Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών καθώς στη δεύτερη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας μετά τη μοιραία σύγκρουση των τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, φαίνεται αφενός ότι κλείνει η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο την ίδια στιγμή μειώνουν τα ποσοστά τους και τα δύο μεγάλα κόμματα.

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC, που διενεργήθηκε το διάστημα από 6 Μαρτίου έως 9 Μαρτίου, έξι μέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που συγκλόνισε την Ελλάδα η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 3,6% από 6,7% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση.

Προσπάθησε ο μηχανοδηγός του μοιραίου τρένου να επικοινωνήσει το μοιραίο βράδυ; Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 28% (από 33,2%) έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26,5%).

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 9%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 4,2%, το ΜέΡΑ25 στο 3,5% και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,5%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,6%.dtem5.jpg

Η «έκρηξη» στο ποσοστό των αναποφάσιστων και η δεύτερη Κυριακή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση του ποσοστού των αναποφάσιστων το οποίο από το 9% σκαρφαλώνει στο 15,3%.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ κλείνει ακόμη περισσότερο τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και από το 3,6% μειώνεται στο 3,3%. Αν και το πρώτο κόμμα (ΝΔ), σε όλες τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν, συσπείρωνε πάντα περισσότερους ψηφοφόρους τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, κάτι τέτοιο φαίνεται να ανατρέπεται στην παρούσα έρευνα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της προσωπικής εκτίμησης των ψηφοφόρων για τα ποσοστά που θα λάβουν στις εκλογές τα τρία μεγάλα κόμματα.

Ειδικότερα, οι ψηφοφόροι εκτιμούν στο 2,3% τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (από το 4,4% της δημοσκόπησης του Φεβρουαρίου). Η ΝΔ λαμβάνει μικρότερο ποσοστό (28,7%) σε σχέση με την πρόθεση ψήφου (28%) και ο ΣΥΡΙΖΑ ελαφρώς πιο ενισχυμένος 26,4%, σε σχέση με το 24,4% της πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση των ερωτηθέντων, θα λάβει 11%.dtem1.jpg

Τι λένε οι πολίτες για το δυστύχημα στα Τέμπη

Οι παθογένειες και οι ελλείψεις του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου αναδείχθηκαν μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη κάτι που αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση.

Στην ερώτηση «Ποιος έχει την ευθύνη για το δυστύχημα», το 26,6% απαντά «Η κυβέρνηση της ΝΔ», το 20,2% «Οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας», και το 1,5% απαντά «Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Το αφήγημα της ατομικής ευθύνης καταρρίπτεται καθώς μόλις ένας στους δέκα θεωρεί πως την ευθύνη φέρει ο σταθμάρχης. Η πλειοψηφία (41,7%) κρίνει ότι το δυστύχημα οφείλεται στο συνδυασμό όλων των παραπάνω.dtem2.jpg

Σε νέα ερώτηση, μεταξύ του τεχνολογικού εξοπλισμού και του ανθρώπινου δυναμικού, σχεδόν 7 στους 10 θεωρούν πως το σύστημα τηλεματικής θα είχε αποτρέψει το δυστύχημα, ενώ 2 στους 10 πιστεύουν ότι «η αξιοκρατία και η αξιολόγηση των στελεχών του ΟΣΕ» θα ήταν αυτή που θα απέτρεπε το τραγικό συμβάν.dtem3.jpg

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σιδηροδρόμων, η πλειοψηφία (46,5%) επιθυμεί να είναι εξ ολοκλήρου δημόσιοι, ενώ δεν είναι μικρό το ποσοστό (31,1%) που πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού μέσου θα συμβάλλει στην αναβάθμισή του. Το 15% δηλώνει πως το καθεστώς ιδιοκτησίας πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Κατά τα λοιπά, προβάδισμα δώδεκα μονάδων διατηρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση «Ποιον από τους δύο θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό».dtem4.jpg

Αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί παρουσιάζουν ελαφρά πτώση στα ποσοστά τους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λαμβάνει το 43% των ψήφων (-4%) ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 31% (-1%). «Κανέναν» ψήφισε το 26%, από το 21% της προηγούμενης μέτρησης.

Πτώση παρουσιάζουν σχεδόν όλα τα ποσοστά δημοφιλίας των αρχηγών των κομμάτων. Ο πίνακας διαμορφώνεται ως εξής:

Μητσοτάκης 42% (από 47,5%),

Τσίπρας 29,8% (από 34%),

Κουτσούμπας 29,1% (από 27,6%),

Βαρουφάκης 25,8% (από 27%),

Ανδρουλάκης 24% (από 22%),

Βελόπουλος 9,9% (από 9,8%).

Τέμπη: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας της Ιφιγένειας Μήτσκα - «Το κορίτσι μου πάει… Είχε μόνο όνειρα…» Ακολουθήστε tanea130.pngστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από tanea130.png