Στον «πάτο», με τις κατοικίες να είναι υποτιμημένες, βρίσκεται η Κύπρος, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Ιταλία

Μεταξύ των πιο αδύναμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι η ελληνική αγορά κατοικιών, παρά τα σημάδια ανάκαμψης των δύο τελευταίων ετών, με τις τιμές να παραμένουν χαμηλές, επισημαίνει σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης DBRS, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ευρωπαϊκός Νότος συνολικά φαίνεται να βρίσκεται υπό πίεση, τονίζει ο οίκος. Εξαίρεση αποτελεί η Ισπανία, που ύστερα από τη μεγάλη κρίση που βίωσε πριν από μία δεκαετία όταν έσκασε η «φούσκα», σήμερα βλέπει τις τιμές ακινήτων και πάλι κοντά στο μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, στην κορυφή των αποτιμήσεων των κατοικίων βρίσκονται Αυστρία και Σουηδία. Πρόκειται για δύο χώρες, οι οποίες έχουν οφεληθεί από τη σχετική σταθερότητα, που επιδεικνύουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Από την άλλη στον «πάτο», με τις κατοικίες να είναι υποτιμημένες, βρίσκεται η Κύπρος, ακολουθούμενη από την Ελλάδα και την Ιταλία. «Δεδομένων των πρόσφατων δυσκολιών και στις τρεις αυτές αγορές, τα δεδομένα δεν εκπλήσσουν» παρατηρεί ο DBRS.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι τρεις μεγαλύτερες αγορές του ευρώ, βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσο όρο, με σχετικά «δίκαιες» αποτιμήσεις, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές του DBRS.