Μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 20% ήταν οι εισπράξεις της ΔΕΗ από λογαριασμούς τον τελευταίο μήνα όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι «αυτό είναι ανησυχητικό εάν κρατήσει πολύ.

Ωστόσο σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτά ήρθαν σε μια περίοδο όπου «υπήρχε δυσκολία στις μετακινήσεις, αλλαγή στις πληρωμές για να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, είχαν απεργία τα ταχυδρομία και δεν έστειλαν έγκαιρα τους λογαριασμούς».

«Γι’ αυτό αυτό είμαστε προσεκτικοί με τις παροχές στον χώρο της ενέργειας. Ούτε η ΔΕΗ ούτε οι άλλοι πάροχοι δεν μπορούν να αντέξουν μια πολιτική μη πληρωμής ή μετάθεσης πληρωμών γιατί εχουν έξοδα που δεν μπορούν να πληρωθούν με αέρα κοπανιστό» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο ίδιος, όμως, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «δεν θα υπάρξει κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος ενέργειας γιατί πάμε με το φρένο και όχι με τη λογική των χειροκροτημάτων της στιγμής».

«Αν κάναμε διπλάσιες ή τριπλάσιες μειώσεις θα μας έλεγαν μπράβο αλλά είμαστε υπεύθυνοι για το αύριο και το μεθαύριο» είπε με νόημα ο υπουργός Ενέργειας.

Παράλληλα σημείωσε ότι προκειμένου να μην «φρενάρουν» οι οικοδομές «κατεβαίνουμε σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση και δεν θα πάμε για κανά χρόνο με την ενεργειακή κλάση τύπου Α».

Όσον αφορά την έκθεση του ΔΝΤ για σημαντική ύφεση στην Ελλάδα φέτος ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «θα έχουμε ύφεση αλλά κανείς αυτή την ώρα δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει πόσο θα κρατήσει η κρίση. Αβρόχοις ποσί δεν θα την περάσουν ούτε οικονομικές υπερδυνάμεις. Την επόμενη χρονιά θα έχουμε ισχυρή ανάπτυξη επειδή η οικονομία θα έχει καθίσει. Εμείς αυτή την ανάπτυξη θέλουμε να την ενισχύσουμε και εκπονούμε από τώρα ένα στρατηγικό σχέδιο».