BINTEO | «Το ευχαριστώ είναι λίγο»… λέει η 23χρονη Κρητικοπούλα που ζει χάρη στο μισό ήπαρ του πατέρα της

BINTEO | «Το ευχαριστώ είναι λίγο»… λέει η 23χρονη Κρητικοπούλα που ζει χάρη στο μισό ήπαρ του πατέρα της

ΣυνέντευξηστοOPENκαι την εκπομπή«Τώρα Μαζί»με τονΣπύρο Χαριτάτοκαι τηνΕυλαμπία Ρέβηέδωσε η23χρονη Ελένη Αϊλαμάκηπου είναι ηπρώτη ασθενήςστη χώρα μας, η οποία προ ημερώνυπεβλήθη με επιτυχία σεμεταμόσχευση ήπατοςαπόζώντα δότη.

Η ίδια σχολιάζοντας τηνκίνηση ανυπέρβλητης αγάπης τουπατέρατηςπου της χάρισε ζωή για δεύτερη φορά τόνισε τα εξής: «Του μπαμπά του έχω απεριόριστη αγάπη, τον αγαπώ πολύ. Τι να του πω; Ευχαριστώ; Δε φτάνει. Το ευχαριστώ είναι λίγο».

Η περιπέτεια της Ελένης

Η περιπέτεια για την Ελένη ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, όπουυπεβλήθη σε επέμβαση,αλλά ηβιοψίαέδειξε ότι πρόκειται γιακακοήθειακαι λίγο καιρό αργότερα η ασθένεια επανεμφανίστηκε.

«Όταν μάθαμε ότι έχει υποτροπιάσει ο όγκος και μελετήσαμε τις θεραπευτικές μεθόδους, θέλαμε κάτι πιο ριζικό.Συστηματική θεραπεία γι’ αυτό τον καρκίνο δεν υπάρχει, οπότε προκρίναμε τημεταμόσχευσηαπό ζώντα δότη. Το δύσκολο ήταν να ενημερώσεις τους γονείς», σημείωσε οΚαθηγητής Χειρουργικής στο ΕΚΠΑ, Γεώργιος Σωτηρόπουλος,που πραγματοποίησε την ιστορική αυτή μεταμόσχευση.

Η λέξη «μεταμόσχευση» σε φοβίζει

Οι γονείς της Ελένης δεν της είχαν πει τίποτα, αλλά μόλις έμαθανότι εάν είναι συμβατοί θα σώσουν το παιδί τους, ξεκίνησαν να υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις. Συμβατοί ήταν και οι δύο, αλλά επελέχθη ο πατέρας.

«Έλεγα μεταμόσχευση; Η λέξη αυτή σε φοβίζει, είναι κάτι πολύ μεγάλο…Ήμασταν, όμως, σε πολύ καλά χέρια.Όταν έμαθα ότι θα είναι ο μπαμπάς μου είχα άγχος μήπως πάθει κάτι, αλλά εκείνοςδεν το σκέφτηκε στιγμή, ήταν πολύ χαρούμενοςπου θα βοηθήσει το παιδί του», δήλωσε η 23χρονη φοιτήτρια του Παιδαγωγικού, που για πρώτο στόχο τώρα έχει την πλήρη ανάρρωσή της και την επιστροφή της στο σπίτι της στην Κρήτη.

Θα μπορούσαμε, όμως, το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε και άλλες τέτοιες επεμβάσεις;

«Αυτός είναι ο στόχος μας. Ήταν και ένααπό τα ερωτήματα που μου έθεσε ο πρωθυπουργόςόταν με πήρε τηλέφωνο για να με συγχαρεί, αν θα μπορούμε να το κάνουμε μία φορά το μήνα, δύο φορές τον μήνα, μία φορά την εβδομάδα, είπα ας έχουμε στόχο να το επαναλάβουμε… Είναι μίαεξειδικευμένη επέμβαση που μπορεί να καλύψει αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις.Δε λύνει το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, ανοίγει όμως την προοπτική και μεθαύριο ξεκινά η διαδικασία και για μία μητέρα να δώσει το μισό της συκώτι στη 20χρονη κόρη της που τώρα είναι στο δεύτερο επίπεδο ελέγχου από τα συνολικά τέσσερα», απάντησε ο Καθηγητής Γεώργιος Σωτηρόπουλος.

Δείτε τη συνέντευξη: