Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου απέρριψε τις επικρίσεις ότι γαλλικοί ή γερμανικοί όμιλοι προτιμήθηκαν με όρους εθνικότητας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κρατήσει εμπιστευτικά τα συμβόλαια προπαραγγελίας για τα εμβόλια όσο θα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, δήλωσε σήμερα (7/1) η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι γαλλικοί ή γερμανικοί όμιλοι προτιμήθηκαν με όρους εθνικότητας.

«Δεσμευόμαστε από ρήτρες εμπιστευτικότητας ως προς τα συμβόλαια και η αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών αυτήν τη στιγμή θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις μας, που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε η επίτροπος κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απέναντι στις σφοδρές επικρίσεις της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρμόδιας για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, που θεωρεί ότι οι υποσχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαφάνεια δεν τηρήθηκαν, η Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε: «Οφείλουμε να διατηρήσουμε μία όσο το δυνατόν ισχυρότερη θέση… Έχω ήδη δηλώσει ότι θα κοινοποιήσω τις πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων».

Τα συμβόλαια

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υπογράψει συμβόλαια με την σουηδοβρετανική AstraZeneca, την αμερικανική Johnson&Johnson, την γαλλοβρετανική Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer/BioNTech, τη γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Novavax.

Στα μέσα του Δεκεμβρίου, η αποκάλυψη των τιμών των εμβολίων για τον κορωνοϊό από Βελγίδα υπουργό στο Twitter, προκάλεσε την δυσφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Διαπραγματευόμενοι ως 27, μειώνονται τα κόστη. Όμως, οι πληροφορίες για τις τιμές πρέπει να μείνουν προς το παρόν μεταξύ των υπογραφόντων τα συμβόλαια», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος, ενώ η η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μόνικα Χολμάιερ (ΕΛΚ) τόνισε: «Χρέος μας είναι να επαληθεύσουμε αν η Κομισιόν δαπανά τα χρήματα σωστά. Δεν θα δεχθούμε να σιωπήσουμε».

«Δεν υπάρχει εθνικισμός στην επιλογή των εταιρειών»

Η Ευρωπαία επίτροπος απέκρουσε επίσης τις επικρίσεις -κυρίως από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης- που κατηγορούν την ΕΕ ότι περιέλαβε στις προπαραγγελίες τη Sanofi εις βάρος των γερμανικών εταιρειών, την ώρα που το γαλλικό εμβόλιο δεν επρόκειτο να είναι έτοιμο παρά στο τέλος του 2021.

«Τον Ιούνιο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ποιο εμβόλιο θα είναι το πλέον υποσχόμενο. Για τη Sanofi, οι καθοριστικοί παράγοντες ήταν ο τύπος του εμβολίου, οι προθεσμίες, η τιμή και η ικανότητα παραγωγής και διανομής… Η Sanofi είναι μια εταιρεία καλά εδραιωμένη στην ΕΕ, με δοκιμασμένο modum operandi», είπε.

«Οι κατευθύνσεις που ελήφθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τις εθνικότητες των εταιρειών: Άλλωστε, η Moderna παράγει στην Ισπανία, η Johnson&Johnson στην Ολλανδία, η BioNTech στο Βέλγιο… Δεν υπάρχει κανένας εθνικισμός σε όλα αυτά», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕΚΦΝ: «Προσεκτική μελέτη για την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα»

Στο «περίμενε» οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τις αποζημιώσεις… Νοεμβρίου

Goldman Sachs: Αυξάνει στο 6,4% τις εκτιμήσεις ανάπτυξης των ΗΠΑ μετά την επικράτηση των Δημοκρατικών