Τι μπαίνει στο τραπέζι στις 17-18 Φεβρουαρίου κατά τη Σύνοδο Κορυφής για τη νέα εταιρική σχέση με τη «μαύρη ήπειρο» – Η επέλαση του Πεκίνου και οι εσωτερικές δυσκολίες στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα πακέτο χρηματοδότησης 20 δισ. ευρώ (22,7 δισ. δολάρια) για έργα ενέργειας, καθώς και για την υποστήριξη των αφρικανικών δικτύων μεταφορών, υποδομών εκπαίδευσης και υγείας, με στόχο την αντιμετώπιση της επενδυτικής επέλασης της Κίνας στην ήπειρο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια αυτά, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει στρατηγικούς διαδρόμους, διεθνή υποθαλάσσια καλώδια, νέες ενεργειακές διασυνδέσεις και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Κένυα, σύμφωνα με προσχέδιο του πακέτου που ήρθε σε γνώση του Bloomberg.

Οι επενδύσεις στοχεύουν στη στήριξη της νέας εταιρικής σχέσης που θέλουν να επισφραγίσουν η ΕΕ και η Αφρική στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 17-18 Φεβρουαρίου.

Η λίστα με 60 έργα και ο στόχος για 150 δισ. έως το 2027

Οι Αφρικανοί ηγέτες έχουν δώσει προτεραιότητα στους δρόμους, τους σιδηρόδρομους και τις γέφυρες. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ αντιμετωπίζουν εθνικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που τις δυσκολεύουν να δεσμευτούν για σημαντική χρηματοδότηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, παραμένουν δύσπιστες σχετικά με την ετοιμότητα ορισμένων από τις προτάσεις, πρόσθεσαν αξιωματούχοι.

Ο κατάλογος της ΕΕ περιλαμβάνει περίπου 60 έργα που προορίζονται να επανεκκινήσουν τη σχέση με την Αφρική, μετά από μήνες εντάσεων σχετικά με προμήθειες εμβολίων, καθώς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας Covid-19.

Τα περισσότερα από τα κεφάλαια στο σχέδιο της ΕΕ θα διατεθούν στο Global Gateway, την πρωτοβουλία της Ευρώπης να ανταγωνιστεί το τεράστιο επενδυτικό σχέδιο της Κίνας στην ήπειρο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επιδιώκει να κινητοποιήσει 150 δισ. ευρώ έως το 2027 από διάφορες πηγές.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ΕΕ προσφέρει «ποσοτικές και ποιοτικές λύσεις στη χρηματοδότηση των υποδομών», ενώ υπόσχεται «σημαντική χρηματοδότηση» για επενδύσεις σε έργα και για τεχνική βοήθεια για τον εντοπισμό νέων. Η ΕΕ θέλει επίσης να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια χρησιμοποιώντας δημόσιους πόρους ως εγγυήσεις και εμπλέκοντας τις αφρικανικές αναπτυξιακές τράπεζες.

Το «αντίπαλο δέος» του Belt and Road

Το Πεκίνο υποσχέθηκε το 2018 περίπου 60 δισ. δολάρια σε δάνεια σε περίοδο τριών ετών για τη χρηματοδότηση δρόμων και άλλων υποδομών στην Αφρική. Ωστόσο, το σχέδιο Belt and Road της Κίνας ήταν εξαρχής αμφιλεγόμενο, λόγω των προκλήσεων διαφθοράς και βιωσιμότητας του χρέους που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις ορισμένων αφρικανικών χωρών.

Η ΕΕ εστιάζει σε έργα που επικεντρώνονται σε βασικούς εμπορικούς τομείς που επιλέχθηκαν από αφρικανικά κράτη ανάλογα με το επίπεδο ετοιμότητάς τους, τον πιθανό αντίκτυπό τους και τη δυνατότητα προσέλκυσης πόρων και ιδιωτικής χρηματοδότησης των κρατών μελών, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον διάδρομο Ντακάρ – Αμπιτζάν στη Δυτική Αφρική, την περιοχή Libreville – Kribi – Douala – N’Djamena που συνδέει τη Γκαμπόν, το Καμερούν και το Τσαντ και την περιοχή μεταξύ Μομπάσα και Κισανγκάνι στην Κένυα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η ΕΕ θέλει να δείξει ότι βάζει χρήματα εκτός από τις υποσχέσεις της, προσφέροντας ένα σταθερό πακέτο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Ωστόσο, η Κομισιόν αγωνίζεται για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των κρατών μελών που θα πρέπει να συνεισφέρουν τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης.

Ενέργεια, ασφάλεια και μεταναστευτικό

Η Ευρώπη θα προτείνει επίσης την κατασκευή ενός διεθνούς υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών για τη σύνδεση της ΕΕ με την Αφρική κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού και την προώθηση της πρόσβασης σε δεξαμενές καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο. Η ΕΕ θα προσφέρει ακόμη νέα συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Ως μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης προσπάθειας για την υποστήριξη των αφρικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ευρωπαϊκές χώρες θα παραδώσουν στρατιωτικό εξοπλισμό τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το προσχέδιο. Η μετανάστευση θα είναι ένα άλλο κορυφαίο ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα.

Οι χώρες της ΕΕ θα κινητοποιήσουν 4,4 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων, την επιβολή εκούσιων και αναγκαστικών επιστροφών και την ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων. Ένα από τα ευρωπαϊκά αιτήματα είναι να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ρόλο για τη Frontex στα αφρικανικά έθνη.