Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να στοκάρουν φάρμακα μέχρι και για έξι εβδομάδες στο ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την λήξη της μεταβατικής περιόδου που ακολούθησε την επίσημη αποχώρηση, Βrexit, του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Στην περίπτωση οριστικής διαφωνίας, θα υπάρξει ο κίνδυνος διατάραξης των αλυσίδων τροφοδοσίας και για τον λόγο αυτόν η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τις εταιρείες να προβλέψουν στοκ φαρμάκων για να αντέξουν ενάμιση μήνα.

ΚΟΣΜΟΣ 11.05.2020 13:50Brexit: Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες Βρυξελλών-Λονδίνου Brexit: Επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες Βρυξελλών-Λονδίνου

Οι εταιρείες καλούνται επίσης να προβλέψουν και άλλες οδούς τροφοδοσίας σε περίπτωση εμφάνισης προβλημάτων στα μεγάλα λιμάνια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως το Ντόβερ. Η επαναφορά των τελωνειακών ελέγχων, ελλείψει εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι πιθανόν να δημιουργήσει επιβράδυνση της ροής των προϊόντων.

Η Βρετανική Ιατρική Ενωση, που εκπροσωπεί τους βρετανούς γιατρούς σύμφωνα με το ΑΠΕ «προειδοποιούσε εδώ και καιρό ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να έχει εν δυνάμει καταστροφικές επιπτώσεις στο NHS (βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) και, κατά συνέπεια, στην υγεία της χώρας», δήλωσε ο γιατρός Ντέιβιντ Ρίνγκλεϊ αντιπρόεδρος της Ενωσης.