Οικονομία Ελλάδα Κόσμος ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν έπεισε η τεχνική αντίδραση σε τράπεζες και ΧΑ στις 890 μον. - Η μεγάλη πτώση δεν έχει ξεκινήσει ακόμη

Το ελληνικό χρηματιστήριο εγκλωβισμένο πέριξ των 900 μονάδων παρά τα θετικά νέα, ΑΕΠ, αναβάθμιση διεθνών οίκων ….καθώς ελλοχεύει και ο κίνδυνος για μέγαλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές

(upd16) Δεν έπεισε η αρχική τεχνική αντίδραση, στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 890 μονάδες, με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας στις τράπεζες και παρά την χθεσινή 20/9 αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s ενώ με μεικτά πρόσημα κινούνται και τα μη τραπεζικά blue chips.
Ο καθαρός τζίρος και όγκος παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα πακέτα έχουν καλύψει άνω του 50% των συναλλαγών...
Ειδικότερα, στις τράπεζες, το θετικό πρόσημο διατηρούν Πειραιώς +1,1%, Εθνική +0,80% και Alpha Bank +0,10% ενώ η Eurobank υποχωρεί στο -0,60%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο εγκλωβισμένο πέριξ των 900 μονάδων και  παρά τα θετικά νέα ΑΕΠ, αναβάθμιση διεθνών οίκων ….καθώς ελλοχεύει και ο κίνδυνος για μέγαλη διόρθωση στις διεθνείς αγορές με την τελευταία ανάλυσή της Morgan Stanley, να αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.500 μονάδες (πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.340 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2021.
Σημειώνεται ότι ο  αμερικανός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's λόγω της σημαντικής μείωσης των NPLs, αναβάθμισε χθες 20/9 το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Β2 από Caa1 και το αντίστοιχο αξιόχρεο της Τράπεζας Πειραιώς σε Β3 από Caa2, ενώ οι προοπτικές και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικές.
Στις διεθνείς αγορές καταγράφονται ανοδικές τάσεις μετά τις χθεσινές πιέσεις λόγω των ανησυχιών για το μέλλον του κινεζικού κολοσσού διαχείρισης ακινήτων Evergrande καθώς αντιμετωπίζει ένα βουνό από χρέη και εν μέσω φόβων για ένα ντόμινο καταρρεύσεων στην κινεζική αγορά εάν η εν λόγω εταιρεία καταρρεύσει, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κινεζική και παγκόσμια οικονομία.
Οι αγορές κατανοούν ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα αφήσει την Evergrande να χρεοκοπήσει άπαξ και μόνο τα ομόλογα της εταιρίας είναι άνω των 300 δισεκ. δολαρίων.
Επίσης, οι  επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της Fed για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων με τον πρόεδρο, Τζέρομ Πάουελ, να παραχωρεί συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 22/9, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφονται μεικτές τάσεις, ανοδικά επιχειρούν Aegean +1,2%, ΕΧΑΕ +1%,......ενώ πτωτικά κινούνται Viohalco -1%, ΔΕΗ -1% ...
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης 20/9 για την ενημέρωση των αναλυτών ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης εκτίμησε ότι το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης θα είναι κερδοφόρο και θα καλύψει τις ζημιές του δευτέρου τριμήνου.
Επίσης  σημείωσε πως το δεύτερο τρίμηνο ήταν άλλο ένα τρίμηνο με περιορισμούς και «δουλέψαμε μόνο το 1/3 της περιόδου αλλά μειώσαμε στο μισό τη ζημιά».
Ήταν το πρώτο τρίμηνο με θετικό cash flow από το ξεκίνημα της πανδημίας και ένα τρίμηνο που είχε την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου και έφερε και τη δυνατότητα να λάβει η εταιρεία την κρατική ενίσχυση η οποία θα φανεί στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,33%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με οριακή πτώση -0,07% στις 891 μονάδες έχοντας υψηλό στις 898,25 μονάδες και χαμηλό 890,61 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 43 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 27 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 12 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 26,6 εκατ. ευρώ και όγκου 11,2 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 6 εκατ. τεμάχια αξίας 8,28 εκατ. ευρώ και η Eurobank  4,11 εκατ. τεμάχια αξίας 3,45 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 1 εκατ. τεμάχια αξίας 13,55 εκατ. ευρώ, ο Τιτάν 54 χιλ. τεμάχια αξίας 847 χιλ. ευρώ και η Epsilon net 30 χιλ. τεμάχια αξάις 407 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 891 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 905 μονάδες και ακολουθούν οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 885 μονάδες και ακολουθούν οι 870, οι 850 μονάδες και οι 830 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στις 557 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 635 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520  και οι 500 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, με τους επενδυτές να στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγιακαι με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,78% και το ιταλικό 10ετές στο 0,71% και με το μεταξύ τους spread στις 7 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Κυβέρνηση, Κεφαλαιαγορά και ΤτΕ πρέπει να αποκαλύψουν πόση είναι η ζημία στην Attica bank

Τα όσα διαδραματίζονται στην χρεοκοπημένη Attica bank είναι πρωτοφανή, απερίγραπτα, παίζονται επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος των ελάχιστων μετόχων που έχουν απομείνει, καταστρέφουν την περιουσία των βασικών μετόχων που επενδυτικά έχουν εγκληματήσει και όλα αυτά… με θεατές την Κυβέρνηση και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το bankingnews στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 προέβη σε μια μεγάλη αποκάλυψη ότι τέλη Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ κόβει τις γραμμές ρευστότητας στην Attica bank η οποία θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στον ELA δηλαδή στην έκτακτη παροχή ρευστότητας της ΤτΕ αποτελεί την χειρότερη εξέλιξη και αποδεικνύει την χρεοκοπία της Attica bank.
Όμως το bankingnews δεν έγραψε μόνο αυτά, ανέφερε ότι στην κυβέρνηση έχουν εξετάσει όλα τα εναλλακτικά σενάρια.
Εξετάστηκε ακόμη και η διάσπαση της Attica bank σε καλή και κακή τράπεζα, δηλαδή ενεργοποίηση της διαδικασίας του resolution ή την πιο γνωστή διαδικασία του bail in όπου οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες θα εμπλακούν στην ανακεφαλαιοποίηση.
Ωστόσο από την ανάλυση προέκυψε ότι το funding gap δηλαδή το χάσμα ρευστότητας μεταξύ ενεργητικού και παθητικού είναι 1,5 δισεκ. τα οποία θα επενδύσει το ΤΕΚΕ και προφανώς κρίθηκε ασύμφορη η διαδικασία.
Η πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ δεν επαρκεί, θα απαιτηθούν περί τα 450 εκατ ευρώ για την πλήρη εξυγίανση της Attica bank;
Αλλά αυτό θα πρέπει να πιστοποιηθεί, δηλαδή η εποπτική αρχή η Τράπεζα της Ελλάδος να αποκαλύψει πόση είναι η ζημία στην Attica bank από τον έλεγχο που έχει πραγματοποιήσει.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα δραματικά η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση πληροφορίες έχει διεξάγει έλεγχο στα στοιχεία ενεργητικού της Attica bank – κάποιας μορφής AQR – αλλά τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν τα έχει κοινοποιήσει.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποχρεούται να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό και άμεσα να ζητήσει τόσο από την Attica bank ως εποπτευόμενη εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο και από την ΤτΕ να παρουσιάσουν όλα τα στοιχεία.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα θεωρηθεί εξαπάτηση και συμπαιγνία όλων των εμπλεκομένων στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank.
Ακόμη και εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ κληθεί να καλύψει όλη την αύξηση των 240 εκατ πρέπει να ξέρει ποιος είναι ο πάτος του βαρελιού στην Attica bank
Επίσης με τον συνδυασμό warrants και αύξησης κεφαλαίου μπορεί να απαντήσει κανείς πόσες μετοχές της Attica bank αγοράζει;
Έχει ανακοινωθεί ότι για τα 992,5 εκατ warrants που τελικώς δεν εξασκήθηκαν – πλην 527 χιλιάδων – θα ισχύσει το reverse split 60 προς 1 και πάλι δεν είναι κατανοητό τι θα πάρει ένας δυνητικός επενδυτής;
Η κυβέρνηση κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια εξυγίανσης των τραπεζών γιατί στην Attica bank παίζονται επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποχρεούται άμεσα να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου χωρίς να γνωρίζουν οι μέτοχοι ή το ΤΧΣ πόση είναι η μαύρη τρύπα της Attica bank...ακόμη και το ΤΧΣ δεν πρέπει να συμμετάσχει εάν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Πλέον όλοι ξέρουν ότι τα 240 εκατ αύξησης δεν επαρκούν και ξέρουν ότι η Attica bank δεν έχει 187 εκατ κεφάλαια, έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια περί τα 300 με 350 εκατ ευρώ.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ας κάνει μια φορά την δουλειά της εξαντλώντας την αυστηρότητα της, οτιδήποτε άλλο θα είναι σκάνδαλο και εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού.
Τέλος τα παιχνίδια, τα παρασκήνια συγκάλυψης στην Attica bank.

Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση NPEs Sunrise I ύψους 7,2 δισ. ευρώ

Σε συνέχεια σχετικών προηγούμενων ανακοινώσεων, η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. («PFH») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Sunrise I, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας ύψους €7,2 δισ., ολοκληρώθηκε κατόπιν λήψης όλων των απαραίτητων εγκρίσεων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμπεριλαμβάνοντας τις συναλλαγές NPE Vega και Phoenix, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το τρέχον τρίμηνο, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Πειραιώς θα μειωθεί δραστικά στο επίπεδο του 23% από 46% τον Μάρτιο 2021. Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει κάνει ήδη τιτλοποιήσεις 14 δισ. ευρώ και δρομολογεί τιτλοποιήσεις για άλλα 4,5 δισ.
Η αναμενόμενη κεφαλαιακή επίπτωση από τη Συναλλαγή διαμορφώνεται σε περίπου 2,7 ποσοστιαίες μονάδες επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τον Δεκέμβριο 2020, συμπεριλαμβάνοντας την επίπτωση στο αποτέλεσμα και την ελάφρυνση στο σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό.

Η επικαιρότητα

Τη στιγμή που η επιδημία του κορωνοϊού παραμένει σε μια σχετική ύφεση και σταθεροποίηση, κυβέρνηση και επιστήμονες ετοιμάζουν μια ακόμα αντεπίθεση στον ιό και στην ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Delta, έχοντας ως κύριο σχέδιο την ένταση των εμβολιασμών σε παιδιά αλλά και σε ευπαθείς ομάδες.
 Κύριος στόχος είναι από την μια να προστατεύσουν τις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού και από την άλλη να να περιορίσουν και να αποτρέψουν μια ευρεία διασπορά του ιού από Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όταν και οι κλιματολογικές συνθήκες θα επιτρέπουν τη μεγάλη εξάπλωση του ιού.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται πως έχουν γίνει περισσότεροι από 11,9 εκατομμύρια εμβολιασμοί και ότι έχει εμβολιαστεί με μια δόση το 60,6% του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού.
Με τη ένταση των εμβολιασμών, με τα αυξημένα test και με τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν υπό έλεγχο την επιδημία, να διατηρηθεί όρθιο το ΕΣΥ και το κυριότερο να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά η κοινωνία και η οικονομία.

Απώλειες άνω του 2% στην Ιαπωνία

Με απώλειες -2,17% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία – ο οποίος  ήταν κλειστός χθες 20/9 λόγω αργίας - με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις εξελίξεις της κινεζικής Evergrande και εν μέσω φόβων για ένα ντόμινο καταρρεύσεων στην κινεζική αγορά με απρόβλεπτες συνέπειες και στην παγκόσμια οικονομία.
Από την άλλη ο  Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ μετά το χθεσινό sell off κινείται με ήπια άνοδο +0,47% με την  μετοχή της Evergrande στο -1,5%.
Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της.
Η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων καλείται να καταβάλει τόκους 83,5 εκατομμυρίων δολαρίων την 23η Σεπτεμβρίου για ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2022. Θα πρέπει να πληρώσει άλλα 47,5 εκατ. δολάρια τόκους για άλλη ομολογία της που λήγει τον Μάρτιο του 2024. Εάν δεν πληρώσει μέσα σε 30 ημέρες, θα θεωρηθεί πως έχει κηρύξει στάση πληρωμών.
Οι αγορές σε Κίνα και Νότια Κορέα παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 21/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις χθεσινές πιέσεις με αφορμή την ανησυχία για την κατάρρευση της Evergrande , με τις αγορές παγκοσμίως να ανησυχούν για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης.
To ενδιαφέρον εστιάζεται και στη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία αρχίζει σήμερα 21/9 και ολοκληρώνεται αύριο 22/9.
 Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,75%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,85%.
Στην Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο +0,85%, του S&P 500 στο +0,75% και του Nasdaq στο +0,65%.

Ανοδικές τάσεις χωρις δυναμική στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικές τάσεις αλλά χωρίς δυναμική καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική διαπραγματεύεται στα 2,5360 ευρώ, με άνοδο +1,85% με όγκο 167 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank διαπραγματεύεται στα 1,1385 ευρώ, με άνοδο +1,65% με όγκο 528 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς διαπραγματεύεται στα 1,3880 ευρώ, με άνοδο +1,39% με όγκο 184 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank διαπραγματεύεται στα 0,8392 ευρώ, με άνοδο +0,14% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,03 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 460 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank βρίσκεται στα 0,089 ευρώ, με άνοδο +7,23% με όγκο 27 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 41 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στα 17,10 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 340 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις  στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Την μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν Aegean +2%, ΕΧΑΕ +2%, Ελλάκτωρ +1,5%.
Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινείται ο ΟΤΕ.
H Coca Cola διαπραγματεύεται στα 28,89 ευρώ, με άνοδο +0,70% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στα 16,1750 ευρώ, με πτώση -0,46% και αποτίμηση 7,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ βρίσκεται στα 9,7650 ευρώ, με άνοδο +0,57% και αποτίμηση 2,26 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στα 2,50 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 580 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 13,58 ευρώ, με άνοδο +0,07% και  αποτίμηση 4,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International διαπραγματεύεται στα 15,72 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ διαπραγματεύεται στα 5,71 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil διαπραγματεύεται στα 13,36 ευρώ, με άνοδο +0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,48 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 15,36 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo βρίσκεται στα 13,86 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαπραγματεύεται στα 7,83 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 834 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ διαπραγματεύεται στα 1,9260 ευρώ, με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) βρίσκεται στα 0,0316 ευρώ, με άνοδο +4,64% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,78% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 7 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 20/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης  με τους επενδυτές να στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια και με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,78% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,71%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,78% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης από 109 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 53 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 21/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα  21 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,71%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/9/2021 στο -0,30% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,07% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,22%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


Πηγή: https://www.bankingnews.gr/xrimatistirio/articles/589556/den-epeise-i-texniki-antidrasi-se-trapezes-kai-xa-stis-890-mon-i-megali-ptosi-den-exei-ksekinisei-akomi