“Βολές” Σημανδηράκη κατά της Εκκλησίας για Άγιο Ματθαίο, Άγιο Ονούφριο, παλιό Επισκοπείο και ΚΔΑΠ

“Βολές” Σημανδηράκη κατά της Εκκλησίας για Άγιο Ματθαίο, Άγιο Ονούφριο, παλιό Επισκοπείο και ΚΔΑΠ

Ευθείες “βολές” του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, εναντίον της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, με αφορμή τον πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμίσθωσης για το οικοτροφείο της πρώην Εκκλησιαστικής Σχολής στον Άγιο Ματθαίο.

Στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Σημανδηράκης έστρεψε τα “βέλη” του, όχι τόσο στον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνό, όσο στον Πρωτοσύγκελο Νικηφόρο Εικοσιδέκα, τον οποίο και θεώρησε ως υπεύθυνο για όλες τις αποφάσεις που αφορούν ακίνητα της Εκκλησίας και το ότι δεν υπάρχει “παράθυρο” διαλόγου με τον Δήμο.

Ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στα ακίνητα του Αγίου Ονουφρίου, ζητώντας άμεσα μία απάντηση από τον Μητροπολίτη ώστε να προχωρήσει το σχέδιο για σχολική στέγη, στο ΚΔΑΠ του Δήμου στο ακίνητο των Αγίων Αναργύρων, στο παλιό Επισκοπείο που μετατράπηκε σε πολυτελές AirBnB, και βεβαίως στα κτίρια στον Άγιο Ματθαίο.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σημανδηράκης είπε τα εξής:

Η τοπική Εκκλησία και κάποιοι συγκεκριμένοι που αποφασίζουν ακολουθούν μία πολιτική που δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας. Δεν έχω καμία διάθεση αντιδικίας με την Εκκλησία, αλλά θα πρέπει επιτέλους μαζί να μπορούμε να παίρνουμε τις βέλτιστες αποφάσεις. Πριν από λίγα χρόνια υπήρξε μία έντονη συζήτηση για τα ακίνητα στον Άγιο Ονούφριο, που ο Δήμος είχε σκοπό να αξιοποιήσει για τη σχολική στέγη και κοινωφελείς δράσεις, αλλά τελικά, αντιθέτως, με έναν τρόπο χωρίς διαφάνεια έγινε προσπάθεια μίσθωσης για άλλες χρήσεις. Αντιδράσαμε ακαριαία και διακόπηκαν οι διαδικασίες. Μέχρι όμως και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί αυτό που αποφάσισε το ενοριακό συμβούλιο, ώστε ο Δήμος να προσφέρει σχολική στέγη.

Υπήρξε ένα δεύτερο σημείο πίσω από το Ωδείο, όπου λειτουργεί το ΚΔΑΠ του Δήμου και ανακατασκευάστηκε με δικούς μας πόρους το ακίνητο της Εκκλησίας. Στην πορεία ο εφημέριος των Αγίων Αναργύρων αξίωσε με επιθετικό τρόπο απέναντι και στην αρμόδια αντιδήμαρχο, όχι μόνο την έξωση, αλλά και ένα υψηλό αντίτιμο. Υπάρχει μία πρώτη συμφωνία αλλά…

Το τρίτο σημείο αφορά ακίνητο πάλι πίσω από το Ωδείο, που ανακατασκευάστηκε με ευρωπαϊκούς πόρους για να γίνει μουσείο. Μετά την παρέλευση 5ετίας το ακίνητο αυτό μετατρέπεται σε ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ενα τέταρτο σημείο είναι τα κτίρια του Αγίου Ματθαίου για τα οποία είχε γίνει πολύς λόγος για τη λειτουργία του Πειραματικού Λυκείου. Κτίρια που προσφέρονται για πολλές άλλες χρήσεις που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Χανίων είναι διαθέσιμος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να δοθεί ως κοινωνική κατοικία σε ευπαθείς ομάδες και γενικά σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ακριβά μισθώματα.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και απογοήτευση για την απόφαση του αρμόδιου οργάνου της Εκκλησίας να προβεί στον πλειοδοτικό διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης για 40 χρόνια. Δυστυχώς, το δημόσιο λογιστικό δεν δίνει την ευχέρεια σε οποιοδήποτε ΝΠΔΔ να ανταγωνιστεί το ιδιωτικό συμφέρον. Ετσι, η απόφαση της Εκκλησίας βγάζει εντελώς εκτός τον Δήμο Χανίων από την διαδικασία.

Αναρωτιέμαι ποια είναι αυτή η επιτροπή, ποιο είναι αυτό το συμβούλιο που προβαίνει σε τέτοιες εισηγήσεις και ποιοι υπερψηφίζουν τέτοιες αποφάσεις, όπως αυτή για τον Άγιο Ματθαίο. Καλούμε λοιπόν την Εκκλησία να έρθει σε μία συνεννόηση με το Δήμο Χανίων και να δούμε πως αυτά τα ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν σε άλλες χρήσεις και όχι τουριστικές. Απευθύνω λοιπόν έκκληση στον Πρωτοσύγκελο Νικηφόρο Εικοσιδέκα να απαντήσει δημόσια για ποιο λόγο δεν επέλεξε τον διάλογο με τον Δήμο και επέλεξε έναν διαγωνισμό που αποκλείει τον Δήμο Χανίων από τις διαδικασίες.

Να κάνω επίσης μία έκκληση προς τον Μητροπολίτη μας να δοθεί μία οριστική απάντηση από μέρους του για τα ακίνητα του Αγίου Ονουφρίου. Νομίζω ότι ο Σεβασμιότατος να μπορέσει να αντιληφθεί κάποια πράγματα και να δει το γιατί κάποιοι παίρνουν αυτές τις αποφάσεις.

Τόσο από την Κατερίνα Μανιμανάκη, όσο και από τον Χαράλαμπο Λουτσέτη, ο κ. Σημανδηράκης δέχθηκε “πυρά” για το που ήταν ο Δήμος Χανίων όταν η Εκκλησία έπαιρνε πίσω κτίρια όπου στεγάζονταν π.χ. το Κοινωνικό Ιατρείο ή το Κοινωνικό Παντοπωλείο, κάνοντας “ιερές μπίζνες”, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.