ΔΟΥ Χαλκίδας: Η δομή της εγκληματικής οργάνωσης - Τα μέλη, οι ρόλοι τους και οι «ταρίφες»

Οργανωμένη δομή είχε η εγκληματική οργάνωση που δρούσε μέσα στη ΔΟΥ Χαλκίδας, σύμφωνα με τα στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ως αρχηγός και «εγκέφαλος» φέρεται η 50χρονη διευθύντρια της ΔΟΥ, η οποία συγκέντρωνε πληροφορίες των υποψήφιων στόχων με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες -κάτι που ανέβαζε το... εκβιαστικό κόμιστρο.

Σημαντικό ρόλο, όμως, είχε και η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η οποία λόγω επικείμενης σύνταξης λειτουργούσε αυτόνομα στην απαίτηση των χρημάτων. Μάλιστα, σχεδίαζαν τη σταδιακή απομάκρυνσή της γιατί ρίσκαραν επικίνδυνα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 22.05.2024 20:07 Τι είπε η προϊσταμένη ΔΟΥ Χαλκίδας που συνελήφθη για εκβιασμούς: «Με προσέγγισαν και μου είπαν ότι θα έχω έξτρα εισόδημα»

Στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης ακολουθεί η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων που ήταν άμεση συνεργάτιδα της αρχηγού, για τον εντοπισμό των καλύτερων υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες που θα «μεγάλωνε» και τις απαιτήσεις της διεκπεραίωσης.

Στη συνέχεια ο 62χρονος λογιστής, που είχε μάλιστα μία θέση και στο επιμελητήριο της Εύβοιας. Γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες των επιχειρήσεων και ιδιωτών, επομένως ενημέρωνε σχετικά την αρχηγό και ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της υποομάδας που είχε δημιουργηθεί, που μιλούσε απευθείας με την αρχηγό της οργάνωσης.

Βασικό ρόλο είχε και ο 52χρονος υποδιευθυντής της ΔΟΥ που ήταν προϊστάμενος ελέγχων, καθώς επίσης και ο 54χρονος προϊστάμενος εσόδων, ενώ υπάρχει και ένα υπάλληλος που συνεργαζόταν με τέσσερις λογιστές για επιχειρηματίες που είχαν υψηλές φορολογικές εκκρεμότητες.

Οι «ταρίφες»

Η «ταρίφα» ήταν από 5.000-30.000 για:

  • Επιστροφή φόρου
  • Μείωση ή διαγραφή προστίμων
  • Μη διενέργεια ελέγχων

Τα παράνομα έσοδα:

100.000 ευρώ σε 3 μήνες από 17 επιχειρηματίες

Πειστήρια:

  • 80.000€ στο σπίτι της διευθύντριας της ΔΟΥ
  • Σημειωματάριο με ονόματα και ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ από το Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2024
  • Τηλεφωνική σύνδεση-φάντασμα της διευθύντριας της ΔΟΥ

«Με προσέγγισαν και μου είπαν ότι θα έχω έξτρα εισόδημα»

Κατά την προσαγωγή της η προϊσταμένη ΔΟΥ Χαλκίδας φέρεται να ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση αυτήν το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση την προσέγγισαν δύο γυναίκες υπάλληλοι αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως στις παράνομες ενέργειες.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό κέντρο του Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας. Όπως είπε στους «αδιάφθορους» υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων σε συνεργασία με την προϊσταμένη της απαιτούσαν και λάμβαναν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους.

Άμεσα ξεκίνησε η έρευνα με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των εμπλεκομένων ατόμων. Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. «από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση (χρονική - νοηματική) των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, σε συνδυασμό με το λοιπό συλλεχθέν υλικό (ένορκες καταθέσεις, άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Υπηρεσίας μας, αλληλογραφία με άλλες Υπηρεσίες κ.λπ.), διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή καιδιακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο».

Η δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μάλιστα, χαρακτηρίζεται διαρκής ενώ κάθε εκβιασμός γινόταν κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας, που μοίραζε και τα ποσά στα υπόλοιπα μέλη. Σύμφωνα με τους «αδιάφθορους» η 50χρονη επικεφαλής θεωρείται η αρχηγός τους, ενώ ήταν τόσο μπλεγμένη και «ενήμερη» που χρησιμοποιούσε για τις επικοινωνίες της πακιστανικό τηλέφωνο.

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού διακριβώθηκαν 17 τετελεσμένες περιπτώσεις ιδιωτών, όπου η εν λόγω εγκληματική οργάνωση προέκυψε ότι απαίτησε και αποκόμισε, τουλάχιστον, το χρηματικό ποσό των 95.600 ευρώ, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών περίπου, προκειμένου να «διευθετήσει» φορολογικές εκκρεμότητες.

Πώς συνελήφθησαν

Η επιχείρηση για τη σύλληψή τους στήθηκε στις 21 Μαΐου όπου οι «αδιάφθοροι» είχαν θέσει σε επιτήρηση το κτίριο της ΔΟΥ Χαλκίδας και μεσημβρινές ώρες της εντόπισαν πολίτη να μπαίνει κρατώντας φάκελο στα χέρια του.

Όταν βγήκε έξω τον προσέγγισαν και σε σχετική τους ερώτηση τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην προϊσταμένη της υπηρεσίας, μέσα στο γραφείο της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Παλαιστινιακό κράτος: Πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση από Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία; Τι επιπτώσεις θα υπάρξουν για το Ισραήλ

88eb920a-009d-4e66-b29b-10875edc2bfc.jpg

«Φακελάκια», τεφτέρια και απειλές: Πώς οι «7» της ΔΟΥ Χαλκίδας ξεγελούσαν φορολογούμενους - Τι λέει η αρχηγός

24b52647-bc72-4124-bd3b-6fa3627e0745.jpg

Κασσελάκης μετά τα πυρά του ισραηλινού πρέσβη για Χαμάς: «100% τρομοκρατική οργάνωση»

6e3a8e1c-f213-4cb8-9d35-5dcb89118fd7.jpg

Ο Μητσοτάκης στο TikTok κάνει… unboxing τα παπούτσια ΝΔ: «Επιτέλους έχουμε και μεις τα δικά μας»

31a7a9a0-c662-4b69-9e2b-3effbdd6b519.jpg