Εξανεμίζονται οι ελπίδες για συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών, για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, μετά και τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, η συνέχιση των εμπορικών διαπραγματεύσεων για την μετά Brexit εποχή «δεν θα είχε νόημα», καθώς οι 27 παραμένουν στη στάση τους. Ωστόσο, η βρετανική πλευρά δηλώνει ανοιχτή σε εντατικοποίηση των συνομιλιών.

Η Βρετανία δεν βλέπει τη βάση για την επανάληψη των εμπορικών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή προσέγγισης από τις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ διαλύοντας τις ελπίδες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Δεν έχει νόημα να διαπραγματευόμαστε»

Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας «δεν άφησε καμιά βάση για την εξεύρεση συμφωνίας», δήλωσε ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ, αρμόδιος για τον συντονισμό της κυβερνητικής δράσης, μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε. Όσο η ΕΕ διατηρεί τη θέση της, τέτοιου είδους συνομιλίες δεν θα έχουν νόημα», πρόσθεσε.

Ο Γκόουβ είπε ωστόσο ότι «χαιρετίζει» τις δηλώσεις του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ που έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter «ότι είναι διαθέσιμος για την εντατικοποίηση των συνομιλιών στη βάση των νομικών κειμένων}.

«Προφανώς, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε στη βάση της εντατικοποίησης που αυτοί προτείνουν», δήλωσε προσθέτοντας ότι προτιμά να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία παρά το παρελθόν με θυμό.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, που διεξάγονταν σε πολύ βραδύ ρυθμό, επιδεινώθηκαν την Πέμπτη όταν οι 27 που συνεδρίασαν στη** σύνοδο **ζήτησαν παραχωρήσεις από το Λονδίνο, δηλώνοντας παράλληλα ότι θέλουν να συνεχίσουν τις **διαπραγματεύσεις** για να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου πριν από το προσεχές έτος, όταν οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα πάψουν να εφαρμόζονται στη Βρετανία.

Την επομένη, ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι συνομιλίες «τελείωσαν» χωρίς μια «θεμελιώδη αλλαγή» προσέγγισης της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Handelsblatt: Η Ελλάδα θωρακίζεται σε Αιγαίο και Έβρο

Συγκέντρωση του τουρκικού στόλου στον Κόλπο του Ξηρού - Σε εγρήγορση οι ΕΔ στον Έβρο

Δίκη ΧΑ: Αναστολή με όρους για όλους πλην Ρουπακιά πρότεινε η εισαγγελέας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr