ΑΡΘΡΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΥΟ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Πολλά λέγονται και γράφονται γύρω από τις   σπουδαίες συμφωνίες που υπογράψαμε με την Γαλλία και   με τις ΗΠΑ. Αυτές παίζουν το ρόλο τους από ηθικής και διπλωματικής απόψεως διότι ενισχύουν τις εθνικές μας  θέσεις διεθνώς και φυσικά οι χώρες αυτές θα βρεθούν στο πλευρό μας σε περίπτωση απροβλέπτου εμπλοκής μας σε πόλεμο με την Τουρκία .

Όμως επ’ ουδενί πρέπει να αναμένουμε να έλθουν   να πολεμήσουν στο πλευρό μας στρατιώτες   των  χωρών αυτών. Όπως συνέβη και στο παρελθόν μόνοι μας θα δώσουμε τη μάχη για την διατήρηση της ακεραιότητος του πατρίου εδάφους και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Το μόνο που μπορεί να αναμένουμε είναι ηθική και διπλωματική  στήριξη και άμεση επέμβαση για το σταμάτημα της συρράξεως στην λίαν ευαίσθητη περιοχή μας  εκ της οποίας μπορεί να αρχίσει  ακόμη και  παγκόσμιος πόλεμος.

Οι ΗΠΑ θα το κάνουν γιατί ενδιαφέρονται για την διατήρηση της Ν.Α   Πτέρυγας  του ΝΑΤΟ και την αποφυγή  διάσπασης της, ενώ η Γαλλία για τον ζωτικό της χώρο   στην Αν. Μεσόγειο  και  χάριν  αλληλεγγύης και ενότητας της Ε.Ε.

Ειδικά από τη Γαλλία αναμένουμε την παρουσία της με στόλο και αεροπορική δύναμη στην περιοχή μας και παροχή υλικής βοήθειας  κυρίως σε εξοπλισμούς αν βρεθούμε σε ανάγκη .  Το τελευταίο είναι πολύ σπουδαίο γιατί όταν εκραγεί πόλεμος κανείς δεν δίνει   όπλα  και πυρομαχικά στον άλλο .

Η ενίσχυση των Ε.Δ με νέα στρατηγικά οπλικά συστήματα και η σύναψη των συμφωνιών σε συνδυασμό με την Τουρκική  ήπια απομόνωση από τις Μεγάλες Δυνάμεις(ΗΠΑ, Ε.Ε, και εν μέρει και από Ρωσία)από το Ισραήλ  και τις Αραβικές  χώρες της Μέσης Ανατολής μας ανοίγει το δρόμο για τις ακόλουθες  στρατηγικές    κινήσεις που θα   διασφαλίσουν τα εθνικά μας συμφέροντα τώρα και στο μέλλον:

1/   Επέκταση των Χωρικών μας Υδάτων σε όλη την Επικράτεια στα 12Ν.Μ όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο . Ετσι θα ακυρώσουμε στην πράξη το παράνομο και αντίθετο προς το  Διεθνές Δίκαιο “casus beli” στο Αιγαίο

2/ Σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μετά της Κύπρου ώστε να συνενώσουμε τον Ελληνικό χώρο σε ενιαίο σύνολο

3/ Την αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού  Χώρου Ελλάδας-Κύπρου δεδομένου ότι με τους σύγχρονους εξοπλισμούς μας με νέα οπλικά συστήματα είναι στις δυνατότητες μας να το στηρίξουμε αποτελεσματικά

Είναι καιρός να παρακάμψουμε την  ηττοπάθεια και   υποχωρητικότητα  του παρελθόντος που μας οδήγησαν στο σημείο ώστε η Τουρκία να μας θεωρεί  χώρα υποτελή της     μειωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων . Φρονώ ότι η πολιτική και στρατιωτική  ηγεσία  του ΥΕΘΑ είναι ικανότατοι και  ορθά   πράττουν με έργα και όχι λόγια αλλά και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης με τον ΥΠΕΞ κ. Δένδια   υλοποιούν χρονικά τα δέοντα


Αμφικτύων


15/10/ 2021


*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

[email protected]

https://amphiktyon.org/?p=1454