Σημαντική η πρόοδος της Τράπεζας Πειραιώς στη μείωση των NPEs, τονίζει η DBRS, ενώ έχει βελτιωθεί η υποκείμενη κερδοφορία

Αξιολόγηση «Β» έθεσε για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Τράπεζας Πειραιώς η DBRS την Πέμπτη, με τις προοπτικές της αξιολόγησης να είναι σταθερές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η DBRS, η αξιολόγηση «Β» αντικατοπτρίζει το ισχυρό εγχώριο franchise του ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική, και τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Ωστόσο, η αξιολόγηση εξακολουθεί να λαμβάνει υπόψη το υψηλό ακόμα επίπεδο των NPEs, το οποίο παραμένει σημαντικό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπλέον, ενώ η Πειραιώς έχει βελτιώσει την υποκείμενη κερδοφορία, το υψηλό κόστος ρίσκου επιβαρύνει σημαντικά τα κέρδη και πιθανότατα θα παραμείνει υψηλό στο εγγύς μέλλον, σημειώνει η** DBRS**.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει ότι η θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της Πειραιώς είναι υγιής, αν και παραμένει δυνητικά ευάλωτη σε σοκ, εφόσον η Πειραιώς δυσκολευτεί να αποκαταστήσει την κερδοφορία και να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ ρίσκου.

Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν ότι τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η ελληνική τράπεζα είναι ισορροπημένα.

Η DBRS αναμένει ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να μειώνει τα NPEs και ως εκ τούτου θα είναι σε θέση να διαχειριστεί την υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω της Covid-19. H εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπόψη ότι οι νέες εισροές NPEs μετά τη λήξη των μορατόριουμ παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, καθώς και την περιορισμένη ποσότητα δανείων που εξακολουθούν να υπόκεινται σε μορατόριουμ χρέους αλλά και τα περαιτέρω κρατικά μέτρα που αναμένεται να στηρίξουν την τακτική αποπληρωμή χρέους από τους δανειολήπτες.

Μια αναβάθμιση θα απαιτούσε περαιτέρω βελτίωση της υποκείμενης κερδοφορίας και συνεχή πρόοδο στη μείωση των NPEs, διατηρώντας παράλληλα επαρκή κεφαλαιακά «μαξιλάρια».

Μια υποβάθμιση θα μπορούσε να επέλθει από την αύξηση των νεών NPEs, που ενδεχομένως θα προκύψει από τη λήξη των τρεχόντων μέτρων στήριξης ή αν η Πειραιώς δεν είναι σε θέση να βελτιώσει περαιτέρω την υποκείμενη κερδοφορία.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια η βίλα του “Mr. Raxevsky” Γ. Μουρτζούχου στην Εκάλη

«Βροχή» εγκρίσεων για νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα σε Δουζόγλου, Grivalia, Ισραηλινούς ακόμη και στον …Ριχάρδο

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Το παρασκήνιο με τις κορβέτες, ο ρόλος των Γάλλων και του Γιώργου Προκοπίου