ΔΕΘ: Ξεπέρασαν τις 18.000 οι υπογραφές για διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον της

Περισσότερες από 18.000 υπογραφές δημοτών της Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα για το μέλλον της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, προσπάθεια η οποία, όπως τόνισαν εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος, θα συνεχιστεί, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά τα νέα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο τελευταίο εκκρεμεί δικαστικά το θέμα του προεδρικού διατάγματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, μετά την προσφυγή εναντίον του από πενήντα πολίτες. Στόχος της Επιτροπής είναι να συγκεντρωθούν συνολικά 25.000 υπογραφές, δηλαδή το 1/10 των δημοτών της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟικονομία | 09.07.2025 15:37 Πέντε χρυσοί κανόνες για την εξοικονόμηση ρεύματος εν μέσω καύσωναΠολιτική | 09.07.2025 15:49Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά σε συνάντηση με δημοσιογράφους οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος, χαιρετίζουν την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και της διοίκησης της ΔΕΘ-HELEXPO, όσον αφορά το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, η οποία πιστεύουν ακράδαντα ότι προήρθε από την πίεση της κοινωνίας των πολιτών, με κύρια έκφρασή της τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης, εξαιτίας της πίεσης από το δημοψήφισμα, οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής φέρνουν το γεγονός ότι τίθεται εν αμφιβόλω η δόμηση τριών από τα πέντε νέα κτίρια που σχεδίαζε να κατασκευάσει στον εκθεσιακό χώρο και στο πλαίσιο της ανάπλασης, μεταξύ των οποίων το ξενοδοχείο και το εμπορικό κέντρο.

Τη συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Δημοψηφίσματος ο τέως ευρωβουλευτής και νυν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος και οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ρία Καλφακάκου και Δημήτρης Κονταξάκης.

Να φύγει από το Υπερταμείο

Η Οργανωτική Επιτροπή για το Δημοψήφισμα για το μέλλον της ΔΕΘ υπογράμμισε για μία ακόμα φορά την πάγια θέση της ότι το οικόπεδο που βρίσκεται ο εκθεσιακός χώρος, πρέπει να φύγει από το Υπερταμείο και να επιστρέψει στο Δημόσιο.

Παράλληλα, η ανάπλαση να γίνει με δημόσια χρήματα, ιδίως από τη στιγμή που θεωρείται πολύ δύσκολο να βρεθούν ιδιώτες επενδυτές, εφόσον γίνει πράξη η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης και δεν θα κατασκευαστούν ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο, από τα οποία θα είχε οικονομικά οφέλη ο όποιος ιδιώτης επενδυτής.

Η Οργανωτική Επιτροπή για το Δημοψήφισμα ζητάει ακόμα σημαντικό τμήμα του σημερινού χώρου της ΔΕΘ να γίνει χώρος πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης και να διατηρηθούν όποια από τα σημερινά κτίρια έχουν ιστορική αξία.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της επιτροπής, μπορούν να διατηρηθούν έντεκα από τα σημερινά κτίρια - περίπτερα του εκθεσιακού χώρου, μεταξύ των οποίων ο Πύργος του ΟΤΕ, το Παλαί Ντε Σπορ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η εμβληματική αψίδα στη νότια είσοδο της ΔΕΘ.

Τέλος και σε ό,τι αφορά το προεδρικό διάταγμα για το μέλλον της ΔΕΘ, που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ και έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολίτης, η Οργανωτική Επιτροπή για το Δημοψήφισμα ζητάει να καταργηθεί και να υπάρξει ένα καινούργιο με άλλους όρους.

Να μεταφερθούν μεγάλες κλαδικές εκθέσεις στο χώρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Την πρότασή τους να μεταφερθεί η λειτουργία μεγάλων κλαδικών εκθέσεων, όπως η Agrotica και η Zootechnia, στην περιοχή της Σίνδου και πιο συγκεκριμένα σε τμήμα των περίπου 900 στρεμμάτων έκταση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής για το Δημοψήφισμα.

Όπως υποστήριξαν έχουν γίνει ανεπίσημες συζητήσεις με την πρυτανεία του ΔΙΠΑΕ και φέρεται εξ' αρχής θετική να δημιουργηθούν στο χώρο του πανεπιστημίου εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν εκθεσιακές δραστηριότητες, αρκεί, βέβαια και το ίδιο να βγει ωφελημένο από αυτήν τη μεταφορά.

Στο σημερινό εκθεσιακό κέντρο στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, κατά τα μέλη της επιτροπής, θα μπορούν να φιλοξενούνται μικρότερες εκθεσιακές δραστηριότητες, όπως αυτές που αφορούν το γάμο, το κόσμημα κτλ.

Συγκεκριμένη πρόταση, για το πού θα διεξάγεται το εννεαήμερο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης κάθε Σεπτέμβριο, δεν έχει αυτήν τη στιγμή η επιτροπή, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη για το ζήτημα διαβούλευση στους κόλπους της.

Διαβάστε ακόμη

«Όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται»: Αναστολή ασύλου για μετανάστες και κλειστή δομή στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

360c833b-a0c1-4816-bafc-ba5fb9556bf4.jpg

Η Ειρήνη Μουρτζούκου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή - «Φόνισσα» φώναζε το εξαγριωμένο πλήθος

a84f3686-19bf-413d-90b0-52ea979e694f.jpg

Γιατί η σημερινή ημέρα θα είναι η πιο «σύντομη» ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία της Γης

939bf824-e6dd-4b5b-a8ba-a763fa8b6961.jpg

Το μυστικό του e-shop που πουλάει: Γιατί οι λέξεις αξίζουν όσο ο σχεδιασμός

44948e4a-cacb-43e4-97b9-bbfaafd9923a.jpg