Νέο ιστορικό χαμηλό για τα επιτόκια στεγαστικής πίστης στις ΗΠΑ, το δέκατο φέτος - Σε χαμηλό μισού αιώνα το κόστος δανεισμού για τα αμερικανικά νοικοκυριά

Ο μέσος όρος του επιτοκίου για** στεγαστικό δάνειο 30 ετών, με σταθερό μάλιστα επιτόκιο,** μειώθηκε στο **2,81%**, από 2,87% την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 σχεδόν ετών που συλλέγονται αυτά τα δεδομένα, ανέφερε η Freddie Mac με ανακοίνωση της την Πέμπτη.

Ήταν το δέκατο ρεκόρ φέτος. Το προηγούμενο (2,86%) κράτησε για μόλις ένα μήνα.

Ο κατήφορος του κόστους δανεισμού που ξεκίνησε τον Μάρτιο, καθώς οι φόβοι του κοροναϊού οδήγησαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων, δεν δείχνει σημάδια κάμψης. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει το επιτόκιο αναφοράς σε μηδενικά επίπεδα έως τουλάχιστον το 2023. Αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ως πλαφόν για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία ήταν κάτω από το 3% από τον Ιούλιο.

Ράλι κατασκευών, κύμα αγορών

Τα φθηνά δάνεια τροφοδοτούν ένα ράλι στις κατασκευείς που έχει στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας μετά το σοκ του κορωνοϊού – παρά το ότι συνεχίζεται η απώλεια θε΄σεων εργασίας.

Οι αγορές κατοικίας έχουν εκτιναχθεί και εκατομμύρια τρέχοντες ιδιοκτήτες σπιτιού κατάφεραν να εξοικονομήσουν χρήματα αναχρηματοδοτώντας τα παλαιότερά τους δάνεια που είχαν υψηλότερο επιτόκιο.

Αύξηση τιμών

Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση για τη περιορισμένη προσφορά ακινήτων στην αγορά αυξάνει τις τιμές, κάνοντας την ιδιόκτητη στέγη όνειρο για πολλούς Αμερικανούς. Επιπλέον οι τράπεζες λένε ότι έχουν αυστηροποιήσει τα κριτήρια δανειοδότησης, δημιουργώντας ένα ακόμα πιθανό εμπόδιο για αρκετούς υποψήφιους αγοραστές.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν μπορούν όλοι να επωφεληθούν από τα χαμηλά ποσοστά, δεδομένης της επίδρασης της πανδημίας», δήλωσε ο Σαμ Χατέρ, επικεφαλής οικονομολόγος του Freddie Mac.