ΒΙΝΤΕΟ | Συζήτηση για το μεταναστευτικό στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Το θέμα του μεταναστευτικού στα Χανιά συζητήθηκε στο πλαίσιο της μονοθεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “παρών” στην συνεδρίαση έδωσαν εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, του ΕΣΥ αλλά και του Λιμενικού σώματος.
Πρώτη τον λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη αναφέροντας: ”Το μεταναστευτικό ανέκαθεν μας απασχολούσε. Το 2024 οι αφίξεις μεταναστών αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας στους 3000 αριθμός 8κταπλάσιος από τον 2023. Φέτος έχουμε τετραπλάσιο αριθμό από το 2024. Η πλειονότητα των φιλοξενούμενων είναι άνδρες, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά ανήλικους ασυνόδευτους. Ο δήμος Χανίων φροντίζει μαζί με το κέντρο υγείας Χανίων, για τις ανάγκες των μεταναστών, φυσικά με τη βοήθεια εθελοντικών σωματείων και οργανισμών. Ο δήμος από το 2019 έχει επιδείξει σημαντικό ρόλο, οργανώνοντας προσωρινές δομές μεταναστών. Από τον Μάιο του 2024 η προσωρινή στέγαση μεταφέρθηκε στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς. Η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου. Ο δήμος Χανίων παρά τα αιτήματα που έχει κάνει δεν έχει λάβει απάντηση από τη διοίκηση. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την άμεση ανταπόκριση της κυρίας Βολουδάκη, στη θητεία της οποίας εγκρίθηκε μία χρηματοδότησε. Ο δήμος Χανίων έχει δαπανήσει από το 2019 μέχρι σήμερα παραπάνω από 300.000 ευρώ”.
Εκ μέρους της παράταξης ”Όνειρο είναι τα Χανιά” μίλησε ο κ. Ζερβάκης: ”Αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα του μεταναστευτικού ζητήματος και την ανάγκη για άμεση δράση. Η συνεργασία με το κεντρικό κράτος είναι απαραίτητη. Θέλουμε να μάθουμε ποια είναι τα σχέδια και οι προϋπολογισμοί. Δεν βλέπουμε να υπάρχει ολοκληρωμένο πλάνο ένταξης. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια. Θέλουμε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα. Ο δήμος σε συνεργασία με άλλους δήμους θα έπρεπε να έχει ετοιμάσει πρωτόκολλα κρίσης. Ο δήμος χρειάζεται άμεση κυβερνητική δράση δε μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει την κατάσταση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζερβάκης, προτείνοντας παράλληλα λύσεις για τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Λουτσέτης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης: ”Ακούσαμε απόψεις από την κυρία Ζερβουδάκη που συγκλίνουν με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο το μεταναστευτικό. Παρουσιάστηκε ως νόμιμο το να βάζουμε ανθρώπους σε μία αποθήκη. Σε προηγούμενη συνεδρίαση είχατε πει δε θα γίνουμε και ξενοδοχείο”. Ο κ. Λουτσέτης, έπειτα διάβασε μία σειρά από προτάσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό.
Δήμαρχος Χανίων: ”Κακώς αυτό το θέμα δημιουργεί εντάσεις. Ο δήμος Χανίων αν σταθούμε σε αυτό που υπάρχει θεσμικά, ο δήμος Χανίων δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κάνει τίποτα. Το θέμα εδώ δεν είναι θεσμικό, είναι ανθρωπιστικό, όλα γίνονται από ιδίους πόρους του δήμου Χανίων. Τα χρήματα αυτά δίνονται εις βάρος άλλων δράσεων, όμως υπάρχει προτεραιοποίηση. Μπορεί να σας μιλήσει και ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου για το τι αντιμετωπίζει επειδή έχει αναλάβει ο δήμος αρμοδιότητες που δεν ήταν στη δικαιοδοσία του για το μεταναστευτικό. Το δημοτικό συμβούλιο δε μπορεί να λάβει καμία απόφαση εκτός από ψήφισμα. Κύριε Λουτσέτη, τονίσατε ότι δεν λάβατε την εισήγηση πριν τη συνεδρίαση. Λέμε να γίνει μία συζήτηση και ένα ψήφισμα και για αυτό παρουσιάστηκε από την αρμόδια αντιδήμαρχο τι έχει γίνει και τι έχει αναλάβει ο καθένας. Ακούστηκαν προτάσεις από τον κ. Ζερβάκη και τον κ. Λουτσέτη, αλλά περίμενα προτάσεις που θα έδιναν λύσεις στις ευθύνες του δήμου. Να πούμε ότι εναλλακτικό σημείο για τη συγκέντρωση των προσφύγων, για προσωρινή παραμονή δεν υπάρχει. Μπορούμε να κάνουμε σαν δημοτικό συμβούλιο μία συζήτηση και να βρούμε μία λύση; Μην ακούσω για το παλιό ψυχιατρείο, γιατί έχει μεγάλη νομική εμπλοκή και δε μπορεί να αξιοποιηθεί σαν κτίριο. Όσοι θέλουν συγκεκριμένο χώρο που θα είμαστε περήφανοι για τις δυο-τρεις ημέρες που θα φιλοξενούμε τους μετανάστες, να το προτείνει και να το συζητήσουμε. Πρέπει κάπως να φροντίσουμε αυτούς τους ανθρώπους μέχρι να μεταφερθούν στην κεντρική Ελλάδα. Ελπίζω το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής να μπορέσει να καλύψει κάποιους πόρους, όχι για να κάνουμε εξοικονόμηση πόρων αλλά για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Από εδώ βγαίνει μία αγωνία, όχι ικανοποίηση”.
Λιμενάρχης Χανίων: Ο κ. Γιαννουλάκης από την πλευρά του υπογράμμισε: ”Θέλω να καταλάβετε τι γίνεται στο ”πεδίο της μάχης” κάθε ημέρα για τους Λιμενικούς . Το βάρος που σηκώνουμε είναι τεράστιο. Το ποσοστό μετανάστευσης έχει αύξηση στα Χανιά αλλά έχει μείωση 37% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με τα σκάφη που χρησιμοποιούν δε θα πηγαίναμε εμείς ούτε μέχρι τα Λαζαρέτα. Φεύγουν σε ομάδες από 40-90 άτομα, δίνουν πολλά χρήματα και ρισκάρουν πολύ, στις συνθήκες που ταξιδεύουν. Εμάς μας αφορά να μην πνιγεί κάποιος στη θάλασσα. Ειδικά τώρα τον χειμώνα είναι δύσκολες οι συνθήκες και ο καιρός αλλάζει. Έχουμε μία μετακίνηση με το δρομολογιακό καράβι της άγονης γραμμής, στη συνέχεια θα πρέπει να τους φέρουμε με κάποιον τρόπο στην Αγυιά ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, η διαδικασία απαιτεί μία δικογραφία μέχρι τον εντοπισμό των διακινητών. Έπειτα να τους πάμε στη Σούδα και από εκεί στην Αθήνα για να μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής, αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 12 ώρες. Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Η νομοθεσία που βγήκε είναι νέα που σημαίνει ότι το Λιμεναρχείο έχει όλη την ευθύνη από την αρχή μέχρι το τέλος. Ακόμα και στα Διαβατά έχουμε εμείς την ευθύνη να τους πάμε”.
