Δίκη Φιλιππίδη: Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης της δικαστικής λειτουργού λόγω οικογενειακής σχέσης με τον Θέμη Σοφό

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η δίκη της υπόθεσης Φιλιππίδη, με τον ηθοποιό να κατηγορείται για δύο απόπειρες βιασμού. Μετά το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση του κ. Φιλιππίδη να εξαιρεθεί η δικαστική λειτουργός που φέρεται να έχει οικογενειακή σχέση με τον πρώην δικηγόρο του ηθοποιού, κ. Θέμη Σοφό, τελικά το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα αυτό της εξαίρεσης της και έτσι να συνεχιστεί η δίκη ως έχει με την ίδια εφέτη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της δίκης, η υπεράσπιση κατέθεσε αίτησης εξαίρεσης κατά της δικαστή, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη Εφέτης – μέλος του δικαστηρίου και ο σύζυγός της έχουν στενή, φιλική σχέση με τον Θέμη Σοφό, συνήγορο του Πέτρου Φιλιππίδη στην ανάκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣLifestyle | 26.04.2025 10:25 Μαρία Ιωαννίδου: «Ο Πέτρος Φιλιππίδης με πίστευε σαν γυναίκα, δεν με βίασε, αυτή η ιστορία βρωμάει»Ελλάδα | 28.05.2025 12:29 Αποχώρησε από τη δίκη ο Φιλιππίδης, λόγω αδιαθεσίας - Οι μάρτυρες που καταθέτουν υπέρ του

Το θέμα της εξαίρεσης τέθηκε χθες (17/06) τέθηκε στο δικαστήριο, με τη δικαστή να αποδέχεται ότι γνωρίζει τον κ. Σοφό αλλά τονίζοντας πως δεν έχει «στενές σχέσεις με τον συγκεκριμένο συνήγορο». Ακόμη τόνισε πως έμαθε μετά το 2024 πως ο κ. Σοφός υπήρξε δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη.

Σε απάντηση του αιτήματος ο εισαγγελέας της έδρας, Ανδρέας Καραφλός, εισηγήθηκε την απόρριψή του, επισημαίνοντας ότι η σχέση αφορά πρώην συνήγορο και δεν επηρεάζει την αμεροληψία της δικαστού: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις προκατάληψης ή εχθρικής στάσης από πλευράς της. Μια φιλική σχέση με πρόσωπο που δεν εμπλέκεται πλέον στη διαδικασία δεν συνιστά λόγο εξαίρεσης».

Δηλώσεις και αντιπαραθέσεις στη δίκη Φιλιππίδη

Η υπεράσπιση, δια του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, επέμεινε ότι η σχέση μεταξύ της δικαστού και του Σοφού είναι γνωστή και ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση της: «Μου είπε ο ίδιος ο Σοφός πως είναι φίλος με τον σύζυγο της από τα φοιτητικά τους χρόνια. Αν εγώ ήμουν πικραμένος από την απομάκρυνση από την υπόθεση, ίσως να μετέφερα τη δυσαρέσκειά μου. Γιατί να μη μπορεί να το κάνει κι εκείνος;».

Μάλιστα ο Πέτρος Φιλιππίδης δήλωσε: «Οι σχέσεις μου με τον κ. Σοφό διακόπηκαν επεισοδιακά. Πιστεύω ότι έχει συμφέρον να χαθεί η υπόθεση και ενδέχεται να επηρεάσει τη φίλη του».

Από την πλευρά της, η δικηγόρος του κατηγορούμενου Κική Πακιρτζίδου υποστήριξε ότι η φιλία της εφέτου με τον Σοφό ήταν γνωστή, άρα θα έπρεπε η ίδια να είχε αυτοεξαιρεθεί.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα αυτό της εξαίρεσής της και έτσι να συνεχιστεί η δίκη ως έχει με την ίδια εφέτη

Οι διάλογοι αναλυτικά

Η υπεράσπιση του καταδικασμένου πρωτόδικα σε κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή καλλιτέχνη ανακοίνωσε ότι υποβάλλει αίτηση εξαίρεσης κατά της, εξ αριστερών τής προέδρου, εφέτη. Κατά την υπεράσπιση, η εφέτης διατηρεί σχέσεις με τον προηγούμενο συνήγορο του Πέτρου Φιλιππίδη, Θέμη Σοφό. Επικαλούμενη τα «μυστικά» του κατηγορούμενου που γνωρίζει ο κ. Σοφός, καθώς είχε συντάξει τα απολογητικά υπομνήματα του κατηγορούμενου ηθοποιού, η υπεράσπιση είπε ότι η εφέτης πρέπει να εξαιρεθεί λόγω των «στενών σχέσεων που διατηρεί η οικογένειά της με τον κ. Σοφό».

Πρόεδρος: Δεν είναι λόγος εξαίρεσης αυτό…

Η ίδια η εφέτης απάντησε στην υπεράσπιση, τονίζοντας πως δεν στοιχειοθετείται η αίτηση εξαίρεσής της, ούτε καν λόγος αποχής της. «Είναι ένας δικηγόρος που έχει αναλάβει ένα στάδιο της διαδικασίας και διατηρούμε σχέσεις τις οποίες δεν θα τις έλεγα στενές», σημείωσε.

Το αίτημα της υπεράσπισης υποβλήθηκε και στη συνέχεια ακολούθησε η Πρόταση Εισαγγελέα.

Πρόταση Εισαγγελέα: Φρονώ πως δεν υπάρχει λόγος να εξαιρεθεί η εφέτης και άρα να γίνει δεκτό το αίτημα της εξαίρεσης της. Αυτό συμβαίνει μόνο αν δικαστής αποδειχθεί πως έχει στενή σχέση με τους τωρινούς συνηγόρους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για έναν πρώην δικηγόρο. Ο κ. Θέμης Σοφός είχε αναλάβει τον κ. κατηγορούμενο 4 χρόνια πριν. Δεν είναι πλέον ο δικηγόρος του.

Αλ. Μίντζιας: Συντασσόμαστε πλήρως με την πρόταση του κ. Εισαγγελέα. Δεν προκύπτει από πουθενά λόγος να εξαιρεθεί η εφέτης. Σε κανένα σημείο μέχρι σήμερα δεν προέκυψε οποιαδήποτε ένδειξη από μέρους της που να δείχνει ότι λέει κάτι σε βάρος του κατηγορούμενου ή να αφήνει οποιαδήποτε μομφή εναντίον του.

Ζ. Σαλούστρος: Η κ. εφέτης θα μπορούσε να εξαιρεθεί μόνο στις περιπτώσεις που είχε σχέσεις με τον κ. Δημητρακόπουλο, την κ. Πακιρτζίδου ή εάν δικηγόρος του κατηγορούμενου ήταν ο Θέμης Σοφός.

Αν. Βαγγόπουλος: Γίνεται μια έντεχνη προσπάθεια έμμεσα και υποδόρια να αποσυνδεθεί ο κατηγορούμενος από την απολογία του και τα απολογητικά του υπομνήματα.

Ε. Ρουσσή: Συντάσσομαι με την πρόταση του Εισαγγελέα και εγώ. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει ένα μοτίβο της άλλης πλευράς να μιλάει για εκδίκηση. Ο Θέμης Σοφός θέλει να εκδικηθεί τον Πέτρο Φιλιππίδη που τον «έβγαλε» από την υπόθεση του, οι καταγγέλλουσες θέλουν να εκδικηθούν τον Πέτρο Φιλιππίδη…Αυτό το μοτίβο θα πρέπει να σας προβληματίσει κ. Πρόεδρε.

Μ. Δημητρακόπουλος: Διαπιστώνω από τον κ. Σοφό ότι πράγματι έχει οικογενειακές και φιλικές σχέσεις με την δικαστική λειτουργός. Για μένα λοιπόν τίθεται θέμα. Οικογενειακές σχέσεις σημαίνει ότι Σάββατα , Κυριακές, σε γιορτές, το καλοκαίρι συναντιούνται. Εγώ στην θέση της θα έλεγα εξαρχής να εξαιρεθώ γιατί γνωρίζω κάποιον από την υπόθεση. Θλίβομαι αξιότιμε κ. Πρόεδρε αν δεν σας προβληματίζει το θέμα. Ο Θέμης Σοφός με λέει ψεύτη που υποστηρίζω ότι πράγματι έχουν σχέσεις με την δικαστική λειτουργό . Ποιος είναι ψεύτης εγώ ή ο Θέμης Σοφός;

Τον κ. Σοφό τον διαψεύδει η εφέτης που υποστηρίζει η ίδια και παραδέχεται ότι πράγματι έχουν οικογενειακές σχέσεις. Ο κ. Σοφός το αρνείται. Άρα ποιος λέει ψέματα;

Να κληθούν και να δώσουν εξηγήσεις. Να έρθει ο κ. Σοφός να μας δώσει εξηγήσεις. Που ξέρουμε εμείς ότι ο κ. Σοφός δεν έχει μιλήσει για την υπόθεση Φιλιππίδη με την εφέτη; Εγώ σε όποιο καφενείο πάω για την υπόθεση Φιλιππίδη μιλούν. Και αυτοί οι δύο δεν μιλούν για την υπόθεση; Δεν γεννά αυτό υποψίες για την αμεροληψία; Έπρεπε η εφέτης από μόνη της να δηλώσει αποχή από την υπόθεση. Εγώ στην θέση της απέναντι πλευράς θα έτρεμα αν ήξερα ότι ο πρώην δικηγόρος του κατηγορούμενου είναι φίλος με δικαστή της δίκης.

Κ. Πακιρτζίδου: Πιστεύετε ότι εξυπηρετεί κανέναν να συνεχίσει να είναι στην έδρα η συγκεκριμένη εφέτης; Μετά από αυτές τις δηλώσεις αυτή η γυναίκα θα ανέβει και πάλι στην έδρα και θεωρείτε πώς θα δει τον Φιλιππίδη με απόσταση; Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ είναι ότι πέρα από τον σύνεδρο και ένα δυο ακόμη, δεν κάνει κανένας άλλος ερωτήσεις στην δική και δεν μιλάει. Ούτε οι ένορκοι ούτε κανείς. Επιθυμώ να κάνετε το αίτημα εξαίρεσης δεκτό.

Πρόεδρος: Απορρίπτεται το αίτημα εξαίρεσης της εφέτη.

Διαβάστε ακόμη

Σε επικίνδυνο σημείο η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ έκανε τεράστιο λάθος», λέει ο Χαμενεΐ

968a1414-224e-4407-8d5b-62e0d90e7e7c.jpg

Μητσοτάκης για Προανακριτική: «Κάποιοι νοσταλγούν τις κρεμάλες στο Σύνταγμα - Δεν είμαι εδώ για καμία εσχάτη προδοσία»

a40a64be-ab73-41b0-8296-69a4fdf95367.jpg

Έκρηξη στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Σερρών - Πληροφορίες για τραυματίες

15cf7012-0886-43ea-82da-66c922428d4d.jpg

Πληρώνουμε ήδη την κλιματική αλλαγή; 16 δισ. «μαχαίρι» στα νοικοκυριά - Το αποτύπωμά της στην Ελλάδα

327d2e85-85c4-49cb-9fb4-063aa5f29853.jpg