Εδώ η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας δεν ήξερε. Κάποιοι έβαζαν σημάδια και κορόιδευαν τους πολίτες ότι θα περάσει υπόγειο καλώδιο. Γι’ αυτό και δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε να δοθεί τότε”, επεσήμανε ο κ. Κουκιανάκης.

Στο ερώτημα για το κατά πόσο υπάρχει ανταπόκριση από τους άλλους Δήμους απ’ όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι πυλώνες, ο Δήμαρχος Αποκορώνου τόνισε πως έχει κοινοποιήσει το σχετικό έγγραφο για την κινητοποίηση, ενώ, τόσο ο ίδιος, όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κώστας Γύπαρης, ζήτησαν από τους υπεύθυνους του ΑΔΜΗΕ να μην… λένε ψέματα περί υπέρογκου κόστους της υπογειοποίησης, ενώ απαίτησαν από τους βουλευτές των Χανίων να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα.

Σε σχετική δε ερώτηση για το αν σε συνάντηση που έγινε με την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ κατατέθηκε κάποια άλλη πρόταση, ο κ. Κουκιανάκης σημείωσε πως ζητήθηκε η υπογειοποίηση των καλωδίων και υπήρξε άρνηση, ενώ την ίδια στιγμή αρνήθηκε οποιοδήποτε αντισταθμιστικό όφελος προκειμένου να περάσουν οι πυλώνες από περιοχές του Δήμου του.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός είπε πως συμμετέχει ως πολίτης και ως Μητροπολίτης στον αγώνα των Αποκορωνιωτών γιατί είναι δεδομένο ότι η Εκκλησία σέβεται το περιβάλλον. “Είμαι πιστός σε όσα λέει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο για θέματα περιβάλλοντος και εκπροσωπώ και το ίδρυμα “Αγία Σοφία”, όπου θα γίνει και η διαμαρτυρία. Δεν μπορώ να δεχθώ αυτό το ανοσιούργημα που επιχειρείται να δημιουργηθεί. Υπάρχει λύση και αυτή είναι η υπογειοποίηση”, τόνισε ο Μητροπολίτης.

Από πλευράς του, ο Δήμαρχος Αποκορώνου δήλωσε πως ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία και ζήτησε όλοι μαζί να γράψουν… ιστορία την ερχόμενη Κυριακή. Διάβασε δε κάποια αποσπάσματα από έκθεση του ΓΕΩΤΕΕ, που στάλθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης, ενώ ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν είναι αντίθετος με το έργο, αρκεί να γίνει όπως πρέπει και με σεβασμό στο περιβάλλον.

“Σύσσωμος ο λαός του Αποκόρωνα λέει ένα μεγάλο όχι για να προστατεύσει την κληρονομιά των προγόνων μας”, επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Αποκορώνου, Ανδρέας Κουκλινός.

“Εδώ και χρόνια όλοι γνώριζαν εκτός από εμάς”, είπε αρχικά ο κ. Γύπαρης, “εκτοξεύοντας” ουσιαστικά βέλη προς την Περιφέρεια και διερωτήθηκε… “Τι είδους ανάπτυξη τελικά θέλουμε στην Κρήτη;”.

Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκητας Μελισσάκης, τόνισε ότι όλοι είναι ενάντια στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ που μοναδικό σκοπό έχει την κερδοφορία.