Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε σε ενημέρωση τον ισχυρισμό του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία εξαντλεί τον χρόνο των διαπραγματεύσεων

Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης μιας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, υποστήριξε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκοβ, ο οποίος κατέθεσε στοιχεία στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το Brexit σχετικά με τα αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων μετά από ένα μεγάλο διάστημα διακοπής των συνομιλιών εξαιτίας προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις συναντήσεις των διαπραγματευτών από τον κορονοϊό.

Ο Μάικλ Γκοβ ισχυρίστηκε ότι η κρίση από την πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει τους διαπραγματευτές της ΕΕ να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στο ζήτημα και έκρινε την επίτευξη μίας συμφωνίας στο τέλος του έτους «εντελώς πιθανή», δίνοντας ποσοστό επιτυχίας 2 προς 1.

Επιπλέον χαρακτήρισε τις δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του πρώτου γύρου αρνητικές, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν δεν σημειωθεί πρόοδος προς μία συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε σε ενημέρωση τον ισχυρισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία εξαντλεί τον χρόνο των διαπραγματεύσεων, αλλά αντίθετα από τον Μάικλ Γκοβ, ισχυρίστηκε ότι για να επιτευχθεί μία εμπορική συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει «πολιτική μετακίνηση από την πλευρά της ΕΕ».

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες αλλά αυτό δεν καθιστά περισσότερο πιθανό να συμφωνήσουμε σε προτάσεις της ΕΕ πάνω σε τομείς όπου δεν λαμβάνεται υπόψη το καθεστώς της Βρετανίας ως ανεξάρτητου κράτους. Το μόνο που επιδιώκουμε είναι μία συμφωνία που να στηρίζεται σε δεδικασμένα που σέβονται την κυριαρχία και των δύο πλευρών. Σαφώς θα πρέπει να υπάρξει πολιτική μετακίνηση στην ευρωπαϊκή πλευρά για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα στο θέμα της αλίευσης και στα θέματα ισότιμου ανταγωνισμού, έτσι ώστε να βρεθεί μία ισορροπημένη λύση που να αντανακλά τις πολιτικές πραγματικότητες και των δύο πλευρών» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.