Οι μετακινήσεις στα νησιά αλλάζουν, λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Από τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, τα ταξίδια με πλοίο ή αεροπλάνο γίνονται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό αποτέλεσμα αποκλειστικά μοριακού ή rapid test. Από όσους έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου (εφόσον αυτό δεν είναι μονοδοσικό), αλλά και από όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δεν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση, απαιτείται επίσης τεστ. Οι ανήλικοι 12 – 18 ετών μπορούν να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test, ενώ, για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, οι μετακινήσεις είναι ελεύθερες.

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς και μεταξύ των νησιών, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ποιοι εξαιρούνται

Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Πώς θα γίνεται η επιβίβαση στα πλοία

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και στην ιστοσελίδα sea.travel.gov.gr

Για την αποφυγή καθυστερήσεων, το υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει ότι παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Ως προς τις χερσαίες μετακινήσεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται από την κυβέρνηση διαρκώς στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως επισήμανε κατά την τελευταία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η πρώτη μεγάλη έξοδος του καλοκαιριού

Εντωμεταξύ, πολύ αυξημένη παρουσιάζεται η κίνηση στο Λιμάνι του Πειραιά από τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς εκατοντάδες κόσμου αναχώρησε για τους νησιωτικούς προορισμούς. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έξοδο του καλοκαιριού, ενώ διανύουμε το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι επιβάτες έφτασαν εγκαίρως στο λιμάνι, επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα με τα οποία τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν.

3211556.jpg?itok=s6VxGQ0XΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ3211557.jpg?itok=IssmgOq2ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ3211558.jpg?itok=eagrCQMZΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Όλες οι ειδήσεις

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Ανοιχτό ενδεχόμενο να απαιτείται green pass ή τεστ κορονοϊού

Κρήτη: Η τραγική ειρωνεία για τη Γαλλίδα τουρίστρια– Τα δέκα λεπτά που θα της έσωζαν τη ζωή

Μετάλλαξη Δέλτα: Θα επικρατήσει σύντομα στην Ελλάδα, λένε οι λοιμωξιολόγοι

Ταξίδι με πλοίο: Η πρώτη μεγάλη έξοδος του καλοκαιριού – Αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά

Γλυκά Νερά – Δικηγόρος οικογένειας Καρολάιν: Η μητέρα της έδωσε 20.000 ευρώ στον Αναγνωστόπουλο πριν τη δολοφονία