Η ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης «έσωσε την παρτίδα» και πλέον η τράπεζα εκτιμά ότι οι τουριστικές εισροές το 2021 θα είναι υψηλότερες από πέρυσι

Αναθεωρημένη θετικά είναι η εκτίμηση για την εγχώρια οικονομία που υιοθετεί φέτος η αμερικανική τράπεζα Citi για την Ελλάδα, ενώ χαμηλώνει ελαφρώς τον πήχη για το 2022 ώστε να αντανακλά ένα υψηλότερο σημείο εκκίνησης.

H τράπεζα αναθεωρεί προς τα πάνω την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 σε 5,3% (από 4,1% προηγουμένως) και προς τα κάτω το 2022 σε 5% και εξηγεί ότι παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουρισμό και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στη χώρα ήταν παραπλήσια την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης «έσωσε την παρτίδα» και πλέον η τράπεζα εκτιμά ότι οι τουριστικές εισροές το 2021 θα είναι υψηλότερες από πέρυσι, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ των επιπέδων του 2019, επισημαίνει η Citi.

Οι πόροι του NextGenEU αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ενώ το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια. Οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων για την ανάπλαση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή στήριξης στους κλάδους του τουρισμού που έχουν πληγεί από την πανδημία, αναφέρει η τράπεζα.

Τα δάνεια του σχεδίου θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με όρους της αγοράς αφήνοντας αμετάβλητο το καθαρό χρέος. Ο κύριος στόχος του σχεδίου είναι η επανεκκίνηση των επενδύσεων μετά τη δεκαετή υποαπόδοση και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το μεγαλύτερο μέρος της μεταρρύθμισης επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αδειοδότησης, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της ευκολίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εξηγεί η Citi. H αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας ενώ ώθηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι θα προσθέσει περίπου 7% στο ΑΕΠ μέχρι το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες εφοπλιστές σε θέση μάχης – Ποιοι επενδύουν και πού

«Ξεπαγώνει» η εκτός σχεδίου δόμηση – Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις πολεοδομίες

Google Maps: Κινηθείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια με αυτά τα εργαλεία