Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωσε ότι το Λονδίνο αποσύρει προσωρινά τον Βρετανό **πρεσβευτή στο Ιράν**για περαιτέρω διαβουλεύσεις, μετά την εκτέλεση του Βρετανοϊρανού Αλιρεζά Ακμπάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 07.01.2023 23:31Καταδικάζουν Παρίσι και Λονδίνο την εκτέλεση των Ιρανών διαδηλωτών - «Είναι σκανδαλώδης»Κόσμος | 07.01.2023 10:07Ιράν: Εκτελέστηκαν δύο άνδρες κατηγορούμενοι για τη δολοφονία αξιωματούχου ασφαλείας στη διάρκεια των διαδηλώσεων

Κυρώσεις στον Ιρανό Γενικό Εισαγγελέα

Ο Κλέβερλι τόνισε, σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η Βρετανία θα επιβάλει, παράλληλα, κυρώσεις στον Ιρανό Γενικό Εισαγγελέα ενώ κάλεσε τον Επιτετραμμένο για συζητήσεις.

We’re holding the regime to account. The UK has today:

- Sanctioned the Iranian Prosecutor General

- Summoned the Charge d’Affaires

- Temporarily recalled the UK Ambassador for consultation.

Our response to Iran is not limited to today. We are reviewing further action.

— James Cleverly🇬🇧 (@JamesCleverly) January 14, 2023

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν εκτέλεσε τον Βρετανοϊρανό Αλιρεζά Ακμπαρί, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των δικαστικών Αρχών Mizan, αφού τον καταδίκασε σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε χθες ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην εκτέλεση του Ακμπαρί, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο στον τομέα άμυνας του Ιράν. Η Βρετανία τόνιζε ότι η καταδίκη του σε θάνατο είχε πολιτικά κίνητρα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

«Ο Αλιρεζά Ακμπαρί, που καταδικάστηκε σε θάνατο με τις κατηγορίες της διαφθοράς επί της γης και εκτεταμένων ενεργειών κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας μέσω κατασκοπείας για τις υπηρεσίες πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης…εκτελέστηκε», ανέφερε το πρακτορείο Mizan μέσω Twitter.

Ο Ακμπαρί, 61 ετών, κατηγορήθηκε ότι έλαβε 1.805.000 ευρώ, 265.000 λίρες και 50.000 δολάρια για κατασκοπεία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ