Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων: Ο Λόφος Καστέλι να μην γίνει ξενοδοχείο!

Ομόφωνο ψήφισμα για τον Λόφο Καστέλι, ώστε το κτίριο να μην χάσει τη δημόσια χρήση του και να μην γίνει ξενοδοχείο, κατέθεσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Μετά την εκκένωση της κατάληψης της Rosa Nera στον Λόφο καστέλι, από την Αστυνομία παρουσία Εισαγγελέα (δείτε εδώ λεπτομέρειες) προκλήθηκε πλήθος αντιδράσεων από υποστηρικτές της κατάληψης.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σημειώνεται ότι παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από την κατάληψη της Rosa Nera.

Το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε στην κατάθεση ψηφίσματος, μετά από μία μεγάλη συζήτηση αναφορικά με το μέλλον του κτιρίου και τη χρήση του.

Ο δήμαρχος Χανίων τόνισε αναφορικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών «τα άτομα που είναι εδώ κατέθεσαν μία διαμαρτυρία και πριν λίγες ημέρες έκαναν κατάληψη του δημαρχείου, θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος και ειλικρινής. Θα επαναλάβω αποφάσεις που έχει λάβει το δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Δε σταθήκαμε στις πολιτκές δηλώσεις αλλά σταθήκαμε μπροστά στον νόμο για να αποτρέψουμε την ξενοδοχοποίηση.

Στις 9/9/2020

Η πρώτη απόφαση το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των κτιρίων στο λόφο Καστέλι.

20/08/2021

Δεύτερη απόφαση, ουσιαστική στο πλαίσιο συζήτησης της αλλαγής των χρήσεων γης και μέσα από μία διαδικασία έβαζε τέλος στην δυνατότητα αξιοποίησης της περιοχής ως ξενοδοχείου. Ορίζει ότι για την περιοχή οι χρήσεις μπορεί να είναι μόνο κοινωφελείς.

10/01/2023

Τρίτη απόφαση, αναφέρει και επικυρώνει την προηγούμενη αλλά εξειδικεύει ώστε να περιορίσει τη δυνατότητα του επενδυτή να υλοποιήσει ως στόχο.

Φτάνουμε στη δεύτερη επέμβαση προχθές ώστε να μπορέσει ο ιδιώτης να επιχειρήσει την ανακατασκευή του χώρου και τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Εμείς ήταν μία απόφαση ήδη από το 2019 είχε τεθεί, διαφωνούμε με τη χρήση που θέλει να δώσει ο επενδυτής, θωρακίσαμε θεσμικά τη συγκεκριμένη διαδικασία και παρακολουθούμε τις διαδικασίες ώστε να μη βρεθεί το οποιοδήποτε παράθυρο ώστε να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου. Δεν τίθεται σε αντιδιαστολή με την κατάληψη της Ρόζα Νέρα, κανείς δε μπορεί και δε θα υπερασπιστεί μία κατάληψη η οποία είναι παράνομη, επικεντρωνόμαστε στη λειτουργία που χρειάζεται η πόλη. Η πόλη δε χρειάζεται ακόμα ένα ξενοδοχείο. Ο δήμος δεν έχει το νομικό περιθώριο της παρέμβασης που θα ήθελε να έχει για να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Ήμασταν ο πρώτος δήμος που επέβαλε υψηλά τέλη στις κατοικίες που αξιοποιούνται ως Air Bnb.

Δεν έχουμε το νομικό πλαίσιο της Ισπανίας ώστε να αναγκάσουμε τους ιδιοκτήτες να μην προβούν σε αυτή τη λύση. Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε μία παράνομη κατάληψη, τα κτίρια ανήκουν νόμιμα στο Πολυτεχνείο Κρήτης και αποφασίζει για τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί σαν αξιοποιήσει την περιουσία του. Θα πρέπει να τεθούν κάποια ερωτήματα, αν αυτή η σύμβαση μπορεί να ακυρωθεί και πώς μπορούμε να απεμπλακούμε συνολικά από αυτή τη συζήτηση, που έχει στερήσει τη δυνατότητα πολλών ανθρώπων να απολαμβάνουν αυτά τα κτίρια. Είναι προφανές ότι η κατάσταση των κτιρίων να αλλάξει και βέβαια ο δήμος να σταματήσει να απολογείται για αποφάσεις που δεν έχει λόγο και προσπαθεί να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που θέλει. Πήραμε την απόφαση για τη δημόσια χρήση των κτιρίων. Θα επικαιροποιήσουμε τις προηγούμενες αποφάσεις που πήρε το δημοτικό συμβούλιο και δεσμευόμαστε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε η χρήση των κτιρίων να είναι δημόσια και ανοιχτή σε όλο τον κόσμο. Δε μπορώ να υποστηρίξω την κατάληψη της Ρόζα Νέρα είναι μία πράξη παράνομη που θα πρέπει να διαφοροποιηθεί ως συζήτηση με τη χρήση του κτιρίου του πολυτεχνείου».

Κατερίνα Μανιμανάκη

«Υπερασπιστήκατε το ψήφισμα μας για το Πολυτεχνείο και τη δημόσια εκπαίδευση; Όχι. Αυτή τη στιγμή υπερασπίζεστε το πολυτεχνείο στο να μπορεί να έχει ένα κτίριο δικό του και να το χρησιμοποιεί όπως επιθυμεί. Συζητήσατε με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου;»

Δήμαρχος Χανίων

«Είπατε κυρία Μανιμανάκη ότι καταψηφίσαμε το ψήφισμα σας, το κάναμε γιατί ήταν συγκεκριμένο και έκανε συνταγματική ερμηνεία της συζήτησης που είχε προηγηθεί στη βουλή. Είχαμε πει ότι είμαστε υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου, το δικό σας ψήφισμα δεν στηρίξαμε όχι το Πολυτεχνείο. Το αυτοδιοίκητο του πολυτεχνείου, αναφέρατε ότι θα πρέπει να παρέμβει ο δήμος, να σας θυμίσω ότι η συζήτηση μέχρι το 2020 δεν είχε γίνει συζήτηση για το λόφο Καστέλι. Ο δήμος Χανίων έλεγε να παραμείνει σε δημόσια χρήση χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο, εμείς προτείναμε μία χρήση ως βιβλιοθήκη».

Χαράλαμπος Λουτσέτης

«Η διαδικασία δεν ξεκίνησε από την ψήφιση του νομοσχεδίου της ΝΔ. Το νομοσχέδιο ήρθε να επιταχύνει τη διαδικασία. Συνδέονται και τα θέματα που θέσατε για τα μνημεία για το Λόφο Καστέλι. Είναι προκλητικό να βλέπεις το υπουργείο πολιτισμού να δίνει άδεια να γίνει ξενοδοχείο και το Ιντζεδίν δεν παίρνει άδεια για να γίνουν εργασίες στο κτίριο. Γιατί το κάθε κτίριο παίρνει αξία μόνο όταν υπάρχει κέρδος; Να αντισταθούμε σθεναρά σε αυτή την προσπάθεια απέναντι στο πώς θα έχουμε μία βιώσιμη πόλη».

Δήμαρχος Χανίων

«Είναι ένα θέμα που ενώνει το δημοτικό συμβούλιο και αυτό είναι σημαντικό και όχι αυτονόητο. Πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά, ότι δε δεχόμαστε πολιτική παρέμβαση, η οποία προσπαθεί να παρακάμψει την άποψη που έχει εκφράσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Χανίων για τη δημόσια χρήση των κτιρίων. Μέσα από το γενικό πολεοδομικό το δημοτικό συμβούλιο θωρακίζει τις χρήσεις. Το ζήτημα του λόφου καστέλι δεν είναι ζήτημα πόρων. Δεν είπε ποτέ ο δήμος ότι δε μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο, υπάρχουν χρηματοδοτικά προγράμματα. Από το 2019 που υπήρξε η υπογραφή της σύμβασης ο δήμος Χανίων δε μπορούσε να παρέμβει».

Εκπρόσωπος της κατάληψης της Rosa Nera

«Το δημοτικό συμβούλιο είναι και ένας πολιτειακός θεσμός, τι θα γίνει για να μπλοκάρετε τη διαδικασία; Θα κάνετε συμμαχίες με άλλους πολιτικούς φορείς. Το πολυτεχνείο κάνει κάτι που είναι ενάντια στην κοινωνία, έρχεται και σε αντίφαση με τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων».

Φοιτητής εκ μέρους του φοιτητικού κινήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης

«Σήμερα οι φοιτητικοί σύλλογοι πήραν απόφαση για παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο για την εκκένωση του κτιρίου. Απαιτούμε να αποχωρήσει η αστυνομία από τον λόφο Καστέλι, βρισκόμαστε στο πλάι του τοπικού κινήματος. Τα Χανιά είναι μία πόλη αφιλόξενη για φοιτητές από άλλες πόλεις, μία πόλη που τα ενοίκια είναι στον θεό. Να απομακρυνθεί εδώ και τώρα η Αστυνομία από το άσυλο».