Ελλάδα Κόσμος ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαλέξεις για τον πολιτισμό των Ελληνόφωνων της Νότιας Ιταλίας

Έναν κύκλο διαλέξεων με αντικείμενο τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ελληνόφωνωντης νότιας Ιταλίας, ανοίγει το «Εργαστήριο Γλώσσας, Μετάφρασης & Μελέτης των σχέσεων μεταξύ Ιταλικής & Ελληνικής Γλώσσας» (LabItEl) του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Ο κύκλος των ομιλιών που αφορά στην επιστημονική παρουσίαση ενός θέματος που βρίσκεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα και χρίζει επιστημονικής αντιμετώπισης, μακριά από προκαταλήψεις, συναισθηματισμούς ή με μονόπλευρες αναλύσεις, αποτελεί πρωτοβουλία της καθηγήτριας Ιταλικής Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ από το 1990, DomenicaMinniti-Γκώνια η οποία κατάγεται από την ελληνόφωνη Καλαβρία, είναι Ιταλίδα και Ελληνίδα και μελετά τις σχέσεις μεταξύ των δύο γλωσσών. Μάλιστα, δραστηριοποιείται σημαντικά στην Ελλάδα για την προώθηση της Ιταλικής και στην Ιταλία για την καλλιέργεια και διάδοση της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Στη διάλεξη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην γλώσσα και τον πολιτισμό των ελληνόφωνων της νότιας Ιταλίας (Καλαβρίας, Απουλίας) ενώ η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού που υποστηρίζει τις προσπάθειες μελέτης και καλλιέργειας αυτών των ιδιωμάτων και της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη νότια Ιταλία, την άλλοτε Μεγάλη Ελλάδα και μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, έχοντας επίγνωση του ρόλου που έπαιξαν τα ελληνικά κέντρα τόσο στο απώτερο παρελθόν όσο και τη σύγχρονη εποχή (Ελληνικές κοινότητες, Διασπορά κτλ.). Ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Νίκος Κούκης, ο οποίος κατάγεται από την Κύμη, υπενθύμισε την ίδρυση της Cuma στην Campania, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Νάπολι (Νεάπολη), η άλλοτε Παρθενόπη.


Δείτε επίσης: 

Μιλάτε Γκρίκο (grecanica) ; Magna Graecia.

Kalinifta-MAGNA GRAECIA: Ένα πολύ ωραίο ερωτικό τραγούδι από τις Ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας.

Η πόλη της Ιταλίας που χτίστηκε από Κρητικούς και μιλάνε ελληνικά

Ο όρκος του Gerace στην Καλαβρία “η ελληνική γλώσσα δεν πρέπει να πεθάνει” σε όλη τη Μεγάλη Ελλάδα.

Η Βυζαντινή Καλαβρία: Χαμένες πατρίδες της Μεγάλης Ελλάδος

Οι αρχαίες ελληνικές αποικίες σε Κάτω Ιταλία και Σικελία! Ο Πυθαγόρας και η «Μεγάλη Ελλάδα»

Η ελληνική σημαία κυματίζει στα ελληνικά χωριά της νότιας Ιταλίας (βίντεο)

Άκραι, μια ελληνική πόλη στην Σικελία

Οι ελληνόφωνοι της Κάτω Ιταλίας Η «κιβωτός» της Μεγάλης Ελλάδας