Σκληρή κόντρα στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου για την ανασυγκρότηση στο Μάτι, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε κατοικίες και δάσος αλλά στοίχισε και την ζωή σε 103 ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίζει το σχέδιο ανασυγκρότησης με την αιτιολογία ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει κατασκευή κοινωνικών κατοικιών αντί νοσοκομείου που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, ενώ παράλληλα καταγγέλλουν την μη τήρηση των κανόνων δόμησης.

«Να αξιοποιήσουμε τα χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επενδύσει στη δημόσια υγεία .«Για μείζον πολιτικό σκάνδαλο άγνοιας ή λανθασμένης διάθεσης πόρων» μίλησε ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

placeholder.svgΑπό την άλλη πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς εξήγησε ότι η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πυρόπληκτων και πως η αλλαγή έγινε κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείτε όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων.

placeholder.svgΣωκράτης Φάμελλος: Δεν έχουμε λάβει απαντήσεις σε 4 βασικά ερωτήματα

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για σκάνδαλο και πρόσθεσε «Εχθές και σήμερα τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα το οποία αναδεικνύουν μείζονα θέματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία.

Τα τέσσερα ερωτήματα για τα οποία δεν έχουμε λάβει απαντήσεις είναι τα εξής:

Γιατί ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βουλής;

-Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και μάλιστα με αυτήν τη μορφή της «συγκεντρωμένης» δόμησης χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη εγκατεστημένους πυρόπληκτους;

Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η δασική αποκατάσταση σε μία έκταση η οποία βαρύνεται ήδη με δύο προκλητικές τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;

-Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση ενώ υπάρχει πολεοδομικό κενό, χωρίς Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και μελλούμενη φωτογραφική πολεοδομική ρύθμιση (τοπικό ρυμοτομικό) για την κοινωνική κατοικία, δηλαδή αποσπασματική, εκτός της αποκατάστασης της περιοχής;».

«Ζητάτε δηλαδή από τη Βουλή να εγκρίνει μία κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας με την Κύπρο για το νοσοκομείο, να γίνει κοινωνική κατοικία, χωρίς όμως να γνωρίζει για ποιες εκτάσεις και με ποιους πολεοδομικούς/χωροταξικούς όρους θα γίνει. Μας ζητάτε δηλαδή να εγκρίνουμε κάτι το οποίο είναι απολύτως υποθετικό και επιπλέον είναι προκλητικά φωτογραφικό για την έκταση δασικής αναψυχής» είπε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου.

placeholder.svgΚώστας Τασούλας: Οι διαχειριστικοί έλεγχοι στον ειδικό λογαριασμό Αρωγής δείχνουν ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες

Άψογη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, τη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού αρωγής πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και διαχειρίζεται η Βουλή και οι υπουργοί Επικρατείας, Υποδομών και Οικονομικών.

Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση του μνημονίου Αθηνών-Λευκωσίας, που αφορά στη χρηματική δωρεά της Κύπρου, με σκοπό την υλοποίηση έργων υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής (ανέγερση κοινωνικών κατοικιών στη Ραφήνα και διαμόρφωση χώρου δασικής αναψυχής), ο κ. Τασούλας είπε ότι, από τα περίπου 37 εκατ. ευρώ που υπήρχαν αρχικά στον λογαριασμό, σήμερα υπάρχουν περίπου 24,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευθεί 6,9 εκατ. ευρώ έως τις εκλογές του ‘19 και 7,5 εκατ. ευρώ μετά τις εκλογές του ‘19. Όπως σημείωσε, στον ειδικό λογαριασμό, στον οποίο συμμετέχει και η Βουλή, έγιναν διαχειριστικοί έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές για τις χρήσεις ‘18, ‘19 και ‘20, από τους οποίους βρέθηκε ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, ενώ αναμένεται να ελεγχθεί και η χρήση του 2021. «Δεν αρκούμαστε στον εσωτερικό έλεγχο αλλά αποστέλλονται τα αποτελέσματα ελέγχου, και όλο το απολογιστικό υλικό, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για περαιτέρω κατασταλτικό έλεγχο. Συνεπώς, η πλευρά της νομιμότητος είναι κατοχυρωμένη» είπε ο κ. Τασούλας.

placeholder.svgΔιαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι σε ένα κόμμα σούπερ μάρκετ, με διορισμένα ηγετικά στελέχη» – Κείμενο με αιχμές από την «Ομπρέλα»

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να σταματήσει να παριστάνει τον τροχονόμο των καρτέλ – Εκλογές τώρα

Νέα Δημοκρατία: 6-8 Μαΐου το Συνέδριο – Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

TAGS: