Την σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού Βασιλική-Κρότος από θεομηνία» με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Οι εργασίες αφορούν επεμβάσεις για την επισκευή και αποκατάσταση της βατότητας τμήματος της επαρχιακής οδού 68: «Βασιλική – Κρότος από επ. οδό 21 στην επ. οδό 22», λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που έπληξαν την Π.Ε. Ηρακλείου από την αρχή του έτους μέχρι και τις αρχές Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Δήμος Γόρτυνας, στον οποίο περιλαμβάνεται η οδός, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας είχε κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην σημερινή υπογραφή της σύμβασης στη Περιφέρεια από τον Σταύρο Αρναουτάκη παρόντες ήταν επίσης οι: Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Γόρτυνας Γιώργος Σταματάκης, ο πρόεδρος της κοινότητας Μιαμού Μιχάλης Σφυριδάκης, η προϊσταμένη συγκοινωνιακών έργων Π.Ε. Ηρακλείου Χαρά Τριαματάκη, και ο εκπρόσωπος της κατασκευαστική εταιρείας «ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.» Γιώργος Συνατσάκης.

Περιγραφή εργασιών

1.Επισκευή και αποκατάσταση του οδοστρώματος

2.Καθαρισμός από τα προϊόντα καταπτώσεων και τα φερτά υλικά (χώματα, πέτρες, κλαδιά κλπ) που βρίσκονται εντός του οδοστρώματος, της τάφρου και των οχετών απορροής ομβρίων και επισκευή τους, όπου απαιτείται.
Όπου έχει γίνει διάβρωση της τάφρου από τα όμβρια, θα γίνει συμπλήρωσή της με προμήθεια υλικού ώστε να έρθει στο επιθυμητό επίπεδο και επένδυση της με σκυρόδεμα. Τα τμήματα των οχετών που έχουν καταστραφεί θα επισκευαστούν και θα καθαριστεί η είσοδος και έξοδος από φερτά υλικά για την ανεμπόδιστη ροή των ομβρίων. Επίσης θα αποκατασταθούν τα έργα εισόδου και εξόδου (τοιχία) των οχετών, όπου έχουν καταστραφεί. Για καλύτερη απορροή των ομβρίων θα κατασκευαστούν και νέα τεχνικά απορροής ομβρίων.

3.Σε σημεία βραχωδών ορυγμάτων, όπου παρουσιάστηκαν επικίνδυνα κατολισθητικά φαινόμενα και πτώσεις βράχων, θα γίνει καθαρισμός των πρανών από χαλαρωμένα, αποκολλημένα και ασταθή τεμάχια. Στα σημεία της οδού που υπάρχει κατάρρευση του εδάφους, αφού απομακρυνθούν οι καταπτώσεις, θα γίνει στερέωση του εδάφους και αντιστήριξη των πλευρικών πρανών (επιχωμάτων και ορυγμάτων), για την αντιμετώπιση της διάβρωσής τους και τη σταθεροποίησή τους.

4. Σε όλο το μήκος του νέου ασφαλτοτάπητα, θα γίνει νέα διαγράμμιση του οδοστρώματος με ανακλαστική βαφή.

5.Τέλος, θα αντικατασταθούν φθαρμένες πινακίδες σήμανσης (ρυθμιστικές, επικίνδυνων θέσεων, πληροφοριακές) και φθαρμένα στηθαία ασφαλείας και θα τοποθετηθούν νέα, όπου απαιτείται.

Διαβάστε επίσης:

Pfizer: Λιγότερα αντισώματα στους καρκινοπαθείς, αλλά αρκετά για να τους προστατεύσει

Δένδιας – Τσαβούσογλου: «Πεζοπορία» με χαμόγελα προς το ΥΠΕΞ