Οι πολύχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου έλαβαν τέλος, μία εβδομάδα πριν την εκπνοή της λήξης της μεταβατικής περιόδου - Αναμένεται συνέντευξη τύπου από την Πρόεδρο της Κομισιόν

Μια ιστορική συμφωνία για τη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτευχθεί την παραμονή των Χριστουγέννων, μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

‼️#Brexit update: We have just informed EU colleagues that due to the ongoing #BrexitDeal negotiations the 🇩🇪 @EUCouncil Presidency will not convene a #COREPER meeting today. At the same time we have asked EU Ambassadors to be available during Christmas period.

🎄#MerryChristmas

— Sebastian Fischer (@SFischer_EU) December 24, 2020

Τις τελευταίες πινελιές στο κείμενο της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το εμπόριο βάζουν οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, ωστόσο, όπως μεταδίδει το Blοomberg, αγκάθι παραμένουν τα αλιευτικά δικαιώματα.

Οι αξιωματούχοι είχαν ολονύχτιες συνομιλίες, ενώ συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρούσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, νωρίς το πρωί δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη. Πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες μέχρι να βγει ένα αποτέλεσμα.

Και οι δυο πλευρές έχουν αναφέρει ότι το περίγραμμα της συμφωνίας έγινε χθες αποδεκτό. Έτσι, και εφόσον δεν υπάρξει κάποια από τις συνήθειες ανατροπές της τελευταίας στιγμής, η παραμονή των φετινών Χριστουγέννων θα σηματοδοτήσει το τέλος του θρίλερ που ξεκίνησε με το αποτέλεσμα-σοκ του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016, στο οποίο το 52% των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία θα επιτρέψει τη διενέργεια εμπορίου χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις σε αγαθά, καθώς και συνεργασία των δυο πλευρών σε τομείς που θα εκτείνονται από ασφάλεια έως αερομεταφορές.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας που εκτείνεται σε περίπου 2.000 σελίδες, θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, καθώς και από τα κοινοβούλια των δυο πλευρών.

Τις τελευταίες ημέρες ο Τζόνσον και η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρενέβησαν προσωπικά, κάνοντας πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου.

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι η Βρετανία έκανε συμβιβασμούς στο θέμα της αλιείας τις τελευταίες ώρες που «ξεκλείδωσαν» τη συμφωνία. Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg, o Τζόνσον δέχτηκε ι η ποσότητα των αλιευμάτων για τους αλιείς των «27» να μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με τα όσα ίσχυαν πριν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα υπάρξει και μεταβατική περίοδος 5,5 ετών, στην οποία δεν θα αλλάξει οτιδήποτε στο ισχύον καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ εξαρχής απαιτούσε η μείωση να είναι της τάξης του 15% και η μεταβατική περίοδος να φτάνει τα 6 χρόνια, ενώ η άλλη πλευρά επέμενε στο 80% και τα 3 χρόνια…

Το μπλοκ αρνήθηκε να αποδεχτεί μείωση πάνω από 25%, αναφέροντας ότι αυτό θα ήταν δύσκολο να το αποδεχθούν χώρες όπως η Γαλλία και η Δανία.

Διαβάστε ακόμη:

Σκάνδαλο Folli Follie: Οι άνθρωποι-κλειδιά πίσω από τους Κουτσολιούτσους

Αegean: Η επόμενη μέρα μετά την έγκριση της ΕΕ για την κρατική στήριξη των €120 εκατ.

Αυτοκινητόδρομοι: Εκτός κρατικής ενίσχυσης από την πανδημία Αττική Οδός και Μορέας