Πολιτική Οικονομία Ελλάδα Κόσμος Αθλητισμός Ψυχαγωγία Food & Drink Travel Viral Videos ειδήσεις τώρα δικαστήριο Βρετανία δολοφονία νοσοκόμα βρέφος

Βρετανία Ιστορική ποινή ισοβίων στη νοσοκόμα που δολοφόνησε 7 βρέφη - «Βαθιά κακία που άγγιζε τα όρια του σαδισμού»

Βρετανία  Ιστορική ποινή ισοβίων στη νοσοκόμα που δολοφόνησε 7 βρέφη - «Βαθιά κακία που άγγιζε τα όρια του σαδισμού»

Η κατά συρροή δολοφόνος νοσοκόμα Lucy Letby δεν θα αποφυλακιστεί ποτέ, αφού ο δικαστής την καταδίκασε σε μια σπάνια ποινή ισόβιας κάθειρξης για τους σαδιστικούς φόνους επτά μωρών.

Η 33χρονη Letby είναι μόλις η τρίτη εν ζωή γυναίκα που της επιβλήθηκε αυτή η ποινή φυλάκισης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καταδικάστηκε στο δικαστήριο του Μάντσεστερ τη Δευτέρα. Η πρώην νοσοκόμα νεογνών, η χειρότερη κατά συρροή δολοφόνος παιδιών στη σύγχρονη βρετανική ιστορία, καταδικάστηκε επίσης για την απόπειρα δολοφονίας έξι ακόμη μωρών στο νοσοκομείο Countess of Chester.

Καταδικάζοντας την Letby, ο δικαστής Goss περιέγραψε τα εγκλήματά της ως μια «σκληρή, υπολογισμένη και κυνική εκστρατεία δολοφονίας παιδιών με θύματα τα μικρότερα και πιο ευάλωτα παιδιά».

«Βαθιά κακία που άγγιζε τα όρια του σαδισμού»

Η Letby γνώριζε ότι οι πράξεις της «προκαλούσαν σημαντική σωματική ταλαιπωρία και θα προκαλούσαν ανείπωτη ψυχική οδύνη», είπε ο δικαστής. «Υπήρχε μια βαθιά κακία που άγγιζε τα όρια του σαδισμού στις πράξεις σας».

Ο δικαστής είπε ότι «ενήργησε με τρόπο που ήταν εντελώς αντίθετος με τα φυσιολογικά ανθρώπινα ένστικτα της ανατροφής και της φροντίδας των μωρών». Ο Goss είπε ότι οι ισχυρισμοί της ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να φροντίζει τα μωρά ήταν «ένα από τα πολλά ψέματα» που είπε καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είστε έξυπνη και εξωτερικά ήσασταν μια πολύ ευσυνείδητη, εργατική, ενημερωμένη νοσοκόμα - γεγονός που σας επέτρεψε να βλάψετε τα μωρά για κάποιο χρονικό διάστημα».

Στη δίκη είχε ακουστεί πώς η Letby συχνά επιτίθετο στα βρέφη μόλις λίγα λεπτά αφότου οι γονείς ή οι νοσοκόμες είχαν φύγει από το πλευρό τους. Έκανε θανατηφόρα ένεση σε επτά μωρά με αέρα, προσπάθησε να σκοτώσει άλλα δύο δένοντας τους σάκους σίτισης με ινσουλίνη και προσπάθησε να δολοφονήσει ένα από αυτά, βάζοντας ένα ρινογαστρικό σωλήνα στο λαιμό του.

Η Letby είχε έναν «αποστασιοποιημένο ενθουσιασμό» για την ανάνηψη των μωρών που πάλευαν για τη ζωή, είπε ο δικαστής, προσθέτοντας ότι έκανε «σκληρά και ανάλγητα» ανάρμοστα σχόλια σε γονείς ή συναδέλφους κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα θάνατο.

Κρατούσε εκατοντάδες ιατρικά έγγραφα ως «νοσηρά αρχεία των φρικτών γεγονότων γύρω από τα θύματά σας και του τι τους είχατε κάνει» άκουσε το δικαστήριο.

Ο Goss δήλωσε ότι δεν ήταν στο χέρι του να «καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με τους βαθύτερους λόγους» για τις πράξεις της Letby. «Ούτε θα μπορούσα», πρόσθεσε. «Γιατί αυτά είναι γνωστά μόνο σε εσάς».

Πρόσθεσε: «Οι στοργικοί γονείς στερήθηκαν τα αγαπημένα τους παιδιά και άλλοι πρέπει να ζήσουν με τις σωματικές και ψυχικές συνέπειες των πράξεών σας. Τα αδέρφια στερήθηκαν αδέρφια και αδερφές. Προκαλέσατε βαθιά ψυχολογικά τραύματα, προκαλέσατε διαρκή θλίψη και αισθήματα ενοχής, προκαλέσατε πιέσεις στις σχέσεις και αναστάτωση στις ζωές όλων των οικογενειών όλων των θυμάτων σας».

Η Letby αρνήθηκε να παραστεί στο δικαστήριο για την έκδοση της ποινής, στην οποία οι γονείς των θυμάτων της περιέγραψαν με έντονες λεπτομέρειες τον αντίκτυπο των εγκλημάτων της. Ο Goss διέταξε να της παρασχεθεί αντίγραφο των παρατηρήσεων της καταδίκης και των δηλώσεων επιπτώσεων των θυμάτων κατά την απουσία της.

Σε μία δήλωση, η μητέρα ενός μωρού που δολοφονήθηκε την τέταρτη ημέρα της ζωής του, του παιδιού Γ, δήλωσε ότι ένιωθε σαν να παρακολουθούσε τη ζωή κάποιου άλλου καθώς ο γιος της πέθαινε. Συγκρατώντας τα δάκρυά της στο δικαστήριο, είπε: «Το τραύμα όλων μας θα ζει με όλους μας μέχρι να πεθάνουμε. Το να μαθαίνουμε ότι ο δολοφόνος του μας παρακολουθούσε [καθώς θρηνούσαμε] είναι σαν να βγήκε από ιστορία τρόμου».

Η Letby είναι μόλις η τρίτη εν ζωή γυναίκα που καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη, η οποία επιφυλάσσεται για εγκλήματα εξαιρετικής βαρύτητας.

Οι άλλες δύο γυναίκες που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης είναι η Rose West, η οποία βασάνισε και σκότωσε τουλάχιστον εννέα νεαρές γυναίκες στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, και η Joanna Dennehy, η οποία δολοφόνησε τρεις άνδρες σε αυτό που έγινε γνωστό ως οι φόνοι της τάφρου του Peterborough το 2013.

Διαβάστε ακόμη