Σε κατάσταση «συναγερμού» τα νοσοκομεία της Δυτικής Κρήτης, λόγω των απανωτών κρουσμάτων κορωνοιού

Πραγματικότητα η «ανταλλαγή» ασθενών covid από το Ρέθυμνο στα Χανιά και αντίστροφα, καθώς και σε νοσοκομεία της ανατολικής Κρήτης

Με νέα περιοριστικά μέτρα, τύπου Χανίων και Ηρακλείου, βρήκε από τα ξημερώματα και το Ρέθυμνο, το οποίο πλέον βρίσκεται στο «κόκκινο», προκαλώντας την δυσαρέσκεια κυρίως των επαγγελματιών του τουρισμού, αν και οι ίδιοι χαρακτήριζαν ως αναμενόμενη αυτή την εξέλιξη με βάση την επιδημιολογική εικόνα που παρουσίαζε τις τελευταίες εβδομάδες το Ρέθυμνο.

Τα περιοριστικά μέτρα και στους τρείς νομούς της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο), θα ισχύουν μέχρι και τις 6 τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου, οπότε και θα επανεξεταστούν για το εάν θα παραταθούν ή όχι.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την -εξαιρετικά καλή μέχρι σήμερα- τουριστική πορεία του Αυγούστου, αλλά και του Σεπτεμβρίου, εμφανίζονται τόσο ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, όσο και ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, το «φρένο» στις κρατήσεις των τουριστών «μπήκε» από την στιγμή που ο χάρτης ESDCτου Ευρωπαικού Κέντρου Πρόληψης Ελέγχου Νόσων, συνέχισε να δείχνει την Κρήτη στο «βαθύ κόκκινο» και λιγότερο από το λεγόμενο «μίνι lockdown», το οποίο επίσης επηρεάζει τα ξενοδοχεία.

Ο ίδιος τόνισε πως και στην παρούσα φάση καταγράφονται στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, ακυρώσεις πάνω του συνηθισμένου, όμως εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάσχεση, αν η κατάσταση σταθεροποιηθεί.

Την ίδια ώρα παρελθόν αποτελούν από σήμερα οι μουσικές βραδιές και στα ξενοδοχεία, με βάση τα περιοριστικά μέτρα που απαγορεύουν ρητά την μουσική καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου σε κέντρα αναψυχής και καταστήματα εστίασης, ενώ από 1 έως και τις 6 τα ξημερώματα απαγορεύεται και η κυκλοφορία των πολιτών, με εξαίρεση την μετακίνηση για σοβαρούς λόγους υγείας ή εργασίας.

«Έγινε αυτό που τόσο καιρό απευχόμασταν», σχολίασε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr και ο Ανδρέας Κλαψινός, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία της σεζόν.

Στην ουσία, όπως είπε, το «μίνι lockdown» στο Ρέθυμνο πλήττει στο ακέραιο τα καταστήματα εστίασης και κατ’ επέκταση και τους τζίρους τους, οι οποίοι είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα. Ωστόσο, συνέστησε ψυχραιμία προτάσσοντας το θέμα της δημόσιας υγείας.

Λιγοστεύουν οι «αντοχές» των Νοσοκομείων της δυτικής Κρήτης

Σε «ασφυκτικό κλοιό» βρίσκεται πλέον το σύστημα υγείας σε ολόκληρη την Κρήτη, με τις κλινικές και τις ΜΕΘ covid των νοσοκομείων του νησιού να βρίσκονται στο κυριολεκτικά στο «κόκκινο», την ίδια ώρα που οι «αντοχές» μέρα με την ημέρα λιγοστεύουν για τα δύο νοσοκομεία της δυτικής Κρήτης.

Το τελευταίο διάστημα το κύριο χαρακτηριστικό είναι η «ανταλλαγή» ασθενών covidαπό το Ρέθυμνο προς τα Χανιά και αντίστροφα, όπως επίσης και η μεταφορά ασθενών από το Ρέθυμνο προς άλλα νοσοκομεία της ανατολικής Κρήτης.

Χθες το βράδυ ωστόσο, κατέληξε από επιπλοκές του κορωνοιού ένας 58χρονος Ρεθυμνιώτης, ο οποίος ήταν ανεμβολίαστος και τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας covidτου νοσοκομείου Χανίων.

Πάντως μέχρι και το μεσημέρι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου υπήρχε τουλάχιστον ένας ασθενής της κλινικής covid, ο οποίος έχρηζε διασωλήνωσης, με την διοίκηση του ιδρύματος αν αναζητά εναγωνίως διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής σε νοσοκομεία της ανατολικής Κρήτης ή ακόμα και άλλης περιοχής εκτός νησιού για την μεταφορά του.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως και στο νοσοκομείο Χανίων υπήρχαν μέχρι και το μεσημέρι ασθενείς που επρόκειτο να διασωληνωθούν και να εισαχθούν στην Εντατική.

Επίσης, τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας της πληρότητας που παρουσιάζουν οι δύο κλινικές covidτου νοσοκομείου Χανίων, δύο Χανιώτες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό αναγκάστηκαν να μεταφερθούν για νοσηλεία στην αντίστοιχη κλινική του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου.

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Με την «γλώσσα» των αριθμών και λαμβάνοντας υπόψη τα εισιτήρια και τα εξιτήρια που είχαν δοθεί τουλάχιστον μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, στην κλινική covidτου νοσοκομείου Ρεθύμνου -που είναι δυναμικότητας 36 κλινών- νοσηλεύονταν 24 συνολικά ασθενείς στην πλειοψηφία τους Έλληνες και ανεμβολίαστοι. Ενώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covidπαραμένουν διασωληνωμένες και σε σταθερή κατάσταση δύο ηλικιωμένες γυναίκες γύρω στα 70, εκ των οποίων η μία είναι ανεμβολίαστη και η άλλη πλήρως εμβολιασμένη, με σοβαρά όμως υποκείμενα νοσήματα.

Στα νοσοκομείο Χανίων από την άλλη, τα 66 από τα 72 συνολικά κρεβάτια στις δύο κλινικές covidείναι κατειλημμένα, με σχεδόν το σύνολο των ασθενών να είναι επίσης έλληνες και ανεμβολίαστοι. Ενώ στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας covid νοσηλεύονται 5 ανεμβολίαστοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 4 είναι διασωληνωμένοι.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ***ΕΔΩ ***όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.