Αιτήσεις από 5,6 εκατ. πολίτες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για να παραμείνουν στη Βρετανία

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του Brexit, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα στείλει ειδοποίηση για παράταση 28 επιπλέον ημερών στους Ευρωπαίους πολίτες που ακόμα δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Σε μία εβδομάδα από τώρα, την Τετάρτη 30 Ιουνίου, λήγει επίσημα η διορία αίτησης του προγράμματος εγκατάστασης Ευρωπαίων πολιτών (EU Settlement Scheme), μετά από δύο χρόνια που άνοιξε η συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Μέχρι στιγμής 5,6 εκατ. πολίτες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) έχουν κάνει αίτηση, ώστε να παραμείνουν επί βρετανικού εδάφους, με το 95% των αιτήσεων να έχει γίνει δεκτό.

Μάλιστα, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αιτήσεων είναι η Πολωνία και η Ρουμανία, αγγίζοντας το 1 εκατ. έκαστη.

Στην εκπνοή της διορίας όμως, 400.000 αιτήσεις εκκρεμούν και έχουν μείνει αναπάντητες, με την αρμόδια υπηρεσία μετανάστευσης να δέχεται έως και 12.000 τηλεφωνήματα την ημέρα. Δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίων μάλιστα δεν έχουν κάνει καν την αίτηση, που ουσιαστικά κατοχυρώνει τα δικαιώματα των πολιτών στη διαμονή, την εργασία και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε περισσότερα στο dw.com

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Οι 5 στόχοι του οικονομικού επιτελείου – Τι είπε για μειώσεις φόρων

Αγορές πλοίων: Επενδυτική κόντρα δισεκατομμυρίων ανάμεσα σε Έλληνες και Κινέζους εφοπλιστές

Φινλανδία: Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου αναζητεί επειγόντως ξένο εργατικό δυναμικό