Δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση το Πολυτεχνείο Κρήτης από τον Δήμο Χανίων για το κτίριο Παπαδόπετρου!

Δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση το Πολυτεχνείο Κρήτης από τον Δήμο Χανίων για το κτίριο Παπαδόπετρου!

Το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν έχει στα χέρια του συγκεκριμένη πρόταση από τον Δήμο Χανίων για την φιλοξενία τμημάτων του Πειραματικού Λυκείου σε αίθουσες του κτιρίου Παπαδόπετρου, αποκαλύπτει το PΑRAKRITIKA.GR.

Ο Πρύτανης του Ιδρύματος, Μιχάλης Ζερβάκης, ρωτήθηκε σχετικά από το PARAKRITIKA.GR, απαντώντας χαρακτηριστικά ότι… “Έχουμε λάβει ένα ακαθόριστο αίτημα ως προς την χρονική διάρκεια και το τίμημα του μισθώματος. Εχει ζητηθεί συγκεκριμένη πρόταση από μέρους μας στο αίτημα που λάβαμε πριν από λίγες ημέρες”.

Σύμφωνα με το τεχνικό γραφείο που έχει υποβάλλει και την σχετική έκθεση προς την ΕΑΔΙΠ (Επιτροπή Αξιοποίησης κ’ Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης), το μίσθωμα ανά μήνα προσεγγίζει τις 13.000 ευρώ.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζερβάκης, η Αποκεντρωμένη καθορίζει τα του κληροδοτήματος για το κτίριο Παπαδόπετρου και σε αυτήν “απολογούνται” τα μέλη της Επιτροπής, ενώ αναφορικά με την δυνατότητα έκπτωσης που υπάρχει επί του αρχικού μισθώματος είναι να κατέβει η τιμή μέχρι και στο 85% επί του συνολικού, δηλαδή κάτι λιγότερο από 11.000 ευρώ.

“Εχουμε συζητήσει ότι είναι προς ενοικίαση για οποιαδήποτε χρήση. Μας ευχαριστεί δε πολύ περισσότερο αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως σχολική μονάδα”, προσθέτει ο κ. Ζερβάκης.

Ωστόσο, το κτίριο Παπαδόπετρου δεν μπορεί να φιλοξενήσει τμήματα του Πειραματικού Λυκείου αν δεν λυθούν τουλάχιστον τέσσερα σημαντικά ζητήματα, για κάποια εκ των οποίων έχει απόλυτο λόγο η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Ειδικότερα:

  • Έλλειψη πυροπροστασίας – πυρασφάλειας
  • Έλλειψη ανελκυστήρα
  • Έλλειψη τουαλετών που να ανταποκρίνονται στα πρότυπα για ένα σχολείο
  • Διαμόρφωση της λεπτής τοιχοποιίας ώστε να μεγαλώσουν οι αίθουσες του α’ ορόφου

Θα πρέπει δε να προστεθεί πως το θέμα δεν έχει καν ακόμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΕΑΔΙΠ, τα μέλη του οποίου εξεπλάγησαν μόλις είδαν την έγγραφη εισήγηση του κ. Χριστοδουλάκη.

Η ΕΑΔΙΠ, μετά από τις σχετικές αποφάσεις της Συγκλήτου, ανέλαβε για λογαριασμό του Ιδρύματος τη διαχείριση και αξιοποίηση διαφόρων ακινήτων για τα οποία το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει την πλήρη ή μερική κυριότητα.

“Χωρίς τελική πρόταση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι”

Αυτό ξεκαθαρίζει ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τονίζοντας ότι είναι σε διαπραγμάτευση με κάθε ενδιαφερόμενο και πως δεν μπορεί το Ίδρυμα να περιμένει μέχρι ενάμιση χρόνο (Σεπτέμβριο του 2025) για να το νοικιάσει ο Δήμος, όπως αναφέρει για την χρήση του κτιρίου Παπαδόπετρου στην εισήγησή του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β’ θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

“Εχουμε απλά πει ότι το κτίριο είναι προς ενοικίαση και δεν θα περιμένουμε. Αν το θέλει ο Δήμος Χανίων θα πρέπει τώρα να νοικιαστεί. Είμαστε σε διαπραγμάτευση με κάθε ενδιαφερόμενο. Θέλουμε να το νοικιάσουμε τώρα, με το τίμημα που υπάρχει και μακάρι να τελεσφορήσει με τους όρους που πρέπει και να μετατραπεί σε σχολικό κύτταρο για την πόλη”, καταλήγει ο κ. Ζερβάκης.

Φάκελος στη ΔΕΠΠΣ χωρίς μισθωτήριο;

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα που προκύπτει πλέον για το αν ο φάκελος που θα κατατεθεί στη ΔΕΠΠΣ θα πρέπει να περιέχει και το μισθωτήριο του κτιρίου Παπαδόπετρου που αναφέρεται στην εισήγηση Χριστοδουλάκη.

Ποιος μπορεί να αποκλείσει αν τα μέλη της Επιτροπής θα ζητήσουν

Και βεβαίως, άλλα σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν και πρέπει να απαντηθούν από τον Δήμο Χανίων είναι:

  • Ποιος θα πληρώνει το τίμημα των 130.000 ευρώ τον χρόνο για το κτίριο;
  • Από που θα καλυφθούν τα έξοδα για ασανσέρ, πυρασφάλεια και χώρισμα αιθουσών;
  • Θα ανταποκριθεί θετικά η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων κι αν ναι, πόσος χρόνος απαιτείται για την διαμόρφωση του κτιρίου;
  • Τα παραπάνω έξοδα προβλέπονται στις λεγόμενες λειτουργικές δαπάνες που αναλαμβάνει ο Δήμος Χανίων (η σχετική απόφαση πάρθηκε σε έκτακτο Δ.Σ. το απόγευμα της Παρασκευής καθώς δεν περιλαμβανόταν το σχετικό έγγραφο στο φάκελο) ή όχι; Κι αν όχι από που θα καλυφθούν;