Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη - σε δεύτερο βαθμό - για τη δολοφονία του 58χρονου Ανδρέα Κανάκη, τον Μάρτιο του 2016, στο Μπιτζαριανό Ηρακλείου, με την εισαγγελική πρόταση, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και - κατά πάσα πιθανότητα - την έκδοση της απόφασης.

Να κριθεί ένοχος για την ανθρωποκτονία με πρόθεση ο κατηγορούμενος για το έγκλημα στο Μπιτζαριανό, ζήτησε σήμερα ο Εισαγγελέας στη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας για την πολύκροτη υπόθεση

Μάλιστα ο κ. Μαρκάκης ζήτησε να μην αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό που είχε αναγνωριστεί πρωτόδικα, δηλαδή της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος.

Η δίκη - σε δεύτερο βαθμό - για τη δολοφονία του 58χρονου Ανδρέα Κανάκη, τον Μάρτιο του 2016, στο Μπιτζαριανό Ηρακλείου, συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με την εισαγγελική πρόταση, τις αγορεύσεις των συνηγόρων και - κατά πάσα πιθανότητα - την έκδοση της απόφασης.

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για την υπόθεση, έλαβε χώρα - μεταξύ άλλων - η απολογία του 60χρονου ο οποίος είχε πυροβολήσει θανάσιμα στο κεφάλι τον αείμνηστο Κανάκη.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι λυπάται για αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2016, συμπληρώνοντας ότι «δεν ήθελα να σκοτώσω τον Ανδρέα». Επίσης, ο 60χρονος ζήτησε συγνώμη κι από την οικογένειά του. Ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κατηγορούμενος ανέφερε «ορκίζομαι στα τρία μου παιδιά».

Όπως είχε ισχυριστεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος είπε και στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι στο συμβάν, εκτός από τον ίδιο, τον αείμνηστο Κανάκη και τους δύο αυτόπτες μάρτυρες, ήταν παρών ένας ακόμη άνδρας, τον οποίο κατονόμασε. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο άνδρας αυτός μετέβη στο σημείο με το ίδιο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Κανάκης κι ένας ακόμη από τους δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τον 60χρονο, όλα συνέβησαν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο εν λόγω άνδρας κρατούσε μαγκούρα και όπλο, το οποίο έστρεψε εναντίον του. Εκείνη την ώρα ο ίδιος φέρεται να φοβήθηκε και να έπιασε το όπλο που κρατούσε μαζί του.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε στην απολογία του ο κατηγορούμενος, ο Κανάκης τον έπιασε τότε από τον λαιμό και ο ίδιος «ξιπάστηκε». Σύμφωνα με τον 60χρονο, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον Κανάκη, το όπλο του εκπυρσοκρότησε, τραυματίζοντας θανάσιμα τον 58χρονο κτηνοτρόφο. Σημειώνεται ότι ο 60χρονος αρνείται ότι μετά τη δολοφονία του Ανδρέα Κανάκη πυροβόλησε εναντίον τού ενός εκ των δύο αυτοπτών μαρτύρων.

Όταν ρωτήθηκε πάντως από την Έδρα γιατί ο ίδιος οπλοφορούσε, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανείς στην περιοχή που να μην κυκλοφορεί με όπλο και κατσούνα». Επισήμανε ακόμη στους δικαστές ότι το όπλο αυτό το έχει «30 χρόνια», χωρίς, ωστόσο, να το έχει χρησιμοποιήσει. «Αυτό ήταν το λάθος μου, ότι πήγα εκεί με όπλο», ανέφερε ακόμη ο κατηγορούμενος.

Ο 60χρονος είπε ακόμη ότι χτύπησε το θύμα στο χέρι, ωστόσο το χτύπημα δεν του φάνηκε «τόσο δυνατό για να σπάσει το χέρι», όπως έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση που είχε τότε διενεργηθεί στη σορό του θύματος.

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Ιούλιο του 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ένοχο τον 60χρονο για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της παράνομης οπλοφορίας και της παράνομης οπλοχρησίας. Στον 60χρονο επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 28 ετών και χρηματική ποινή 600 ευρώ. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε χορηγήσει στον 60χρονο το ελαφρυντικό της «ανάρμοστης συμπεριφοράς των θυμάτων».

Η αναγνώριση του εν λόγω ελαφρυντικού είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια για τον καταδικασθέντα.