Χρειάζεται ένα συμπεφωνημένο νομικό κείμενο μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας, δήλωσε ο Μπαρνιέ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε έναν πιο αισιόδοξο τόνο για τις προοπτικές μιας συμφωνίας για το Brexit την Τρίτη, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε τις αναθεωρημένες προτάσεις του, σε μια προσπάθεια να πετύχει την προθεσμία έως τα μεσάνυχτα που έχει θέσει το μπλοκ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 που συμμετέχουν στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ότι οι τελευταίες προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ακόμη ικανοποιητικές, σύμφωνα με τρεις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται ένα συμπεφωνημένο νομικό κείμενο μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας ώστε να είναι σε θέση να εισηγηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 17ης Οκτωβρίου την έγκριση συμφωνίας, διευκρίνισαν οι πηγές.

Διαφορετικά, το πιθανότερο είναι ότι θα εισηγηθεί την διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο μετά την σύνοδο κορυφής.

«Υπάρχει προθεσμία που λήγει απόψε για συμφωνία επί νομικού κειμένου», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης, καθώς ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημερώνει τους υπουργούς Εξωτερικών των 27.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ;

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρχε ελπίδα ότι ήταν δυνατή μια πρόοδος καθώς φάνηκε ότι υπήρξε κατανόηση μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του Ιρλανδού ομολόγου του Λέο Βαράντκαρ. Ωστόσο, τώρα υπάρχει πολλή φημολογία για τις εξελίξεις, αλλά κανένα σημάδι λευκού καπνού ότι πλησιάζει μια νέα συμφωνία για το Brexit, όπως αναφέρει στο BBC Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Βασικό «αγκάθι» της συμφωνίας η αντικατάσταση του ιρλανδικού backstop, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους τελωνειακούς ελέγχους.

Ωστόσο, οι προτεραιότητες της ΕΕ περιπλέκουν τα πράγματα, καθώς θέλει:

α) την προστασία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, δηλώνουν ενθουσιασμένες που ΗΒ και Ιρλανδία συζητούν τώρα για κάποια λύση.

β) την προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στην Ιρλανδία μετά το Brexit. Εδώ οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν ότι οι προτάσεις Τζόνσον δεν είναι αρκετές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι και οι δύο πλευρές – η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο – διαπραγματεύονται καλή τη πίστει, αλλά η κρυφή ελπίδα της ΕΕ είναι ότι η πίεση του χρόνου και η πολιτική πίεση θα θολώσουν κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» του Μπόρις Τζόνσον.