Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας δέχτηκε να εξετάσει προσφυγή σύμφωνα με την οποία οι εργοδότες θα πρέπει να λογοδοτούν όταν οι υπάλληλοί τους προσβάλλονται από την Covid-19 στον χώρο εργασίας τους και τη μεταδίδουν στους συγγενείς τους.

Η Κόρμπι Κουσιέμπα είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη της Πολιτείας υποστηρίζοντας ότι ασθένησε σοβαρά αφού ο σύζυγός της εκτέθηκε στον κορωνοϊό στον χώρο εργασίας του, στην εταιρεία Victory Woodworks του Σαν Φρανσίσκο.

Στη μήνυσή της, το 2020, η Κουσιέμπα κατηγορούσε την εταιρεία για αμέλεια και για «δημόσια όχληση» επειδή δεν έλαβε μέτρα ασφαλείας ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19. Στη συνέχεια η γυναίκα άσκησε έφεση αφού ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι οι αξιώσεις της καλύπτονται από την αποζημίωση που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και η ίδια δεν μπορεί να μηνύσει την εταιρεία.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι, αν επιτραπεί να θεωρούνται υπόλογοι οι εργοδότες για τέτοιες περιπτώσεις, τότε όχι μόνο οι συγγενείς και οι φίλοι των υπαλλήλων τους αλλά και οποιοσδήποτε άλλος προσβληθεί θα μπορεί να τους ζητά αποζημίωση.

Παρόμοιες αγωγές έχουν κατατεθεί σε βάρος μεγάλων εταιρειών, όπως οι Amazon.com, Walmart, McDonald’s και Royal Caribbean Cruises.

Τον Απρίλιο το 9ο Εφετείο ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας να αποφανθεί αν η αποζημίωση των εργαζομένων καλύπτει και την ασθένεια των συγγενών τους και αν οι εργοδότες δεσμεύονται από το νόμο να εμποδίσουν την εξάπλωση της Covid-19. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί επί των νομικών θεμάτων και θα αφήσει το 9ο Εφετείο να κρίνει την υπόθεση της Κουσιέμπα.

Τον Απρίλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας αρνήθηκε να εξετάσει απόφαση πολιτειακού Εφετείου το οποίο έκρινε ότι μια εργαζόμενη της σοκολατοβιομηχανίας See’s Candies Inc, ο σύζυγος της οποίας πέθανε αφού εκείνη του μετέδωσε την Covid-19, μπορεί να μηνύσει την εταιρεία.

Κλείσιμο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Σαντορίνη: «Δεν ήταν ο συμπλέκτης, έσπασαν όλο το κάρτερ» λέει για τους Γάλλους ο υπεύθυνος των ενοικιαζόμενων ΙΧ

Δείτε τα «διαμάντια» που εντοπίστηκαν στα πόθεν έσχες βουλευτών και πρώην υπουργών

Μητσοτάκης: Η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση της έντασης - Ελπίζω αυτή τη φορά να εισακούσει

Κλείσιμο Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr