Η Βρετανία δεν θα έχει στο εξής απρόσκοπτη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, γράφουν στη γερμανική FAZ αξιωματούχοι της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να σφυρηλατήσει ένα μέλλον ως σύμμαχος και εταίρος της Βρετανίας μετά το διαζύγιο των δύο πλευρών, αύριο το βράδυ, γράφει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Στο άρθρο, που συνυπογράφεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, η φον ντερ Λάιεν επαναλαμβάνει ότι η Βρετανία δεν θα έχει στο εξής απρόσκοπτη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Ωστόσο οι Βρυξέλλες θα εργαστούν σκληρά «για να βρουν νέους τρόπους συνεργασίας για το μέλλον μας ως σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», σύμφωνα με ένα απόσπασμα του άρθρου που δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε το βράδυ.

Μετά τις παρατεταμένες συνομιλίες για το διαζύγιο, η Βρετανία θα αποχωρήσει οριστικά από την ΕΕ αύριο τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών (23.00 ώρα Λονδίνου). Καθώς η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη του έτους, αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα νέες διαπραγματεύσεις για σειρά θεμάτων, από το εμπόριο μέχρι την ασφάλεια.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες σημειώνουν ότι η Συμφωνία Αποχώρησης διασφάλισε τα δικαιώματα εκατομμυρίων Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι θα προστατεύονται όπου και αν ζουν.

Μετά το Brexit, η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί περισσότερο για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στον κόσμο. «Σε μια εποχή ισχυρού ανταγωνισμού και ταραχώδους γεωπολιτικής, το μέγεθος μετράει», τονίζουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ γράφει επίσης στην εφημερίδα ότι το Λονδίνο, στο πλευρό των Ευρωπαίων εταίρων του, θα εργαστεί για να επεκταθεί το εμπόριο, να βελτιωθεί η ασφάλεια και να ξεπεραστούν οι κοινές, παγκόσμιες προκλήσεις. «Αλλά πάνω απ’ όλα, θα είμαστε ένα ανεξάρτητο έθνος που θα μπορεί να καθορίσει το δικό του μέλλον και θα έχει τον έλεγχο των συνόρων του, των νόμων και του εμπορίου» επισήμανε.

Μέχρι το τέλος του έτους το Λονδίνο θα διαπραγματευθεί τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες για τους νέους δεσμούς του, πρόσθεσε στο άρθρο του στη FAZ.