Κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα προβλέπουν τα τουρκικά μέσα, ύστερα από την άκρας μυστικότητας μεταγωγής του Λίβυου στρατάρχη στην Αθήνα πριν μεταβεί στην διάσκεψη του Βερολίνου.

Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου έγραφαν μέχρι χθες για την πανίσχυρη Τουρκία και για την «κλαίουσα» Ελλάδα που δεν προσκλήθηκε στην διάσκεψη του Βερολίνου, όμως το κλίμα άλλαξε άρδην από χθες αργά το βράδυ όταν κι έγινε γνωστή η επίσκεψη του Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα. Πρώτο και καλύτερο το Anadolu καυτηρίασε τον ερχομό του αναφέροντας ότι πήγε στην Ελλάδα ο παράνομος ηγέτης, ενώ ακολούθησε και σύσσωμος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος με εμπρηστικά δημοσιεύματα.

Ο τουρικός Τύπος, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Open TV, βλέποντας την Αθήνα να κάνει αυτά τα βήματα θορυβήθηκε γιατί όλο αυτό το διάστημα θεωρούσε ότι η Ελλάδα ότι κρατάει μια στάση πιο παθητική που παρουσιάζει τις «αδυναμίες» της και τα πρωτοσέλιδα με τα οποία… κορόιδευαν την Ελλάδα που «κλαίει» γιατί δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου διαδέχθηκαν τα «πολεμικά» πρωτοσέλιδα.

ΕΛΛΑΔΑ17.01.2020 08:45Χαλίφα Χαφτάρ: «Κυκλωμένο» από ισχυρές δυνάμεις το ξενοδοχείο του στρατάρχηΧαλίφα Χαφτάρ: «Κυκλωμένο» από ισχυρές δυνάμεις το ξενοδοχείο του στρατάρχη

Οι Τούρκοι δε, δεν γνώριζαν για το βέτο της Ελλάδας, όμως παρόλα αυτά θεωρούν ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Τουρκία στην διάσκεψη του Βερολίνου, θεωρούν ότι είναι αυτή που βγαίνει μπροστά ως ειρηνοποιός και εγγυήτρια στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη και πάει με το επιχείρημα ότι πρέπει να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ κι όχι τον Χαφτάρ.

Οι συναντήσεις του Χαφτάρ με Δένδια, Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή (17/1), στις 13:00, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar). Νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, ο Χαλίφα Χάφταρ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Το βράδυ της Πέμπτης εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε ιδιωτική συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

Βέτο από Μητσοτάκη

Εξάλλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha μιλώντας μεταξύ άλλων για τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι κακώς δεν προσκληθήκαμε και επέρριψε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Είπε επίσης ότι επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ ενώ έχει στείλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους του, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Κομισιόν για να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι παράνομο και απαράδεκτο και τόνισε: «Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα βάλουμε βέτο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών».