ΒΙΝΤΕΟ | Στη Βουλή το ζήτημα με το λόφο Καστέλι, τι απάντησε στον Μ. Συντυχάκη η Υπουργός Πολιτισμού

ΒΙΝΤΕΟ | Στη Βουλή το ζήτημα με το λόφο Καστέλι, τι απάντησε στον Μ. Συντυχάκη η Υπουργός Πολιτισμού

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση έγκρισης εργασιών δειγματοληψίας των κτιρίων στον Λόφο Καστέλι Χανίων και να περιφρουρήσει τα εν λόγω κτίρια από την επιχειρούμενη εμπορευματοποίησή τους, ώστε να αξιοποιηθούν με ευθύνη του κράτους για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας των Χανίων, όπως άλλωστε διεκδικούν, ζήτησε -κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης τουΚΚΕγια το θέμα- ο βουλευτής του ΚόμματοςΜανώλης Συντυχάκης.

Σημείωσε ότι αγνοείται πλήρως η πάνδημη θέληση του χανιώτικου λαού και της νεολαίας, καθώς και οι πρόσφατες αποφάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου για τον αντιλαϊκό σχεδιασμό για τη μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχείο. «Η κοινωνία των Χανίων, χρόνια τώρα, αντιτίθεται μαχητικά στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της Πρυτανικής Αρχής του Πολυτεχνείου, για παράδοση σε ξενοδοχειακό όμιλο των, χαρακτηρισμένων ως νεώτερου μνημείου, κτιρίων της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι, 3.652 τ.μ.» είπε χαρακτηριστικά.

Αφού τόνισε πως μία ιστορία 5.500 ετών παραδίδεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι στην κοινωνία των Χανίων, στάθηκε στην πρόσφατη επέμβαση της Αστυνομίας στο χώρο, που έγινε παρουσία εκπροσώπου της εταιρείας Belvedere. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, που σχεδιάζεται η αλλαγή χρήσης σε παραδοσιακό ξενοδοχείο, στην πόλη μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί δίνουν ένα μεγάλο αγώνα διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών στη σχολική στέγη όταν οι μαθητές στοιβάζονται σε 27άρια τμήματα και ότι μόνο το 5% των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης διαμένει στις Φοιτητικές Εστίες ενώ οι φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δεν έχουν εστία.

Υπογράμμισε πως το Πολυτεχνείο Κρήτης ήθελε, στα πλαίσια αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Κώδικα, να αλλάξει η επιτρεπόμενη χρήση από εκπαίδευση σε γενική κατοικία 1, για να επιτραπεί έτσι η χρήση ξενοδοχείου κάτι που απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παράλληλα, ανέφερε πως προκύπτουν ερωτηματικά για τηνεπάρκεια του σχεδιασμού των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα γίνουν και πως το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει άμεση ανάκληση της απόφασης για εργασίες δειγματοληψίας στο κτίριο καθώς αυτές είναι για αλλαγή χρήσης γης.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού είπε πως δεν έχει εγκριθεί τέτοια μελέτη και πρόσθεσε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα της άδειας δειγματοληψίας, πως δίδεται ανεξαρτήτως χρήσεων.