Αντίθετα, σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο

Μείωση κατά 18% σε ετήσια βάση το α’ εξάμηνο 2021 παρουσίασαν οι εισαγωγές της ΕΕ από τη Βρετανία, έπειτα από την εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit και την εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (13.08.2021).

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ μειώθηκαν σε όρους αξίας κατά 18,2% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.

Τα στοιχεία διαφέρουν από εκείνα που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, σύμφωνα με το οποίο οι βρετανικές εξαγωγές αγαθών προς την ΕΕ, με εξαίρεση τα πολύτιμα μέταλλα, ήταν μεγαλύτερες τον Μάιο και τον Ιούνιο σε σχέση με το επίπεδο πριν από το Brexit.

Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία χρησιμοποιεί διαφορετικές μεθόδους από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία για τη μέτρηση του διασυνοριακού εμπορίου, κάτι που μπορεί να οδηγεί σε αποκλίνουσες εκτιμήσεις.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές της ΕΕ προς τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο.

Κατά συνέπεια, το εμπορικό πλεόνασμα των «27» με τον γείτονά τους από την άλλη πλευρά της Μάγχης αυξήθηκε στα 69,6 δισ. ευρώ για την περίοδο αυτή, έναντι 47,8 δισ. το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Μεταξύ των δέκα κυριότερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ, η Βρετανία (τρίτη στην κατάταξη) αποτελεί την εξαίρεση: ‘Ολοι οι άλλοι (Κίνα, ΗΠΑ, Ελβετία, Ρωσία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Νότια Κορέα και Ινδία) είδαν τις εξαγωγές τους προς το ευρωπαϊκό μπλοκ να αυξάνονται.

Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν προς κάθε μία από αυτές τις δέκα χώρες.

Συνολικά, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αύξηση 22,3% των ευρωπαϊκών εξαγωγών τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, στα 188,3 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 29,6% φτάνοντας τα 173,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Επιδεινώνεται η χαοτική κατάσταση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες

Στο στόχαστρο της εφορίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Αλέξης Αλεξίου (Cenergy): Τα νέα έργα φέρνουν περισσότερες επενδύσεις στα καλώδια