Δώρο Πάσχα 2024: Πότε το λαμβάνουν οι εργαζόμενοι

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα 

Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθόαν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟικονομία | 17.03.2024 06:20Τουρισμός για Όλους 2024: Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα 

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη, φέτος δηλαδή την 1η Μαΐου, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν. 

Μπορείτε να το υπολογίσετε εδώhttps://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται

  • Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
  • Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Υπήρχε τελικά περιπολικό έξω από το ΑΤ; Βίντεο με τον δράστη να παρακολουθεί το θύμα

f2bc5b5e-0cdc-406c-9394-0a1ab981d56a.png

Βέροια: «Ο Θεός να δίνει δύναμη στις οικογένειές τους» - Τι λέει ο οδηγός που παρέσυρε τις γυναίκες

1bdfd878-b021-439b-bdf8-5fd2d2d44372.jpg

Ελεύθεροι ακόμα δυο κατηγορούμενοι για τα Τέμπη - Κατέβαλαν χρηματική εγγύηση

c79858f2-939e-4255-bc2e-facd92fee604.jpg

Β.Καρολίνα: Περισσότεροι από 150 φοιτητές του Πανεπιστημίου διαγνώστηκαν με καρκίνο

391abdfa-a1b5-488b-b694-87b3099adbde.png