Δήμαρχος Χανίων: Η τοπική αυτοδιοίκηση να μην στοχοποιείται για την βοήθεια στους μετανάστες

Δήμαρχος Χανίων: Η τοπική αυτοδιοίκηση να μην στοχοποιείται για την βοήθεια στους μετανάστες

Το μεταναστευτικό πρόβλημα και οι προσφυγικές ροές προς την Κρήτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με αιχμές για έλλειψη υποδομών, ελλιπή χρηματοδότηση και την ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BINTEO | Δημιουργείται μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη για τους παράνομους μετανάστες

ΒΙΝΤΕΟ | “Ντου από παντού”… Ανάρτηση με νόημα του γνωστού δημοσιογράφου και παρουσιαστή Τάσου Δούση, με “άφιξη” σε παραλία με λουόμενους

Το θέμα, έφερε προς συζήτηση ο Δήμαρχος Χανίων, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Μεταξύ άλλων ανέφερε: ”Δεν είναι πρωτόγνωρο για εμάς στα Χανιά, εδώ και αρκετά χρόνια περισσότερα από 5 χρόνια διαχειριζόμαστε το ίδιο πρόβλημα. Είναι λάθος συζήτηση, να υπάρχουν δομές που κουνάνε το δάχτυλο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν προακλεί αυτές τις ροές και δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Οφείλει να δώσει βοήθεια σε όσους βρέθηκαν εδώ, στη βάση πάντα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο που εμείς καλούμαστε να συζητήσουμε. η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε καμία ενημέρωση για την απόφαση του πρωθυπουργού για κλειστή δομή. Δε γνωρίζουμε το πού και το πώς θα γίνουν αυτές οι δομές. Να μην στοχοποιείται η τοπική αυτοδιοίκηση για τη βοήθεια που προσφέρει, υπερβάλουμε των δυνατοτήτων μας και ακροβατώντας στα όρια τα νομικά. Δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ για τις δαπάνες αυτές σαν δήμος Χανίων”.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης η δημοτική σύμβουλος, Ζωή Γεωργούλα τόνισε: ”Η απόλυτη έλλειψη υποδομών σε συνδυασμό με τη φτώχεια, δημιουργούν έφορο έδαφος για ξενοφοβικές αντιλήψεις. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε με σθένος τους πόρους για το βάρος που σηκώνει η τοπική αυτοδιοίκηση. Κύριε δήμαρχε, τις προηγούμενες μέρες γράφτηκαν ρεπορτάζ για καραβιά προσφύγων – μεταναστών που βγήκαν στην Αγία Γαλήνη και ενώ ήταν καθοδόν προς την Αγιά, άλλαξαν πορεία και γύρισαν πίσω προς Ρέθυμνο, μετά από αντιδράσεις φορέων και πολιτών, όπως γράφτηκε. Θα θέλαμε ενημέρωση ποιοι φορείς και ποιοι πολίτες ήταν αυτοί που γύρισαν το λεωφορείο πίσω. Δεν έχουμε στοιχειωδώς κατάλληλη υποδομή να τους υποδεχτούμε, το Ρέθυμνο ακόμα χειρότερα, αλλά αν αρχίσουμε να αποδίδουμε ή/και να επιτρέπουμε σε «φορείς και πολίτες» να κάνουν τους πρόσφυγες μπαλάκι από τον ένα νομό στον άλλο, έχουμε χάσει το στοίχημα της ανθρωπιάς. Όσοι από εμάς δεν έχουν επισκεφτεί τους πρόσφυγες στην Αγιά, να το κάνουν. Τα ρεπορτάζ είναι επίσης εύγλωττα και ακόμα πιο εύγλωττες οι εικόνες. Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι δεν μπορούμε να ανεχτούμε άνθρωποι να στοιβάζονται στα πυρωμένα τσιμέντα, σε βρώμικα στρωσίδια, χωρίς στρώματα, χωρίς σεντόνια, χωρίς πετσέτες, χωρίς κλιματισμό. Με ένα ανοιχτό ντουζ και μερικές χημικές τουαλέτες. 23 παιδιά ήταν χτες στην Αγιά. Πώς θα απολογηθούμε για τον κόσμο που φτιάξαμε σε αυτά τα παιδιά; Στα δικά μας παιδιά;”.

Την ίδια στιγμή, ο Χαράλαμπος Λουτσέτης είπε: ‘‘Έχουμε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με τον ανθρώπινο πόνο. Μέσα από αυτό τον πόνο κάποιοι βγάζουν λεφτά και κάποιες κυβερνήσεις χρησιμοποιούν αυτό τον πόνο για την ατζέντα τους. Η ευρωπαική πολιτική είναι εγκληματική για το μεταναστευτικό”.