Σε προεκλογική τροχιά κινείται η Βρετανία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να διαμηνύει ότι, πριν από τα Χριστούγεννα στις 12 Δεκεμβρίου θα «στηθούν» οι κάλπες, τους Εργατικούς να εμφανίζονται διχασμένοι για το αν πρέπει να στηρίξουν το σχέδιό του και τους «27» να ανακοινώνουν ότι δεν κατάφεραν να αποφασίσουν για την διάρκεια παράτασης του Brexit.

Ο διαπραγματευτής για το Brexit στην Ε.Ε , Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε σήμερα ότι η Ε.Ε δεν μπόρεσε να καταλήξει σε μία απόφαση για την διάρκεια παράτασης του Brexit κι ότι θα την ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα μετά την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή για το αίτημα του Τζόνσον να γίνουν εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, οι Γάλλοι ζητούν μια μικρή παράταση του Brexit που δεν ξεπερνά τις 15 ημέρες σε αντίθεση με τη Γερμανία και άλλες χώρες της E.E που επιθυμούν παράταση έως την 31η Ιανουαρίου του 2020.

Χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων κάτι που μοιάζει αρκετά δύσκολο καθώς οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, το κόμμα των Εργατικών εμφανίζεται διχασμένο καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να στηρίξουν την πρόταση του Tζόνσον.

Ο Κόρμπιν χαρακτηρίζει περίεργη την ημερομηνία των εκλογών

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, έσπευσε να δηλώσει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον πρέπει να προσέλθει στη βουλή την Δευτέρα και να αποκλείσει το ενδεχόμενο μη συμφωνίας για το Brexit.

Σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο «ΙTV’s This Morning», τόνισε ότι η ημερομηνία των εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου που πρότεινε ο Μπόρις Τζόνσον είναι «περίεργη για πολλούς λόγους - είναι τόσο κοντά στα Χριστούγεννα-, επισημαίνοντας ότι μπορεί να ζητήσει εκλογές πριν από τις 12 Δεκεμβρίου, αλλά θα υπάρξουν συζητήσεις γι’ αυτό.

Την ίδια ώρα ,σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», που επικαλείται πηγή της Ε. Ε, υπάρχει μια «συμφωνία για την ανάγκη παράτασης» μεταξύ των «27» και δεν θα υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Ωστόσο, η απόφαση για τη διάρκεια της παράτασης δεν θα ανακοινωθεί πριν από την Δευτέρα ή Τρίτη.